Súlyos betegség után, 77 éves korában elhunyt  Gáspár Gábor testnevelő tanár, sportvezető, a ?PVSK Aranygyűrű? kitüntetés birtokosa.

A PVSK honlapján Nyilas László újságíró többek közt a következőket írja róla:

A testnevelő tanári diploma megszerzése után Sellyére került, majd Pécsre, Fehérhegyre.
1976-ban Testnevelési Általános és Sportiskolában, közkeletű nevén TÁSI – ban, majd néhány év után a Komarov (ma Babits) Gimnázium dolgozott.
Vezetőként 1983 januárjában került a PVSK-hoz, módszertani helyettesként, majd az egyesület szakmai elnökhelyettese lett.

….

Munkájáért nagyon sok elismerést kapott az évek során, csak néhány közülük:
Oktatási Minisztériumi Dicséret, a Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntetések. A diáksportban végzett munkákért kapott számtalan elismerés.
1990-ben kapta meg a Mestertanári címet, majd 2007-ben a PVSK Aranygyűrűt.
Büszke volt az Atlétikai Szövetségtől kapott díjakra is.
A Tanári Aranykatedra Díj, Pécs Testnevelés és Sport Díja, Diáksport Tanács díja, az Ökölvívó Szakszövetség díjai mind fontos elismerések voltak számára.

Mindig hajtotta az elismerés utáni vágy, ez részben a családból eredt, hiszen nagymamája, Kisjankó Borbála, az egykori híres matyó hímzőaszony, rengeteg kitüntetést kapott. Nyugdíjas időszakában sokat segített a Mezőkövesdi Matyó Múzeum létrehozásában, összegyűjtötte és rendszerezte a még fellelhető értékeket. Gyűjteményeinek jelentős részét a viseletek, hímzések, szőttesek, fotók képezik, valamint megtalálhatóak benne a paraszti élet eszköze is. A matyó hagyományt, fia Gábor,  és unokái viszik tovább.

KategóriákGyász