A volt Fidesz.szóvivőnek és volt kulturális államtitkárnak nincs megállj a Facebookon. Orbán Viktor és Márki-Zay Péter amerikai látogatása kapcsán osztott ki a szereplőknek cimkéket.

A cikk a hirdetés után folytatódikGyőztesek és Lúzerek találkozója (plusz még azt, hogy Washington D. C. 2019. május) – írta Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz elnöke saját politikusi, hivatalos Facebook-oldalára.

Nem kérdés, hogy Hoppál kire gondolt. Nyilván Trumpra és Orbánra, mint győztesekre, és Márki-Zayra és a vele együtt az USA-ba érkező Kész Zoltánra, mint vesztesekre.

Nyilván amellett sem érdemes elmenni szó nélkül, hogy egy térség országgyűlési képviselője miért vette bele Márki-Zayt és Készt is a posztba. 

Miért nem lett annyi elég, hogy győztesek találkozója? Úgy is kapott volna hideget is a Facebookon a sok pozitív visszajelzés mellett. De Hoppál inkább rúgott egyet (szerinte) lefelé, miközben felfelé meg – na az most mindegy. Nyilván Hoppál a szívére vette az Orbánt (és Trumpot) a látogatás kapcsán világszerte és hazánkban ért kritikákat, amelyek egy része azt is kiemeli, hogy Márki-Zayt is fogadták.

Ugyanakkor a számon kérhető elegancián túl van mág két apró baj azért van ezzel a fagyival.

  1. Ő, mi, én biztosan tudjuk, hogy Márki-Zayra és Készre céloz Hoppál. (Habár például Márki-Zay is győztes, ha a választási eredményt nézzük, akár csak Hoppál, de tudjuk, hogy nem erről van szó.) Szóval Hoppál három tárgyaló félre (és négy emberre) céloz, de két találkozón nem három, hanem négy fél van. Simán lelúzerezte ezért a Mindenki Magyarországa vezetőit meghívó amerikai külügyminisztériumot (és/vagy azokat, akikkel tárgyalt a hódmezővásárhelyi polgármester és a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alpítója és vezetője. Hiszen Hoppál szerint az egyik a győztesek találkozója, a másik a lúzereké. (Megj.: ez a nézőpont el fog sikkadni és szőrszálhasogató is, de Hoppál szóvivő volt, egyfajta kommunikációs szakember.)
  1. Minden viszonyítás kérdése. És ez a cimkézés ráirányítja a figyelmet egy másik nézőpontra. Tudják, a 30 éve bemutatott Holt költők társaságában is felállt az asztalra Mr. Keating a Welton Akadémiában, hogy bemutassa, milyen fontos a más nézőpont. Melyik ember a sikeresebb ebben a helyzetben? Egy majd? tíz éve országát kétharmaddal vezető miniszterelnök, akiről még a politikai ellenfelei is azt gondolták, hogy Trump az elsők közt fogja fogadni, minimum a térségből, de lehet, hogy Európából is, és aki érdekes előzmények után (CEU-ügy, fegyverbiznisz stb.) megy, mehet a nagy fehér főnökhöz bebocsáttatásra. Nagy dolog, szó se róla, nem venném el a sikerét, még talán az élét sem. De ott van a másik oldal is. Hogy éppen Orbán Viktor nagy napjára, az amerikai külügy meghívja egy közepes méretű magyar város polgármesterét és egy egyelőre konkrét politikai hatalom vagy szerep nélküli formálódó ellenzéki mozgalom vezetőjét. Biztos, hogy lúzer? És biztos, hogy nem győztes?
KategóriákPOP