Átláthatóbb döntéshozatalt, a bürokrácia és a nagy nemzetközi cégek lobbierejének csökkentését is szeretné elérni az LMP a májusi választás után újjáalakuló Európai Parlamentben, erről Pécsett, sajtótájékoztatón számolt be május elsején Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnökei.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb helyszínen is van nagyobb majális Pécsett, az egyik a Balokány-liget, a másik pedig a Mecseken, az állatkerttől nem messze lévő Mandulásban. Utóbbi helyszínt gyakorlatilag az ellenzéki pártok vették birtokba, egy közéleti kerekasztalbeszélgetés is zajlott, és egy sajtótájékoztató, az LMP két társelnöke, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt részvételével.

A sajtótájékoztató címe alapján arról kívántak beszélni, hogy ?a tőke Európája? helyett ?az emberek Európáját? szeretnék.

Ma van hazánk EU-s csatlakozásának 15. évfordulója, amely alkalomból az LMP  nyilatkozatot adott ki, abban pedig – mint elmondták – arról beszélnek, hogy milyen Magyarországot, és milyen Európát kíván  építeni az LMP. És ebben az egyik kulcs az Európai Unió elszámoltathatósága, ellenőrizhetősége, átláthatóság minden egyes aurópai polgár számára. Most ugyanis úgy látják, hogy szinte átláthatatlan a működés, felslegesen nagyra nőtt a hivatali rendszer és a bürokrácia, kisebb és hatékonyabb EU-ra is szükség van tehát egyúttal.

Európai minimálbér, teljesítőképességhez kötve

Demeter Márta elmondta, hogy az LMP majdan az Európai Parlamentben a közös európai minimálbérért és a közös szociális minimumért fok síkra szállni, mégpedig  a nemzetgazdaságok teljesítőképességével arányosan. Ez egyébként valamelyest rímel a Jobbik már korábban hangoztatott béruniós felvetésére, bár éppen a teljesítőképesség-faktor miatt inkább tűnik keresztülvihetőnek. 

A lényeg azonban az erősítették meg a társelnökök, hogy minden országban, és így nyilvánvalóan Magyarországon is  tisztességes, európai színvonalú béreket kapjanak a dolgozók.

A harmadik pont pedig az volt, hogy ne a nagy, multinacionális cégek lobbija döntsön fontos, és a nemzetállamokat is érintő kérdésekben, a tanácskozó és döntéshozatali helyeken, a bizottságon, a parlamenten és a tanácson kívül, lobbitárgyalásokon, hanem legyen lehetőségük a tagállamoknak, a helyi önkormányzatoknak a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatására, mégpedig európai uniós forrásokból. Ugyanehhez a vonalhoz tartozik a különféle, szerintük roppant károsnak ígérkező szabadkereskedelmi egyezmények elfogadtatása, amit meg kell akadályozni.

A jó ügyekért össze kell fogni

Szorosabb uniós együttműködésre van azonban szükség a tagállamok között az egészség- és környezetvédelem terén.

Keresztes László Lóránt szerint a magyar emberek csalódtak az EU-s csatlakozással kapcsolatos várakozásaikban, azt hittük ugyanis mindannyian, hogy sikerül majd felzárkóznunk, de ehelyett azt látjuk, hogy hazánk nincs a nyertesek közt, négy magyar régió, köztük a Dél-Dunántúl is ott van az EU 20 legszegényebb térsége között.

Elvándorlás

Keresztes László Lóránt éppen ezért bírálta a Fidesz és a kormány gazdaságpolitikáját, mivel az szerinte a munkavállalók kihasználására és kiszolgáltatottságára épít, uniós szinten olcsó bérekért, emiatt beszélt a ?gyalázatosnak? nevezett rabszolgatörvényről és a legsúlyosabb problémának tartott elvándorlásról is.

Őszig szól a mandátumuk

A Szabad Pécs azon kérdésére, miszerint van-e tétje a két társelnök számára az EU-s választásnak, ha netán visszaesnek, vagy nem jutnak be, akkor szóba kerülhet-e a lemondásuk vagy lemondatásuk május 26-át követően. Keresztes László Lóránt erre úgy felelt, hogy ő május 26. után is LMP-s politikus marad, egészen biztosan, a mandátumuk az őszi önkormányzati választásokig szól.

Nincs veszély, bejutnak

Ugyanakkor szerinte nincs olyan veszély, hogy ne jutnának be az EP-be. Ő is olvasott olyan méréseket, amelyek 5 százalék alé mérik őket, de szerinte alaposabb és megbízhatóbb mérések 7 százalék körüli feletti támogatásról szólnak, így nem az a tét, hogy bejutnak-e, hanem éppen az a cél és reális cél, hogy minimum Vágó Gábor és Demeter Márta a lista első két helyezettje bekerüljön az EP-be. Látott már egyelőre még nem publikált, reperezentatív mérési eredményeket is, amelyek szintén ezt az erős támogatottságot igazolták vissza a számukra.

Ettől függetlenül – így Keresztes – semmiképpen sem dőlhetnek hátra, és nem lehetnek elégedettek, dolgozniuk kell a még jobb eredmény elérése érdekében. Sőt, arra a kérdésre, hogy a feléthetően a korábbinál nagyobb részvétel jelenthet-e veszélyt rájuk május 26-án, tekintve, hogy a  legutóbbi 2014-es EP-választáson éppen, hogy bekerültek, nem sokkal 5 százalék feletti eredménnyel, Keresztes úgy felelt, hogy ők is erre készülnek, látják, hogy nagyobb lehet a részvétel a korábbiaknál, de a mérések és az egyéb visszajelzések szerint is az LMP szavazói is sokkal aktívabbak lesznek, így még magasabb részvétel mellett is jobb eredményre készülnek. 

KategóriákMETÁL