Megnéztük mind a 149 pécsi szavazókör eredményeit. Kiderült, melyik városrészben ment tényleg nagyot a Fidesz és az is, hol betlizett. Elmondjuk, hol a legerősebb Pécsett a Momentum vagy a DK.  

A cikk a hirdetés után folytatódikHosszú a cikk, úgyhogy aki nem akar annyit olvasni, annak itt a trailer, ami egyben spoiler is:

  1. Pécs keleti részén továbbra is erős a Fidesz, még ellenzéki összefogással is nehezen legyőzhető.
  2. A Belvárosban, Egyetemvárosban, és a Mecsekoldalon nagyon jól mozgósított, jó eredményt ért el a kormánypárt, de pechére két ellenzéki párt is, a Momentum különösen.
  3. Uránváros = DK-paradicsom.
  4. Kertváros: csak annyit mondunk, hogy volt olyan szavazókör, ahol mindössze egyetlen szavazattal előzte a Fidesz a DK-t.

A vasárnapi európai választást, ahogy az országban mindenütt, Pécsett is a Fidesz nyerte, a szavazatok 42,75 százalékát megszerezve a városban. Első ránézésre fölényes győzelem ez, hiszen a Demokratikus Koalíció (DK) 20,31 százalékkal lett második és az összes szavazókörben a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot.

A helyi fideszes politikusok és a propagandasajtó azóta nem győzi hangsúlyozni, mekkora siker ez, hiszen – mondják – jobb eredményt ért el a kormánypárt a városban, mint a tavalyi országgyűlési választáson. Ez igaz is, hiszen akkor valamivel negyven százalék alatt maradt a párt Pécsett a listás voksok tekintetében, most pedig majdnem 3 százalékkal negyven fölé került. Arról mondjuk hallgatnak a helyi fideszesek, hogy a 2014-es európai választáson 45,72 százalékig jutottak a városban, ahogy persze arról sincs szó Facebook-oldalaikon és újságjaikban, hogy ennél sokkal jobb eredményre lett volna szükségük ahhoz, hogy ne kelljen izgulniuk az őszi önkormányzati választásokig. Ez a 42,75 százalék ugyanis majdnem tíz százalékkal rosszabb, mint a párt országos eredménye, ami 52,44 százalék. Nem kell nagy matematikatudás ahhoz, hogy kiszámoljuk, a voksok többsége, 57,25 százaléka az ellenzéki pártokra ment Pécsett. (A választások napján és hétfőn is írtunk egy elemzést a pécsi helyzetről ITT és ITT.)

E pártok közül ráadásul öt, a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és az LMP már áprilisban bejelentették, hogy együtt indulnak az őszi önkormányzati választáson, ami azt jelenti, hogy a 18 pécsi egyéni választókerületben egy-egy összellenzéki jelölt indul majd a fideszessel szemben. Arról majd a cikk legvégén szólunk, hogy az együttműködésben részt nem vevő ellenzéki pártoknak (MKKP, Mi Hazánk) vagy a volt Fidesz-szövetséges, Kővári János vezette ÖPÉ-nek milyen szerepe lehet a versenyben.

Így néznek ki az öt említett ellenzéki párt és a Fidesz vasárnapi szavazatszámai:

Egy önkormányzati választás persze normál esetben nagyon más, mint egy európai, most azonban számos jel utal arra, hogy igenis alapozhatnak a vasárnapi eredményekre azok, akik az őszi esélyeket latolgatják. Mindössze öt hónap választja el egymástól a két voksolást, a DK és a Momentum felemelkedése pedig azt jelzi, hogy az ellenzéki szavazók díjazzák a radikális Fidesz- és Orbán-ellenességet, kialakult egy ?Arra szavazunk, aki legyőzheti a Fideszt?-hangulat, ami valószínűleg ki fog tartani őszig. Mivel a DK és a Momentum akkorát azért nem erősödött, hogy ne kelljen szövetségeseket keresnie, biztosra vehető, hogy ugyan lesz átrendeződés a megváltozott ellenzéki erőviszonyok miatt, de azokon a településeken, jellemzően nagyobb városokban, ahol van esély legyőzni a Fideszt, lesz összefogás, lesznek közös képviselő-, és polgármester-jelöltek.

Nagy kérdés, hogy a két szembenálló oldalon melyik felismerés fog jobban mozgósítani: az ?Úristen, veszíthetünk!?, vagy az ?Úristen győzhetünk!?, de valószínűleg mindkettő, így nagy az esély arra, hogy megint magas lesz a választói részvétel.

Végignéztük az összes pécsi szavazókör eredményét, mind a 149-ét, így viszonylag pontos képet kaptunk arról, hogy a különböző városrészekben hogyan szavaztak vasárnap és hogyan szavazhatnak ősszel a pécsiek. Megnéztük azt is szavazókörönként, hogy három, négy vagy öt ellenzéki párt voksainak összege haladja-e meg a fideszes voksokét.

