Ahogy a Szabad Pécsen is beszámoltunk bántalmazás gyanúja miatt nyomozás indult a mozsgói szociális otthonban. Az RTL Klub Házon kívül c. műsorának a bizonyító erejű felvételeket készítő dolgozó és Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is nyilatkozott.

A cikk a hirdetés után folytatódikA mozsgói szociális otthonban 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik. Az egyik alkalmazott nem bírta tovább a körülményeket, ahol mindennaposak voltak a bántalmazások és elhatározta, hogy bizonyítékékat szerez. Csak ezért vásárolt okostelefont.

Egy éven keresztül próbálkozott a felvételek elkészítésével, sokszor sikertelenül, mivel félt a következményektől. Miután sikerült néhány bizonyító erejűnek gondolt videót készítenie, a Társaság a Szabadságjogokért segítségét kérte.

Részlet a panaszbeadványból

Ekkor fordultak az ombudsmanhoz, (a TASZ nem tehetett feljelentést, mert akkor ki kellett volna adni a bejelentő adatait. Az ombudsman a jelentésében nem zárta ki, hogy a bántalmazások és a megalázó bánásmód megtörténtek, a megállapítások egyéb tekintetben is súlyosak voltak. Ezt követően Fülöp Attila, az EMMI államtitkára azzal fenyegetőzött, hogy rendőrségi feljelentést tesz a mozsgói szociális otthont érintő megalapozatlan állítások miatt. “Minden sajtóorgánum felé, amely a feltételezett bántalmazást tényként közölte helyreigazítási eljárást indítunk” – írta. Az államtitkár akkor úgy fogalmazott, hogy az ügyet az uniós kampány részéve akarják tenni, és “az ellenzéki politikusoknak és Soros György szervezeteinek az uniós kampányban semmi sem szent”. Néhány nappal később – miután megtekintette a felvételeket – azonban az államtitkár saját maga tett feljelentést, de nem a “Soros-szervezet” ellen. A nyomozás ekkor indult, és két ápolót elbocsátottak a mozsgói intézetből.

Részlet az RTL Klub tegnapi adásából:

A teljes műsor itt tekinthető meg.

KategóriákMETÁL