Hétfőtől lehet élesben is jelentkezni az ellenzéki előválasztásra azoknak, akik szeretnének 2022 tavaszán egy adott országgyűlési körzetben a demokratikus ellenzék közös jelöltje lenni. Hétfőn Pécsett meglepő bejelentés történt: a pécsi önkormányzat és a városi cégek átvilágítását vezető dr. Bodnár Imre is bejelentkezett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Többen is találgattak az elmúlt napokban, hogy vajon dr. Bodnár Imre komolyan gondolja-e azt, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson.

Bevalljuk, mi magunk sem voltunk teljesen biztosak abban, hogy nem tréfáról van szó, sikerült azonban telefonon elérnünk a pécsi önkormányzat és a városi cégek átvilágítását vezető ügyvédet, aki azt mondta, hogy nagyon komolyan gondolja az indulást. Kérdésünkre úgy felelt, heteken át gondolkodott azon, hogy elinduljon-e, végül azonban több ok miatt is amellett tette le a voksát, hogy belevág, és reméli, hogy ő fog nyerni. A legfontosabb, hogy szeretné, ha 2022 tavaszán le lehetne váltani a Fideszt. Szerinte ez mindennél fontosabb az ország érdeke szempontjából. Szeretné, ha az ország minden tekintetben egy egészen más irányt venne, mint amerre most halad.

Igen, az elszámoltatás az fontos része a programjának, vagy inkább fontos része lesz, mert jelenleg még “csupán” egy programtervezet él a fejében, de nagyon fontos eleme, hogy a hatalom elszámoltatását el kell végezni, mondta.

Sőt, pontosított is, mert azt mondta, hogy az elszámoltatás nem is a legjobb szó, mert itt tulajdonképpen közpénzgazdálkodás vizsgálatát kell elvégezni, feltárni a szabálytalanságokat, és azokban az esetekben, ahol valamilyen tényállásszerű magatartást tapasztalunk, vagyis bűncselekményre bukkanunk, ott az igazságszolgáltatásra kell bízni a továbbiakat.

A másik nagyon fontos feladat, hogy vissza kell állítani a jogállami intézményrendszert, mert azt mostanra Orbán Viktorék – és szerinte nyilván azért, mert a hatalmukat így tudták jobban megszilárdítani – gyakorlatilag lebontották. Márpedig a hatalom embereinek, az esetleges és vélelmezett visszaéléseknek az elszámoltathatósága rendkívüli módon függ attól, hogy az elviekben, korábban a törvényhozó hatalomtól elkülönülő hatalmi ágak hogyan működnek, milyen lesz például az ügyészségünk. Abban a munkában, hogy visszaállítsák Magyarországon a jogállami intézményeket és azok becsületét, ő mindenképpen szeretne részt venni, ha sikerül nyernie, s ha utána a fideszes jelöltet is legyőzi.  Amire szerinte jó esélye van annak, aki nyer az előválasztáson, és lehet majd a Baranya 1-ben a közös ellenzéki jelölt, mert éppen az előválasztásnak is köszönhetően már egy mozgósított, mobilizált, politikailag aktív ellenzéki támogatást élvezhet.

Természetesen mindezt csak egy kormányváltás esetén lehet megvalósítani. Dr. Bodnár, természetesen csak a jogállami keretek megteremtése után, illetve mellett egy olyan fajta személyes ellenőrző munkát is végezne, amilyennel Pécsett is segítette Péterffy Attiláékat.

Programja még nincs, de az erős programtervének a harmadik, és korántsem utolsó pontja az a helyi gazdaság fejlesztése lesz, mert egy pécsi és baranyai országgyűlési képviselőnek ez mindenképpen kiemelt feladata kell, hogy legyen, sokkal inkább mint az ország több más egyéb, a miénknél fejlettebb régiójában található megyeszékhely esetében.

Kérdésünkre, hogy tekinthető-e az ő választása egyfajta Mellár Tamás elleni akciónak, egyfajta politikai “bosszúnak”, mivel ő közismerten jó viszonyban áll Péterffy Attilával, akivel Mellár Tamás már finoman fogalmazva sincs egy platformon, Bodnár Imre nagyon határozott nemmel felelt. Azt mondta, ez semmiképpen sem határozta meg és határozza meg az indulását.

Mellár Tamást abszolút ellenfélnek tekinti, akit tisztel, és nem is szeretné, illetve reméli, hogy nem is fog eldurvulni az előválasztási kampány. Hasonlóképpen vélekedik másik nagy ellenfeléről, Nemes Balázsról, mert biztos abban, hogy mindannyian ugyanazt szeretnék: Orbán Viktorék leváltását.

Azt a feltételezésünket is határozottan, karakteresen elutasította, hogy ő egy konkrét párt, az MSZP embere és indulója lenne. Azért is kérdeztük, mert Mellárt ugyan támogatja az MSZP, de helyben elég erős kritikát fogalmazott meg a helyi szocialistákkal szemben a független, de a Párbeszéd-frakcióban ülő, és az előválasztáson a Párbeszéd indulójaként a versenybe beszálló Mellár Tamás.

Szóval ezt a eves pécsi ügyvéd tagadta, sőt, dr. Bodnár azt mondta, ő szeretne mind a hat ellenzéki párt elnökével tárgyalni, arról, hogy melyik párt fogadja őt be és ad a számára befogadó nyilatkozatot, amellyel versenyben tud maradni. Arról azonban szerinte éppen azért korai lenne nyilatkozni, hogy melyik párt parlamenti frakciójának a tagja lenne, mert még nem, hogy nem kapott válaszokat sehonnan, de még a kapcsolatfelvétel is hátra van. Annyi történt, hogy eldöntötte, hogy indul, és ezt bejelentette, persze bízik benne, hogy a pártok és pártvezetők komolyan leülnek majd vele, és a közeljövőben  be is jelentheti majd, hogy kik állnak mögötte, majd azt, hogy melyik párt parlamenti frakciójának a tagja lehet.

Arra is rákérdeztünk végül, hogy mennyire volt tudatos az, hogy az elmúlt időszakban, hogy az elmúlt hónapokban egyre keményebben állt bele személyes, azaz magán Facebook-profilján a kormánykritikába, néha valóban nyers őszinteséggel, amivel a fideszes propagandasajtó nem egy ízben foglalkozott is. Bodnár Imre azonban erre úgy reagált, hogy a két dolog teljesen elkülönül, nincs összefüggés, és nem csak azért, mert a hivatkozott posztok a személyes közösségi profilja alatt jelentek meg, hanem mert valóban csak a bejelentés előtt nem sokkal, úgy 10-12 nappal döntötte el, hogy elindul az előválasztáson.

KategóriákMETÁL