Az európai választások előestéjén tartott közös sajtótájékoztatót és kerekasztal beszélgetést Jávor Benedek (Párbeszéd), Ujhelyi István (MSZP) és Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, Pécsen a Corso Hotelben.

A cikk a hirdetés után folytatódikJávor Benedek a korrupció elleni küzdelmet és a város mellé tervezett atomtemető ügyét emelte ki. Előbbivel kapcsolatban elmondta, hogy több mint félmillió aláírás gyűlt össze az európai ügyészséghez való csatlakozásért. Az intézményesült, államilag szervezett korrupció megakadályozása érdekében európai parlamenti képviselőként például azt szeretné elérni, hogy a potenciális kedvezményezettek ne a korrupt rendszereken, hanem közvetlenül az EU intézményein keresztül jussanak forrásokhoz. A bodai atomtemető ügyében a Párbeszéd képviselője szerint azt kell elérni, hogy a pécsiek népszavazáson mondhassák el a véleményüket.

Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője szerint az Európai Uniót olyanná szeretnék formálni, ami a magyaroknak a lehető legjobb. A szocialista politikus elmondta, hogy az, hogy Jávor Benedekkel és a konzervatív Mellár Tamással áll most egy sajtótájékoztatón azt mutatja, hogy igény van az együttműködésre. A közös listának az az üzenete, hogy a következő 5 évben két frakcióban is képviseljék a magyar érdekeket és közben Európa egységéért dolgozzanak. A képviselő szerint Orbán Európa ellenségei között fog ülni.

Mellár Tamás független országgyűlési képviselő szerint nagy a baj, karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy Orbánék kivezessék az országot Európából. Minden eszközzel ez ellen kell dolgozni, és a parlamenti képviselő ennek érdekében bárkivel hajlandó összefogni. “Magyarország számára az EU-val szemben nincs alternatíva, sem gazdaságilag sem politikailag” – hangsúlyozta Mellár.

Mellár Tamás a sajtótájékoztató után elmondta, hogy 30 évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy a demokratikus intézmények kerülnek megint végveszélybe hazánkban. A politikus szerint megint vissza kell terelni az országot európai értékek irányába.

A beszélgetésen Jávor Benedek elmondta, hogy populistákról lehullot a lepel Európában az elmúlt hetekben. A képviselő szerint Orbán Viktor egy olyan trendet lovagol meg, aminek leáldozóban van. Új igazságosabb, szolidárisabb, hatékonyabb európai unióra van szükség és egy olyan kormányfő fog most a tárgyalóasztalnál ülni, akit nem vesznek komolyan a partnerei. Már csak azért sem, mert pont ez EU bomlasztására törekszik. Jávor szerint történelmi léptékben viheti zsákutcába Magyarországot a miniszterelnök. Az EP képviselő szerint annak a lehetőségét kell most vasárnap megteremteni, hogy elmondhassuk Európában, hogy nem csak Orbán Magyarországa létezik.

Ujhelyi István elmondta, hogy csak a mai napon kilenc baranyai helyszínen járt ebben az intenzív kampányban. A szocialista politikus szerint a Fidesz stratégiája az ellenzéki választók demoralizálása minden eszközzel. És közben a saját szavazóikat hazugságokkal – és a Kubatov-lista segítségével – mozgósítják. Ujhelyi a közönség soraiból elhangzó kérdésre elmondta, hogy ez a választás azért is más lesz mint a parlamenti, mert az ellenzéki pártok a választási bizottságba koordináltan delegáltak tagokat, hogy minden körzetben legyen nem-fideszes tag is. Egy ilyen együttműködés 2018-ban még szinte elképzelhetetlen volt.

A beszélgetésen közvetlenül a EP-kampányhoz nem kapcsolódó ügyek is felmerültek. Mellár szerint a kormánypárt sajátos monetáris politikát folytat. Az MNB a másodlagos piacokon keresztül például próbálja a költségvetést egyensúlyban tartani, megkerülve az államháztartási törvényt. A közgazdász szerint ez valóban nagyobb mozgásteret ad, és gazdaságélénkítő hatású, azonban az áldásos hatás csak rövidtávú. A szakember szerint ez gazdasági buborékot teremt, ami óhatatlanul ki fog pukkadni. Mellár Tamás zárszavában elmondta, hogy mindenki menjen ellenzéki pártokra szavazni, már csak azért is, mert egy újabb Fidesz kétharmad a közelgő önkormányzati választások szempontjából is nagyon demoralizáló lenne.

A teljes beszélgetést a Pécsi Stop közvetítette.


KategóriákMETÁL