Mészáros Lőrinc már leszólt az Adriára, hogy izzítsa a legénység a hajót, mert a vasárnap éjszakai választási buli után leugranak repcsivel horvátba jachtozni kicsit a spanokkal. Úgy néz ki, jó időt ad a magyarok Istene, együtt örül majd Ő is az országgal.

A cikk a hirdetés után folytatódikTiborcz István főállású, két darab saját lábon álló vőt már napok óta csiklandozó nevetés fogja el reggelente, amikor beindítja a frissen beszerzett, 525 lóerős terepjárót, amit egy tanár akkor tudna megvenni, ha húsz éven keresztül a teljes fizetését félretenné. Istvánnak, költőien fiatal kora ellenére sikerült az, ami egyetlen költőnek sem soha: az ország 32. leggazdagabb embere lett. Az a nevetés azért bujkál benne, mert a Range Rover azt duruzsolja a fülébe, hogy megint nem ez lesz az a vasárnap, amikor el kell gondolkodnia arról, hogyan tovább. Mert hát: ugyanígy. Cél a top 20.

Be van hűtve a pezsgő meg a győztes mosoly mindenkinél, aki haszonélvezője a rendszernek. Vagy aki azt hiszi, hogy az. Mert mindenkinek sajnos nem juthat jacht meg luxusterepjáró, de szerencsére sokan beérik jóval kevesebbel is.

  • Mondjuk néhány, csókossági alapon létrejött, szép havi fixet jelentő megbízási szerződéssel állami hivataloknál vagy önkormányzati cégeknél.
  • Főszerkesztői fizetéssel.
  • Igazgatói pozícióval egy gimnáziumban.
  • Azzal, hogy Orbán Viktornak hála nem lesz müezzin vagy buzi a kedvenc unokából, Zsoltikából, hanem minimálbéres biztonsági őr egy tüzéptelepen.

Nem haszonélvező az, aki nem tud részt venni előre lezsírozott közbeszerzéseken, nem tud százmilliós, milliárdos magánvagyont gyűjteni a közvagyonból. A haszonból kevesen, az apróból sokan kapnak: ők a bármikor lecserélhető, pénzükért-pozíciójukért aggódó kurzuslovagocskák és kurzusjobbágyok, a pénz helyett a biztonság illúziójával kifizetett szerencsétlenek. Akik mondjuk Mészáros Lőrinccel vagy Tiborcz Istvánnal szemben mindezt bármikor elveszíthetik.

  • Mert mondjuk jön egy másik csókos, egy sokkal csókosabb, és ugranak a megbízási szerződések.
  • Találnak egy lojálisabb főszerkesztőt.
  • Egy seggnyalásban profibb igazgatót.
  • Zsoltinak elege lesz, lelép a hanyatló Nyugatra, ahol müezzin lesz vagy buzi.

Orbán Viktor rendszerének valójában nagyon-nagyon kevés valódi haszonélvezője, viszont sok híve és szavazója van. Mert stratégiája végtelenül egyszerű: a tőlünk elvett-ellopott pénzből dob némi aprót és jó sok illúziót, hogy elfedje valódi célját: szabadságunk felszámolását. És hogy az miért jó neki? Mert minél kevesebb a szabadság, annál nagyobb a haszon.

KategóriákPUNK