A kormányfő a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy Magyarország számára a továbbiakban is a legnagyobb veszélyt a koronavírus-fertőzés külföldről történő behurcolása jelenti, ezért biztosan szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA rossz hírt nem Orbán Viktor jelentette be, hiszen Gulyás Gergely a szokásos csütörtöki helyett e héten az állami ünnep miatt szerdán tartott kormányinfón beszélt arról, hogy szeptember elseje után ne menjenek a magyarok külföldre, különösen ne a déli országokba.

A “déli országok” közé tartozik nyilvánvalóan Horvátország is. Ahonnan nemrég tért haza jachtozása után Szijjártó Péter külgazdasági és külügy miniszter. Persze, ez n.y.i.l.v.á.n.v.a.l.ó.a.n. magánügy, ahogyan azt a kormányzati kommunikáció az Átlátszó Szijjártót lebuktató cikke utáni kisebb sokk után kezdte magyarázni a bizonyítványt. Arra nem tértek ki, persze, hogy a demokráciát és a jogállamiságot, azaz az adott otszág lakosait egy kicsit is komolyan vevő kormány esetén Szijjártó legkésőbb másnap beadta volna a lemondását, vagy ha ezt nem tette volna meg magától, akkor a nyilvánosságban üzennek neki a párton belülről, avagy hívja vissza azonnal a miniszterelnök a megbízatásából. Az ugyais egyértelműen nem magánügy, ha egy miniszter ugyan családi nyaraláson vesz részt, de egy piaci értéken sokmilliós vagy akár több tízmilliós szolgáltatást vesz igénybe pár nap alatt egy olyan “üzletembernek” az off-shore cégen keresztül birtokolt jachtján, aki az Orbán-kormányok alatt, állami megrendeléseknek köszönhetően lett egyszerű vállalkozóból sokszoros milliárdos, az ország egyik leggazdagabb embere. Amúgy Orbán Viktorról magáról sem tudni teljesen biztosan azt, hogy nem volt-e maga is Horvátországban és az Adrián mostanában, akár az ominózus szijjártós-jachtos hétvégén. Az augusztus 20-i állami ünnepségeken mindenesetre egészen feltűnően “jó színe volt”, olyan, amely alapján azt gondolhatja bárki, hogy nemrég nyaralani lehetett, és az sem kizárt, hogy a tengeren járt ő maga is. Mindenesetre azt tudjuk, hogy nemrég a miniszterelnök maga azt mondta, hogy “több Balaton, kevesebb Adria” . És ez, persze, nagyon szigorúan véve nem jelenti azt, hogy akár Szijjártónak, akár a miniszterelnöknek magának ne lehetne a tengerre menni – erkölcsi szempontból azonban Szijjártó esetében sem kicsit problémás, de Orbán esetében még inkább az lenne.

“Több Balaton, kevesebb Adria”, illetve: Szijjártó Péter külügyminiszter egy jachton időzött az Adrián

Minderről Orbán Viktor maga is beszélt tehát Gulyás után, hogy azt kérik a magyaroktól, hogy ne menjenek nyaralni szeptember 1-je után, ugyanis

“az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”.

Azt is megemlítette, hogy a fertőzések számát is igyekeznek majd csökkenteni, alacsonyan tartani, de ami igazán fontos, az az, hogy “az emberek ne haljanak bele a vírusba”.

A betegség ugyanis adott esetben nagyon nem kellemes, de látjuk, hogy a koronavírusból fel lehet gyógyulni – ugyanakkor az továbbra is érvényes, hogy a legkiszolgáltatottabbak az idősek, ezért az ő védelmük elsődleges.

Orbán emlékeztetett arra, hogy nemrég bevezettek egy (zöld, sárga, piros) színkódos rendszert a külföldi országok besorolására attól függően, milyen az adott országban a koronavírus-járvány mértéke, de ez a rendszer szeptember 1-jét követően nem lesz elégséges, ezért szigorításokra lesz szükség. jönnek.

„Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a magyar egészségügy mostanra felkészült a járvány kezelésére, ideértve azt is, hogy hazánk a lélegeztetőgép-gyártásban mára a világ élvonalába tartozik.

Kormány: szeptember elseje után ne nyaraljon külföldön, főleg ne a déli országokban
orban
KategóriákMETÁL