Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, határozatlan időre felfüggesztik az itthon és európai szinten is sokat kritizált tervet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA politikus szerint ugyan a jogszabály kidolgozásában neves jogászprofesszorok vettek részt, és az mindenben megfelel a jogállamiság követelményének, de azt látják, hogy ez az elképzelés európai és nemzetközi vita középpontjában áll.

Ahogy eddig, ezután is nyitottak a vitára. Amíg ez megnyugtatóan le nem zárul, a rendszert nem vezetik be. Az ezzel kapcsolatos jogszabálymódosítást már ma benyújtják az országgyűlés elnökének. 

A közigazgatósági bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, a túlóratörvénnyel egy időben fogadta el a parlament. Mindkettőt jelentős tiltakozások kísérték, bár kétségtelen, hogy utóbbi ellen hangosabban sikerült fellépni. Persze mindkettő ügyben hajthatatlan volt a kormány, azonban a független bírósági rendszer átfazonírozása már nagyon súlyos, külföldön is könnyen érthető demokratikus hiányosságokhoz vezethet.

Úgy tűnik, az európai politikai erőtér megváltozása tükrében Orbánék első komoly iránykorrekciójának vagyunk ma tanúi.

KategóriákMETÁL