Átütötte az ingerküszöbét Páva Zsoltnak is a sétatéri fák ügye, mivel szerdán közleményt adott ki, amiben arról beszél, hogy “a balliberális oldalon” keltenek zavart egyesek, mert ez áll az érdekükben. Azt mondjuk nem magyarázza meg, hogyan lesz szerinte 15-ből 5-6 fa.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi polgármester közleményét szerdán délután a Szabad Pécs is megkapta, a sétatéri fák ügyében.

Páva Zsolt azt állítja, hogy legfeljebb 5-6 fát vágnak ki, és nem 15 fát. Amúgy azt sem mondta neki senki, hogy 5-6 ősfa kivágása az már rendben van. Viszont azt sem tudni, honnan vette ezt, mert a közbeszerzési kiírásban valóban 15 fa szerepel. Mutatjuk is.

Pécs fideszes polgármesterének, Páva Zsoltnak a közleményét változtatás nélkül közöljük, a kiemelések is a pécsi polgármesteri szövegből vannak.


?Mélységesen elszomorít, hogy egyesek – zavarkeltés vagy politikai haszonszerzés céljából – megtévesztik a pécsieket. Legújabban a balliberális politikai oldal szereplői azzal riogatnak, hogy az önkormányzat 15 sétatéri fát vágatna ki bármilyen különösebb indok nélkül. Ez hazugság.

Az igazság, hogy 900 millió forintos fejlesztési forrásból újabb, ma még a föld mélyén szunnyadó világörökségi értékeket nyílik lehetőségünk bemutatni. 

Az üvegtetővel fedett Cella Septichorától keletre két sír teljes feltárása, védelembe helyezése és nagyközönség előtt való megnyitása, emellett a látogatóközpont fejlesztése szerepel a terveink között. E két, oltalom alatt lévő sír védelembe helyezése kötelezettségünk is.

Ma még csak valószínűsíteni, de kijelenteni nem lehet, hogy az eddig be nem mutatott sírok feltárásakor szükség lehet fák kivágására a sétatéri sétánytól északra, a Cella Septichorától keletre eső területen.

Pécs polgármestereként a régész szakemberek, a projekt tervezői és a fejlesztés koordinálását végző társaság felé már hónapokkal ezelőtt jeleztem, hogy csak abban az esetben járulok hozzá ilyen munkálatokhoz, amennyiben e nélkül ellehetetlenülne a régészeti értékek védelembe helyezése.

Ami ma, a feltárás nélkül is bizonyosan kijelenthető, hogy a szakemberek véleménye szerint a sétányról bizonyosan egyetlen fát sem kell eltávolítani, de az értékek védelme is maximálisan 5-6 egyedet érinthet.

Amennyiben a közel kétezer éves kulturális örökségünk megóvása valóban nem garantálható néhány fa kivágása nélkül, azokat a Szent István téren pótoljuk.

Az embereket most hergelő politikai ellenfeleimnek üzenem: a pécsi és mecseki fákat nem tőlem kell megvédeni! Nem tőlem, hiszen polgármesterségem alatt városunkban korábban példátlannak számító fásítási program folyik. Csak az utóbbi években a történelmi belvárosban több száz, Pécs belterületén több ezer fát ültettünk el, s létrehoztuk a városi csemetekertet több tízezer egyedszámmal. Azoktól kell megvédeni a pécsi fákat, akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el.

KategóriákMETÁL