Döbbenetes oknyomozó cikket írt, lenyűgöző újságírói munkával az Átlátszó arról, hogy szerintük hogyan szabotálta el a nyomozóhatóság és az ügyészség az egykoron Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. elleni nyomozást. Az is segíthette őket, állítja az tényfeltáró portál, hogy végül mégsem küldték ki Brüsszelbe az Elios-projektet, így nem volt az EU-nak lehetősége még mélyebben vizsgálódni – igaz, ?cserébe? lemondtak az európai uniós támogatásról.

A cikk a hirdetés után folytatódikJó okunk van azt gondolni, hogy a miniszterelnök vejének vagyona az Elios Zrt. közvilágítás-korszerűsítési projektjei kapcsán a bűnszervezeti elkövetés jegyeit is magán hordozó költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények sorozata segítségével növekedett – ez az erős tételmondat az Átlátszó hétfőn publikált tényfeltáró cikkében olvasható.

Becker András újságíró cikkében azonban még ennél is sokkal súlyosabb ügyet, azt járja körül, hogy az ügyészség és a rendőrség elszabotálhatta az Elios-ügy felderítését. Mint emlékezhetünk ugyanis, a korábban még Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. számtalan magyar városban, a helyi önkormányzatokkal szerződve, leginkább európai uniós támogatás felhasználásával közvilágítás-korszerűsítésre nyert el megbízásokat. Pécsett is történt ilyen egyébként, itt is Tiborczék lettek a befutók, ugyanakkor a baranyai megyeszékhelyen nem uniós pályázati forrásból, hanem hitelből megvalósított helyi önkormányzati finanszírozásból valósították meg a projektet – persze később kiderült, hogy végül a többi sem uniós pénzből készült el, az Átlátszó szerint valószínűleg nem véletlenül.

Így Pécset konkrétan nem érintette a EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF elhíresült jelentése, a példa okán azonban számunkra is nagyon fontos volt. Az OLAF ugyanis egy vaskos jelentésben azt állította, hogy visszaélések és bűncselekmények történtek az Elios-ügyben. Később azonban a magyar hatóságok úgy találták, nem történt bűncselekmény, nincs itt semmi látnivaló, habár azt már korábban is sejteni lehetett, hogy rendkívül furcsán zajlott a nyomozás, nem minden érintett önkormányzatot kerestek meg, így nem is kértek el mindenütt papírokat az OLAF feltáró jelentése nyomán (látszólag mindenképpen) kényszeredetten megindított nyomozás során.

Az Átlátszó a fenti tételmondatot folytatva azt írta, hogy azzal, hogy a rendőrség és az ügyészség az Elios-ügy nyilvánvalónak látszó bűncselekményét nem derítette fel, és az elkövetők egyikét sem vonta felelősségre, kizárólag annak köszönhető, hogy a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda szabotálta a nyomozást, az eljárást irányító és felügyelő Pest Megyei Főügyészség pedig asszisztált mindehhez. És szerintük ez nehezen minősíthető másnak, mint hivatali visszaélésnek és bűnpártolásnak.

Az Átlátszó ezt a fenti három állítást EBBEN A NEM RÖVID DE NAGYON FONTOS CIKKBEN igazolja. Itt olvashatják el tehát a teljes cikket, és higgyék el, érdemes. Az pedig csak hab a tortán. hogy a Kúria éppen a napokban mondta ki, hogy Tiborcz István ugyan nem egy átlagos magánszemély, így többet kell tűrnie a sajtóval kapcsolatban, de nem is közszereplő, így például az utcán nem lehet a Kúria szerint csak úgy megkérdezni még közügyekről sem.

KategóriákMETÁL