Pilótaképző-központot hoz létre két norvég  befektető Hévízen, 15 millió eurós beruházással, így szól egy minapi hír. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academy-vel pilótaképző-központot hoz létre Hévízen 15 millió euró beruházással, írta meg a hírt az MTI.

A beszámoló szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a világ dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére.

A miniszter elmondta, hogy Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra. A központban évente 300 pilótát képeznek ki 80 oktató és szakértő vezetésével.

A hévízi bázison kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. A pilótaképző akadémia Ausztriából már megrendelte a képzéshez szükséges repülőgépeket, az ősztől megindul a képzés  Hévízen – mondta Szijjártó.

Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke elmondta, hogy a beruházási lehetőséggel a Norvégiában tartott befektetési tájékoztatón ismerkedtek meg. Döntésükhöz a magyar befektetési ügynökség, a Hipa sok segítséget nyújtott. Óriási potenciált látnak a Hévíz-Balaton repülőtérben, a város pedig közkedvelt turisztikai célpont.

Frode Granlund, a Pilot Flight Academy ügyvezetője és tulajdonosa kiemelte, modern pilótaképző központ jön létre Hévízen. Rámutatott arra, hogy a Pilot Flight Academy Európában az egyik legnagyobb pilótaképző központ, tíz országban van jelen, Magyarország – földrajzi elhelyezkedése és jó időjárása miatt – kiváló helyszín.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az egykori katonai repülőtér fejlesztése stratégiai jelentőségű a Dunántúl számára.

Mindez amiatt is érdekes, mert a Dunántúlon, sőt nem is túlságosan messze Hévíztől, Pécs-Pogányban egy magyar tulajdonú cég, a Magnus Aircraft repülőgép összeszerelő üzemet nyitott, és a kezdetektől kísérte a beruházást egy olyan, nem cáfolt értesülés, ami szerint pilótaképzést is indítanának Pécs-Pogányban. Habár repülős képzésekről valóban született megállapodás a PTE-vel, a pilótaképzésről egyelőre nem volt további hír. És persze az is lehetséges, hogy nem kizárt Hévíz mellett Pécs-Pogányban is pilótaképzést indítani. Ahogyan az is, hogy másféle képzésekről lesz szó. Mindenesetre azon sem lehetne csodálkozni, ha ez a hír befolyásolná a pécs-pogányi elképzeléseket, és ha ezt az ügyet alapvetően az határozná meg, hogy az egyes területek fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselői milyen lobbitevékenységet tudnak kifejteni.

KategóriákMETÁL