Az elmúlt egy évben többször is úgy értesültünk, hogy nagyobb létszámú leépítés zajlik a város egyik legnagyobb foglalkoztatójánál.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy olvasónk szerint a Hauni már egyáltalán nem alkalmaz kölcsönzött munkaerőt, és az idei és a következő év első negyedévére vonatkozó rossz piaci kilátások miatt már 15-20 főt a saját dolgozóik közül is elbocsájtottak. Elsősorban termelő munkát végzők mennek el, improduktív dolgozók (nem termelő munkát végzők) kerülnek a céghez – írja olvasónk.

Természetesen megkerestük a céget is az információval kapcsolatban, ahol annyit árultak el – konkrét számok megnevezése nélkül -, hogy az elmúlt két évben jelentős mértékben növelték a munkavállalók számát. (Erről a Szabad Pécs is többször beszámolt.) Azt is hozzátették, hogy a vállalat ki van téve a világpiac változásainak, éppen ezért is alkalmaznak kölcsönzött munkaerőt. Így a megrendelésekben jelentkező kilengések rugalmasan kezelhetők. A kölcsönzés ideje alatt ezek a munkavállalók az állandó státussal rendelkezőkkel azonos jogokat és juttatásokat élveznek.

A cég azt elismeri, hogy a tavalyi rekordév után most csökken a megrendelés és minimális létszámmal vesznek igénybe kölcsönzött munkavállalókat a gyárban, de továbbra is érvényes az erre vonatkozó összes keretszerződésük. (Konkrét számokat nem írtak a válaszban – a szerk.) Azt is írják, hogy mivel a szakembergárda az egyik erősségük, így az állandó alkalmazottaik körében nem voltak és a jövőben sem várhatóak elbocsátások. “A fluktuáció mértéke évek óta állandó, európai szinten is kifejezetten alacsony, 5% körüli” – áll a cég közleményében.

Az elmúlt években elsősorban a termelési terület megerősítésére koncentráltak és szakmunkásokat, fémipari szakembereket vettek fel a gyárba, ami a termelésben részt vevő és a termelést támogató munkavállalók arányának eltolódását is magával hozta. (Azt nem árulták el, hogy ez az arány hogyan alakult az elmúlt években – a szerk.) Jelenleg a konstrukcióra és az IT-területre az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek, elsősorban tervezőmérnökökkel és informatikusokkal erősítenek. Ezek a szakemberek a Hauni-csoport globális tevékenységében, rendszerek, eszközök és szolgáltatások tervezésében, fejlesztésében kapnak szerepet.

Megnéztük, hogy jelenleg milyen állásokat hirdet a cég, jelenleg összesen négy, nyilvánosan is elérhető pozíciójuk nyitott:

Forrás: jobs.koerber.de

Februárban azt írtuk, hogy 2020-ig több mint 5,7 milliárd forint értékben fejleszti pécsi gépgyártó üzemét a Hauni . A többek között magas szakképzettséget igénylő munkahelyeket teremtő beruházásokhoz a Nemzeti Befektetési Ügynökség közel egymilliárd forint támogatást nyújt.

A HIPA-tól kapott közel egymilliárd forintos támogatás feltételeként a Hauni Hungaria a megvalósítási időszakot követő fenntartási időszak alatt is tartja vállalásait. 25 éves pécsi működése során 30,8 milliárd forintot fordított már beruházásokra, ebből 2,7 milliárdot 2018-ban.

KategóriákMETÁL