Nem tervezték, de így alakult. Aztán januárban lehet, hogy újra bezárják.

A cikk a hirdetés után folytatódikKözlemény jelent meg a Pécsi Egyházmegye honlapján arról, hogy októberben és novemberben a felújítási munkálatok miatt be kell zárni a székesegyházat.

Mint írják, “a régóta tartó felújítási munkálatai olyan szakaszhoz érkeztek, amelyben már a templom főhajója is érintett. A kivitelezőkkel történt egyeztetés során az a döntés született, hogy szeptember 30-tól két hónapra, november 30-ig a Székesegyházat be kell zárnunk.” A misék a Belvárosi Templomban (Dzsámi) lesznek a szokásos időpontokban. Az autókkal érkezőknek azt javasolják, hogy a nemrég megújult Dóm téren parkoljanak.

A pécsi bazilika fűtése jelenleg egy 1960-as évekbeli olajfűtésű kazánról meleg levegő befúvással működik, de a jövőben a pécsi távhő-szolgáltató rendszerére állnak át. A templomtérben padlókonvektorok lesznek és négy padtömb alatt padlófűtés lesz. A fűtési rendszer mellett a világítás és az audiovizuális rendszer is megújul.

A műszaki átalakítások után a belső restaurálás következik, mely nem csak a falakon látható festmények helyreállítását jelenti, hanem a padok, fabútorok, valamint a fém tárgyak restaurálását, korszerűsítését is.  Az altemplom és a templomtér megkopott padlóburkolatát is felújítják, ahogy a Székesegyház kis orgonáit is.

Demberben ugyan újra megnyitja kapuit a templom a hívek és a turisták előtt, de bizonyos munkálatok addig nem fognak befejeződni, így januárban valószínűleg újra be kell zárni a Székesegyházat. A munkák előreláthatólag 2020 decemberéig tartanak.

A felújítás kormányzati támogatásból valósul meg.

KategóriákMETÁL