Minél több párt szavazatait kell összeadni az ellenzéki ?győzelemhez? egy adott szavazókörben, annál kisebb a valószínűsége egy leendő ellenzéki többségnek.

A szavazókörök százalékait nézve egyértelmű, hogy ahol a Fidesz ötven százalék körüli eredményt ért el, ott nincs esélye az ellenzéknek, 43-44 százalékos kormánypárti eredménynél billegő a szavazókör, 42 százaléknál és az alatt viszont jellemzően nem is kell mind az öt ellenzéki párt voksait összeadni a többséghez, sokszor elég négyét, háromét, sőt, számos esetben kettőét is. A Fidesz vasárnap elért pécsi 42,75 százaléka tehát azt jelenti, hogy a kormánypárt nagyon is sebezhető a városban. Szegeden és Dunaújvárosban még inkább, ebben a két városban a pécsinél is rosszabb, 40 százalék körüli eredményt értek el.

A korábbi választások eredményei, karakterjegyeik és szociális státuszuk alapján négy városrészre osztottuk fel Pécset.

  1. Pécs-kelet
  2. Belváros-Mecsekoldal-Egyetemváros
  3. Uránváros-Pécs-nyugat
  4. Kertváros

Pécs-kelet: itt aztán kapaszkodhat az ellenzék

Tavaly az országgyűlési választás utáni elemzésünkben is jeleztük, Pécs keleti részén, különösen a perifériákon nagyon jól szerepelt a kormánypárt. Nem volt ez másként most sem. Hirdtől a Lánc utcáig a 40 szavazókörből mindössze nyolcban ért el a Fidesz rosszabb eredményt a városi átlagánál, számos helyen 50 százalék körül vagy a fölött teljesített.

A Fidesz mögött keleten majdnem mindenhol a DK a második, a harmadik a legtöbb szavazókörben a Momentum, ami három belváros közeli helyen második. A Jobbik tizenegy, az MSZP két szavazókörben lett bronzérmes ebben a városrészben. A belváros felé haladva, akárcsak 2018-ban, csökken a fideszes dominancia.

Pécs-kelet, 40 szavazókör:

3 párt veri a Fideszt: 11 szavazókörben.
4 párt veri a Fideszt: 16 szavazókörben.
5 párt veri a Fideszt: 22 szavazókörben.

Összegzés: Ebben a városrészben a Fidesznek áll a zászló az önkormányzati választás előtt. A 40-ből 24 szavazókörben nem elég négy párt szavazatainak összeadása a ?győzelemhez?. A DK városi átlagát hozta, a Momentum annál kevesebbet. A Pécsett eleve nem erős és most még országosan meg is zuhant Jobbik ebben a városrészben még viszonylag jól szerepelt, vagy inkább kevésbé rosszul, mint máshol.

Belváros-Egyetemváros-Mecsekoldal: a Nagy Pech

A 42 szavazókörből mindössze 10-ben szerepelt a városi átlaga alatt a Fidesz, így kijelenthető, hogy ebben a városrészben nagyot ment a párt, jól sikerült mozgósítania szavazóit. Csakhogy pechükre a Momentumnak és a DK-nak is. A Momentum 17 belvárosi és mecsekoldali szavazókörben a DK-t is megelőzve második lett 20 százalék körüli eredményekkel, sőt, van egy 26 százalékos csúcsa is, igaz, az átjelentkezős Kossuth téri szavazókörben. Közben a DK is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott itt, simán hozva városi átlagát. Ebben a városrészben az ellenzéki pártok közül másoknak nem osztottak lapot.

Belváros-Egyetemváros-Mecsekoldal, 42 szavazókör:

3 párt veri a Fideszt: 16 szavazókörben.
4 párt veri a Fideszt: 24 szavazókörben.
5 párt veri a Fideszt: 29 szavazókörben.

Összegzés: bár a szavazókörök többségében öt párt sem kell a szavazattöbbséghez, azért a Fidesz itt láthatólag erős. Aki ősszel jobban mozgósít, az viszi ezt a városrészt. Kérdés, melyik oldalnak vannak nagyobb tartalékai itt.

Uránváros és Pécs-nyugat: DK-paradicsom

Hoppál Péter körzetében most valami nagyon nem jött össze a Fidesznek. A húszból mindössze hét szavazókörben tudta városi átlagát hozni a kormánypárt, számos helyen jócskán 40 százalék alatt teljesítve. Ráadásul a DK elképesztő számokat produkált Uránban, ahol egyébként mindenhol az MSZP a harmadik számú ellenzéki párt a Momentum mögött. Utóbbi nagyjából városi átlagát futotta, egyetlen szavazókörben, Rácvárosban lett második, igaz, ott 20 százalékkal. A DK egy szavazókörben elérte a 30 százalékot, egy másikban pedig a 31-et is. A másik két városrészben nem, itt viszont bizony megtörtént, ráadásul hat helyen is, hogy két párt, a DK és a Momentum több szavazatot gyűjtött, mint a Fidesz.

