Békemenet és ellenzéki, kormányváltónak nevezett nagygyűlés is volt ma Budapesten, a nemzeti ünnepen. A kormánypártok vezérszónoka természetesen Orbán Viktor volt, a Fidesz lengyel barátai viszont lemondták az utat. Nem úgy Donald Tusk, aki a Márki-Zay Péter vezette ellenzék eseményénél beszélt.

A cikk a hirdetés után folytatódikDonald Tusk, az Európai Néppárt elnöke Márki-Zay Péter előtt beszélt március 15-én, Budapesten, az ellenzéki mmegemlékezésen.

Donald Tusk Ukrajnáról és Bem apóról is beszélt

Ő természetesen most, az ukrajnai háború napjaiban a magyar-orosz párhuzamot hozta fel. Arról beszélt, hogy Orbán Viktor, rendszere és módszerei mennyire hasonlítanak Vlagyimir Putyinhoz, rendszeréhez és módszereihez, mégha nyilvánvalóan Putyin egészen más léptéket jelent.

Az állami és a NER által ellenőrzött médiában azonban megjelenik a cenzúra,  és itt is egy korrupt és autoriter állam képe rajzolódik ki. Ha Bem tábornok élne, ma az ellenzékkel lenne, fogalmazott.

A lengyeleknek és a magyaroknak a szabadság és szolidaritás nem holmi üres jelszavak, a magyarok és a lengyelek együtt voltak akkor, amikor Lengyelországban megszületett a Szolidaritás, és együtt váltottak rendszert is – emlékzetetett Donald Tusk Budapesten.

Márpedig Donald Tusk szerint a szabadság és a szolidaritás ma lényegesen fontosabb, mint néhány hónapja. Az ukrajnai háború pedig nem kizárólag az ukrán nemzet szabadságáért vívott harc, szerinte Lengyelország és Magyarország, sőt egész Európa szabadságáért küzdenek.

Egyetlen becsületes embernek sem lehet szemernyi kétsége sem most, hogy melyik oldalra kell állni ebben a küzdelemben, hangsúlyozta. Szerinte ezért a közelgő magyar parlamenti választásnak is külön tétje van, az nemcsak a magyaroknak, hanem Európának és az ukrán népnek is fontos

Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy egész Európában a leginkább putyinpárti kép alakuljon ki róluk” – közölte.

Orbán szerint Magyarország erős

Orbán Viktor a budapesti Kossuth téren fogadta az úgynevezett Békemenetben résztvevőket. Orbán Viktor is beszélt a háborúról, de nem ez volt a fő csapás, hanem az, hogy Magyarország erős és a Fidesz jól áll a választás előtt, az ellenzék pedig egymással civakodik és nincs igazi vezetője.

Azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból és semlegesnek kell lennie. Orbán amúgy azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Vlagyimir Putyin nevét nem ejtette ki nyilvánosan. A mai beszédében sem állt egyértelműen az ukrán nép oldalára az agresszorral szemben, és a háború felelőséről sem beszélt.

Megjegyezte, hogy Ukrajnában magyarok százezrei élnek, ezért már a keleti határainkat is fegyverrel kell biztosítani.

Errefelé a háborúkat nem értünk, és nem az érdekünkben vívják” – jelentette ki.

Szerinte Közép-Európa csak sakktábla a nagyhatalmai szemében, akik attól függően, mi az érdekük, fel is áldoznak minket. Az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni. Oroszország az orosz érdekeket nézi, Ukrajna pedig Ukrajnáét,. míg az USA nem magyar szívvel érez, a mi érdekeinket ők nem képviselik, azt nekünk kell képviselnünk. A háborúból ki kell maradnunk, egyetlen ember sem kerülhet “az ukrán üllő és az orosz pöröly közé”. Ezért nem fogunk katonát vagy fegyvert küldeni Ukrajnába.

Nem jámbor lúzerek

Orbán szerint ők, a jobboldalon nem jámbor lúzerek, akik megijednek Brüsszeltől vagy Soros Györgytől (mert szerinte nyilván ők állnak a baloldal mögött), hanem harcolni fognak. Jól harcoltak, áll mind a 106 képviselőjelölt, tartottak száznál is több választási gyűlést, és bekopogtak több millió ajtón. Az esélyük pedig a választási győzelemre napról napra nő szerinte.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen 2022. március 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Nem is emlékszem mikor álltak ennyire jól a csillagok 19 nappal a választások előtt” – mondta Orbán. Szerinte a baloldal a szétesés szélén áll. Márki-Zayról pedig azt hihették, hogy üstökös, de mára csak egy földbe csapódott, kihűlt kődarab. Szerinte egy nagyot sóhajtott az egész ország, hogy micsoda szerencse, hogy most nem a baloldal kezében van a kormányrúd.

A miniszterelnök azért szót ejtett Donald Tusk-ról is, szerinte ő egy olyan lengyel, akit otthon szégyellnek, és nemcsak a saját pártját, hanem az Európai Néppártot is szétverte.

