Orfűn most két fedett buszváró is van abban a megállóban, ahol nagyon sokan szállnak fel Pécs felé. A Kétfarkú Kutya Párt színes buszvárója mellé ugyanis az önkormányzat is felépített egyet.  

A cikk a hirdetés után folytatódikNemrég még egyetlen fedett buszváró sem állt Orfűn, a Pécsi tóhoz közel eső forgalmas buszmegállóban, ahonnan Pécs, a megyeszékhely felé indulnak tovább a buszok, ma pedig már kettő is van, egymás mellett. Ráadásul mindkettő vadonatúj.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt sok mindenről híres, de a visszatérő akcióik közül három híresült el igazán, sorrendben: az úthibákra figyelmet felhívó négyszínfestés, a színes, közterületi fedett buszvárók építése és átadása ott, ahol eddig nem volt, és a szakszerű, de az önkormányzati ?listaáraknál? jóval olcsóbb kátyúzási program.

Ekkor még csak egy fedett várakozóhely volt az orfűi megállóban
Fotó forrása: MKKP Baranya megye, bevéve Komló

Az első kettő kapcsán Pécs országosan is elhíresült. A pécsi Ferencesek utcájában most indult el egy felújítási program, noha már az MKKP festése után is ígérték, hogy majd fognak ott térkövezni. Pécsről akkor elvitték kihallgatásra a passzivistákat. A buszmegálló projekt sem járt Pécsett sokkal különbül, nem sokág állt az Ágoston téren felépített megállóban a fából készült, színesre mázolt várakozóhely. A városvezetés azt elszállíttatta.

Az MKKP ? Baranya megye, bevéve Komló passzivistái éppen ezért azt találták ki, hogy keresnek a megállójuknak egy másik helyet. Illetve újra felállítják, merthogy a lehetőségek közt volt olyan is, hogy esetle ismét Pécsre, az Ágoston térre telepítenék. Aztán győzött a vidéki (budapestieknek: községi) lobbi, és abban maradtak, hogy Pécs helyett egy kisebb baranyai település kapja meg a megállót. Így esett a választás Orfűre. Ott pedig arra a megállóra, amelyből rengetegen utaznak Orfűről Pécsre (a megálló neve miatt megérdemli, hogy leírjuk: Orfű – Kemping bejárati út).

Itt még nem volt kész, de a passzivisták rajta voltak
Fotó forrása: MKKP Baranya megye, bevéve Komló

A közelmúltban ezért Orfűre mentek, és kiválasztották azt a megállót (Kemping bejárati út), amely forgalmas is, nincs is fedett buszvárója és a talaj is alkalmas arra, hogy tudják telepíteni a kétfarkús fedett buszvárót.

Meg is tették, és nyilván, ahogyan Pécsett is vagy  Felcsúton, Orfűn is örültek az új lehetőségnek a busszal utazók.

A napokban azonban váratlan dolog történt,  fedett buszvárót kapott ugyanez a megálló, ahol évtizedek óta nem alakított ki senki ilyet.

Az már látszott, hogy valami készül, de a fedett várakozóhely nem volt benne
Fotó forrása: MKKP Baranya megye, bevéve Komló

Megkerestük az MKKP egyik pécsi passzivistáját, Pincehelyi Zitát, Orfű polgármesterét, Kajdy Zitát és Orfű főépítészét is, Veres Gábort. Utóbbi ugyanis éppen akkor ott járt, amikot kb. két héttel  a hivatalos orfűi buszváró telepítése előtt az MKKP passzivistái a színes kétfarkúkutyás megállót állították fel. Ő akkor még nem tudott arról, hogy fedett megállót terveztek volna ide. Ezt el is ismerte a kérdésünkre, hiszen akkor nyilván mondta volna az MKKP passzivistáinak. Az ugyanis már akkor látszott, hogy egy emelt, szabványos buszváró szigetet építenek néhány méterre a régi, eredeti megállóhelytől, és az is, hogy ezt az utat nemrégiben felújították.

Kajdy Zita orfűi polgármester is azt mondta, hogy ez még egy jóval korábbi terv volt, minthogy a főépítészt kinevezték volna, a Magyar Közúttal közös projekt volt az útfelújításhoz kapcsolódó új buszmegálló építése, és az az igazság, hogy később lett meg, mint gondolták, tervezték, a tavalyi ősz vége helyett csak az idén tavasszal.  

Mindketten azt mondták viszont, hogy örülnek, hogy kaptak egy megállót, és Orfű hajlandó hivatalosan is befogadni a fedett megállót, és egy olyan helyre telepíteni, ahol még nincs, és ahová a közeljövőben nincs is tervezve, sőt, ha igénylik, akkor az újratelepítést is vállalják.

Pincehelyi Zita minderre érdeklődésünkre azt mondta, hogy köszönik a lehetőséget, élni fognak vele. Sőt, már meg is van, hogy melyik buszmegállóba szeretnék telepíteni a váróhelyet, a horgászbüfénél lévőbe. 

KategóriákPOP