Uránváros és Pécs-nyugat: 20 szavazókör

2 párt veri a Fideszt: 6 szavazókörben
3 párt veri a Fideszt: 12 szavazókörben.
4 párt veri a Fideszt: 17 szavazókörben.
5 párt veri a Fideszt: 17 szavazókörben.

Összegzés: Ebben a városrészben a vasárnapi eredmények alapján az együtt induló ellenzék az egyértelmű esélyes ősszel.

Kertváros: a veszett fideszes fejsze nyele

A legnagyobb, legnépesebb és hagyományosan legkevésbé fideszes városrészben tavaly némileg erősödni tudott a Fidesz a 2014-es eredményeihez képest, de az EP-választásra ebből a javulásból nem sok maradt. A 47 szavazókörből 34-ben a városi átlaga alatt teljesített a párt, ezek között több is akad, ahol egészen komoly, 35 százalék körüli és az alatti mélyrepülést mutattak be. Két szavazókörben 30 százalékig jutottak, egyben, az egyik Malomvölgyi útiban az alá mentek: 29,47 százalékot hoztak össze, ami negatív városi rekord számukra. A másik Malomvölgyi úti szavazókörben egészen kis híja volt, hogy szégyenszemre a második helyre szoruljanak: egyetlen szavazattal előzték meg a DK-t. Utóbbi az összes szavazókörben második tudott lenni többnyire 20 százalék feletti eredményekkel, számos helyen a 30 százalékot is elérve egészen közel kerültek a Fideszhez. 18 kertvárosi szavazókörben a DK és Momentum együtt több szavazatot gyűjtött a kormánypártnál.

A Momentum országos átlagához (9,83) képest jól, városi átlagához (13,43) képest nem annyira jól szerepelt a városrészben. A korábbi választásokon itt rendszeresen taroló MSZP, bár Pécsett a negyedik helyre szorult a pártok versenyében, 10 kertvárosi  szavazókörben felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Kertváros: 47 szavazókör

2 párt veri a Fideszt: 18 szavazókörben
3 párt veri a Fideszt: 37 szavazókörben.
4 párt veri a Fideszt: 42 szavazókörben.
5 párt veri a Fideszt: 44 szavazókörben.

Összegzés: nehezen tudjuk elképzelni, hogy ellenzéki összefogás mellett akkorát tud javulni itt a Fidesz őszig, hogy a városrész választókerületeiben győzni tudjon.

Nagy végső összegzés

A pécsi a szavazókörök 66 százalékában, azaz 99 szavazókörben a jelen állás szerint négy ellenzéki párt összefogása elég lenne az ellenzéki győzelemhez. Öt együttműködő ellenzéki párt a szavazókörök 75 százalékában, 112 helyen meg tudná verni a Fideszt a vasárnapi eredmények alapján.

A polgármesterválasztás esetében egyszerűbb a matek, elég a városi összesített eredményt nézni. Négy vagy öt összeálló ellenzéki párt viszonylag sima győzelemhez tudná hozzásegíteni közös jelöltjét.

Az MKKP, a Mi Hazánk és az ÖPE

A Kutyapárt erősebb Pécsett, mint országosan, megközelítette a négy százalékot a városban, a belvárosban és a Mecsekoldalon különösen jó eredményeket ért el. Valahogy nehezen tudjuk elképzelni, hogy indulásuk esetén a Fidesztől vennének el voksokat, hiszen az ő szimpatizánsaik azok az elégedetlenek, akik az ellenzéki pártokra SEM szívesen szavaznak, így inkább utóbbiaknak tudnának kellemetlen perceket szerezni.

A Mi Hazánk gyengébb Pécsett, mint országosan, három százalék alatt vannak a városban. Mivel amennyi szavazatot tudott, már valószínűleg elcsatornázott a Jobbiktól, valószínűbb, hogy esetleges pécsi jelöltállításaival a Fidesznél is fideszebb párt ősszel inkább a kormánypártot gyengítené.

Az ÖPE az elmúlt hetekben a városvezetést egyértelműen és nyíltan védve-segítve szólalt meg különböző témákban. Bár Kővári János papíron nem fideszes, nagy kedvence a helyi fideszes médiának, ráadásul az önkormányzat zöld fővárosi pályázatát is ő látszik koordinálni. Nem tartjuk kizártnak, hogy ha esetleg mégis Pávát indítja a Fidesz – ahogy azt utóbbi hetekben hallani lehet a városban – akkor az ÖPE és Kővári nem indulnak külön, hanem beállnak a Fidesz és Páva mögé. Egy ötpárti ellenzéki összefogás esetén nem is lenne bölcs döntés külön indulniuk, hiszen az inkább a Fideszt gyengítené.

KategóriákMETÁL