Az év első közgyűlési ülését tartották kedden a pécsi városházán. Bár megírtuk, esetleg néhány olvasónknak újdonság lehet: az új ciklusban a korábbi csütörtöki napok helyett keddenként van közgyűlés. A közgyűlési ebédszünetet követően lehetőség volt napirend előtt kérdezni. Ilyenkor lehet a közgyűlési témáktól, napirendektől eltérő ügyben is kérdezni a polgármestert (nyilván az esetek többségében őt kérdezik ilyenkor), azonban a szabályok szerint viszont válaszra ilyenkor nincs lehetőség. Ettől függetlenül is szeretnek és szerettek mindig is élni ezzel a lehetőséggel a politikusok. Ma sem volt másképpen, mások mellett Kővári János (ÖPE) is megragadta az alkalmat, hogy a tervezett Pécs Pride kapcsán kérdezze Péterffy Attila polgármestert. Aki válaszolt is, és a válasza egyben az első hivatalos megszólalása volt az ügyben. Amit a pécsi kormányhű, s október 13-a óta még durvább propaganda üzemmódba átállt helyi média tart napirenden egy jó ideje.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János tehát a tervezett Pécs Pride-ról értekezett. A 2002-ben, Orbán Viktor felhívásának megfelelően, polgári körként alapított Összefogás Pécsért Egyesület pécsi városházi frakcióvezetője szerint a felvonulás tudatos provokáció a többségi társadalom ellen, Sőt, a véleménye szerint az LMBTQ-közösséghez tartozók nagy része sem szereti ezt a fajta parádét. Azt kérte, hogy Péterffy Attila fejtse ki a véleményét erről az eseményről.

Péterffy Attila válasza szerint amennyiben a szervezők a felvonulással tudatosan provokálni szeretnének, azt nyilvánvalóan nem tudná támogatni. Ugyanakkor ezt nem lehet tudni, különösen nem nagy biztonsággal. Ezt követően pedig a várost vezető koalíciós összefogás közös véleményét, álláspontját fejtette ki. Aszerint Pécs évszázadok óta a békés egymás mellett élés és a tolerancia mintavárosa. A városban élő nemzetiségekkel, kisebbségekkel való sikeres együttműködésnek az alapja az, hogy Pécs maximálisan tiszteletben tartja az itt élő embereket és jogaikat.

Bicikli és könyörület: gondolatok a Pécs Pride-ról

Az idei évben első alkalommal nem csak Budapesten, hanem Pécsett is tartanának Pride-ot, azaz a szexuális kisebbségek, az LMBTQ-emberek figyelemfelhívó menetét. A hírről, a felvonulás szervezésének…

A várost vezető vezető szövetségnek pedig pont az adja az erejét, hogy különböző frakciók az alapvető érdekekben és célokban egyetértenek, mégis lehetnek közöttük véleménykülönbségek. Ez segít abban, hogy a városvezető erők egysége megmaradjon, mégis rugalmasan tudjon műkdöni. A városvezető koalíció az alapértékekben, így a tolerancia és elfogadás fontosságában is egyetért egymással. Azt a szervezőknek is megfontolásra ajánlják, hogy a céljaik elérését egy, Pécs történelmi belvárosában szervezett rendezvény szolgálja-e. Ugyanakkor kifejtetet azt is, hogy amennyiben a Pécsre szervezendő Pride hasonló módon zajlik majd, mint a fővárosban már korábban látott rendezvény, avagy amilyen más európai nagyvárosokban szokott, akkor az Magyarországon a gyülekezési törvény hatálya alá esik, és arról a rendőrség (vagyis a hatóságok és nem egy város vezetése) hivatott dönteni. Ez tehát a közös álláspont, ettől függetlenül, illetve ezen felül természetesen minden koalíciós párt saját frakciójának van véleménye az ügyben.

A tervezett Pécs Pride-ról a Szabad Pécs írt elsőként, még tavaly ITT olvasható, a szövegben nagy hivatkozásként elhelyezett írás pedig egy külsős szerzőnk, Halmai Tamás irodalmár cikke a tervezett felvonulásról és az azzal kapcsolatos leggyakoribb felvetésekről.

Címkék:
KategóriákPOP