Márpedig ez nagyban függ az EU Bírósága szerint attól, hogy az egyes tagországokban milyen a jogállamiság helyzete. Abból indulnak ki, ha az problémás, akkor az EU-s támogatások szétosztásával is gond lehet. Éppen ezért az EU Bírósága – amint arra utaltunk is tegnapi cikkünkben, amelyben arról írtunk, hogy a városok a jövőben önállóan is pályázhatnak majd EU-s forrásokra – ma döntést hozott. És a döntés arról szól, hogy nem adtak helyet a magyar és a lengyel kormány keresetének, egyúttal kimondták, hogy jogszerű és alkalmazható a feltételességi mechanizmusról szóló rendelet.

A cikk a hirdetés után folytatódikFontos korszakhatárt jelent az Európai Unió Bíróságának ma kihirdetett ítélete, amelyben – az előzetes várakozásoknak és nyilatkozatoknak megfelelően – elutasították a lengyel és a magyar kormány beadványát a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, írta közleményében a friss hírről Ujhelyi István, MSZP-s Európai parlamenti képviselő.

Mint fogalmazott, ezzel az Európai bírósági döntéssel zöld utat kapott az uniós források kifizetésének jogállami elvárásokhoz történő rögzítése, “amely egyúttal véget vet az orbáni maffiarendszer uniós közpénz-zabálásának is”.

A Fidesz-kormány Ujhelyi szerint hazudik, amikor a jogállami eljárások indokaként a menekültkérdést, vagy a provokációként elfogadott homofób törvényt hozzák fel.

„A jogállamisági eljárások valós indoka kizárólag az állami szintű korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének jelentős csorbulása”.

Ujhelyi úgy fogalmazott, hogy “mocskosmód hazudik a Fidesz, amikor politikailag motivált kettős mércéről beszélnek a jogállamisági kifogások kapcsán; mint a bolti tolvaj, aki kikéri magának, hogy őt bezzeg megállítják a kijáratnál, de a hóna alatt ott van egy nagyképernyős színes tévé. Egy normális országban egy igazságügyi miniszter ilyenkor azonnal és önként távozik, főleg miután megkérdőjelezi annak a bírói testületnek az ítéletét, amelyhez ő maga fordult jogorvoslatért”.

Az Európai Unió azonban a baloldali politikus szerint pontosan tisztában van “az orbáni rezsim minden aljas tettével és bűnével”.

A mai döntéssel minden akadály elhárult az elől, hogy sok évnyi – határozott ellenlépés nélkül maradt – illiberális dúlás után az Unió végre érdemben megvédje az értékeit és minden uniós, beleértve minden magyar polgár érdekét. Április után Magyarországnak egy tisztességes, az uniós forrásokat a magyar emberek és nem pusztán egy szűk burzsuj-narancselit érdekében felhasználó új kormánya lesz és ezzel a jogállami eljárások is hamar okafogyottá válnak, közölte a hír kapcsán Ujhelyi.

10.40 Cseh Katalin így kommentálta a hírt

A Momentum egyik Európai parlamenti képviselője is írt a bírósági döntésről, ő a politikusi Facebook-oldalán így fogalmazott:„

“Használnunk kell a jogállamisági mechanizmust – Orbán vereséget szenvedett az Európai Bíróságon! Döntött az Európai Bíróság, visszautasították Magyarország és Lengyelország keresetét, amiben a két ország azt akarta elérni, hogy a tavaly elfogadott jogállamisági mechanizmust ne lehessen bevetni a tagállamokkal szemben.A mechanizmus létezik, ideje tehát, hogy használjuk. Hatalmas győzelem ez az uniós értékek megvédésén dolgozóknak – köztük az Európai Parlamentnek –, és hatalmas pofon ez Orbán Viktornak. Ő vereséget szenvedett, de Magyarország és a magyar emberek győztek.A mechanizmust azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál –, hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül, hogy az uniós forrásokon ne a markukat tartó oligarchák és a pénzéhes kormányközegiek gazdagodjanak – használjuk hát ezt az eszközt!Ne feledjük: 46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.Kormányváltás esetén viszont olyan kormány fogja vezetni Magyarországot, amely visszavezeti az országot a demokratikus, európai útra, és amely ellen fel sem merül, hogy elindítsák a jogállamsági eljárást.”

KategóriákMETÁL