Az elhunyt ősök és a még meg nem született gyerekek is a Fidesszel vannak

Orbán hangsúlyozta, hogy veszély idején az ország együtt dönt a jövőjéről. Sőt, Orbán szerint a Fidesszel vannak az elhunyt őseink és a még meg sem született gyermekek is. Orbán szerint a Fidesz (és nyilván ő maga) tekintélyt parancsoló erőt épít 12 éve, és erre van szükség, különösen veszély idején.

Orbán arról is beszélt, hogy támogatják a családokat, létrehoztak egymillió új munkahelyet, csökkentették a rezsit. Azt mondta, hogy őket nem térítheti le az útjukról sem a háború, sem a baloldal.

Nem vágyunk arra, hogy mindenkinek szimpatikusak legyünk, és mi sem szeretünk mindenkit – fogalmazott. Több gyerek született szerinte az elmúlt 12 évben, mintha a baloldal maradt volna hatalmon, ma mindenki talál munkát, belevaló a külpolitikánk, (majd valamikor lesz) ütőképes hadseregünk, (majd valamikor lesz) világszínvonalú hadiiparunk, és (majd valamikor) tiszteletet parancsoló egyetemeink lesznek.

A háborúról azt is mondta, hogy annak nem lett volna szabad megtörténnie. Magyarország minden tőle telhetőt megtett a béke érdekében. Szerinte a jobboldal (vagyis a Fidesz) békepárti, a baloldal (vagyis az ellenzék) háborúpárti. Különbséget kell tenni a háború elől a szomszédból menekülő, a határon átbukdácsoló elesett nők, és a több ezer kilométerről érkező migránsok között.

Orbán szerint meg fogják nyerni a népszavazást is: „Az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén!” – mondta.

Nagyon jól állnak, ilyen jól még talán soha nem álltak, annyira vezet a Fidesz, ennek ellenére nem győzte hangsúlyozni, hogy olyan intenzíven kell kampányolniuk a következő napokban, hogy már fájjon.

Márki-Zay Péter hisz a csodákban

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a magyar népre a világ szabadságszerető része forradalmak idején csodálattal és együttérzéssel tekintett korábban, amire büszkék lehettünk mindannyian, és emiatt szerettek minket, jó volt magyarnak lenni bárhol a világban. Úgy véli azonban, hogy mára ez sajnos megváltozott, s ma már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem „egyetlen arc vagyunk” a világnak, szerinte „egy ember kisajátított minket”, és ha valaki a világban azt mondja, hogy magyar, akkor ez az arc, ez az ember ugrik be mindenkinek. Nem mondta ki, de egyértelmű volt: Orbán Viktor az az ember. Később is csak egyszer, a beszéde végén említette meg Orbán nevét MZP.

Márki-Zay Péter szerint Orbán rettenetes, a magyar nép elleni bűne, hogy  kettéosztotta az országot.

Szerinte 20 nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk. Az nem lehet, hogy az ország egy része bármit megtehet, a másoktól meg mindent elvesznek.

Márki-Zay Péter szerint Orbán a hatalomvágya miatt kormányozta az országot Nyugat helyett Kelet felé, pedig végre oda tartoztunk ennek előtte, ahová akartunk. Szerinte éppen ezért egy  parlamenti választáson sem volt ennyire egyszerű a helyzet és a döntés ‘89 óta utalva, mivelhogy most az egyetlen jó választás az, ha Kelet helyett Európát választjuk, s az önkénnyel szemben a szabadságot.

Márki-Zay Péter személyesebb hangot is megütött a beszédében, arról vallott, hogy soha nem gondolta, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, most pedig itt áll, és míg a fél ország gyűlöli, a másik fele benne bízik, s számukra ő jelenti a reményt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint az ellenzék azért erős, mert sokféle. Amit ő kínálhat, az az elmúlt években tapasztaltnál békésebb és biztonságosabb ország. Egyértelműen a Nyugat és az EU (és a NATO) mellett tette le a voksát, szerinte jó lenne, ha a fiatalok nem éreznék úgy, hogy el kell menniük Európába, hanem Európa jönne (és akarna jönni) hozzánk.

Hisz abban, hogy a jó győzedelmeskedik, s hogy hazánk nem maradhat a vesztes oldalon. Hódmezővásárhelyen szerinte bebizonyították, hogy nem minden politikus lop, hogy lehet tisztességes egy vezetés, s akkor nem a polgármester gazdagszik, hanem a város, az embereket pedig nem bőrszínük vagy a politikai színezetük alapján ítélik meg, a vállalkozók pedig nyílt versenyen nyernek el munkákat.

„Hiszek Magyarország jövőjében, és igen, hiszek a csodákban” – közölte. Majd azt kérte, hogy a következő három hétben mindenki győzzön meg három embert az ellenzék mellett, mert akkor április 3-án kétharmaddal lehet leváltani “ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát”.

KategóriákMETÁL