Az egész országot áthálózta egy éveken át olajozottan működő, autóversenyzéshez kapcsolódó, a technikai sportot fedőtevékenységnek használó bűnszervezet. Öt év alatt több, mint 11 milliárd forintot folyattak át. Volt cég, amely 95 szézalékot kapott vissza, és még az áfát is visszaigényelte. Az egyik versenyző pedig többszörösen rávert a világbajnok túraautósokra is. Na, nem a pályán. 

A cikk a hirdetés után folytatódikHogyan verhet rá egy magyar opel-es rallye-s egy korábbi világbajnok túraautósra? Több kört is ráadásul? Hát, nem a pályán. Erről is szó volt azon a szerdai pécsi sajtótájékoztatón, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága tartott a baranyai megyeszékhelyen.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói ugyanis a napokban fejezik be, a baranyai és tolnai kirendeltségének ellenőrzésekkel foglalkozó munkatársai részvételével lefolytatott nyomozást egy autóversenyzéshez kapcsolódó büntetőügyben.

Az autóversenyzéshez, több rallye szakághoz is kapcsolódóan ugyanis színlelt reklámtevékenységre létrehozott számlázási láncolatot számoltak fel, Az ügy 2016 őszén robbant ki, akkor már többeket is kihallgattak és őrizetbe vettek, köztük autóversenyzőket is, jelentette ki Tóth Márk pénzügyőr alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós bűnügyi igazgatóságának igazgatója. Hozzátette, a bűncselekményssorozat feltárásában a NAV baranyai és tolnai, ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai is részt vettek.

Ludézer Zoltán, a régiós bűnügyi igazgatóság igazgatóhelyettese pedig elmondta, hogy a bűnszervezet 75 tagjával szemben javasolnak vádemelést, költségvetési csalás és sikkasztás bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az okozott kár pedig meghaladja a 11 milliárd forintot, a sikkasztás megközelíti a 9 milliárdot, a költségvetési csalás pedig 2,5 milliárdos a gyanú szerint.

A módszerekről Nagy Erzsébet pénzügyőr őrnagy, a bűnügyi igazgatóság osztályvezetője számolt be. Azt mondta, hogy olyan cégek támogatták az autóversenyzőket reklámtevékenységért cserébe, amelyek nem tipikusan olyan cégek, amelyeket szponzorációban elképzelünk, amelyknek reklámozni való brandjük lenne, vagy éppen márkaépítésben érdekeltek lettek volna. Ki is derült, hogy a cégek által a versenyzőknek, közvetítő cégeken és bukócégeken keresztül kifizetett pénzek egy nagy részét, jellemzően 75-95 százalékot a versenyzőknek vissza kellett fizetniük. A támogatást még az utalás napján, vagy pár napon belül felvették készpénzben és a nagy részét visszajuttatták a cégekhez. A tevékenységet, reklámtevékenységgel számlákkal is lefedték, d eezek nem valós teljesítések voltak, a cégek az áfát visszaigényelték, de a másik oldalon lévők az adót nem fizették be.

A 75 gyanúsítottból öt versenyző van, nyolcan a hozzájuk kapcsolódó céghálóban dolgoztak, a többiek pedig a reklámozó cégekhez kötődnek. A Szabad Pécs kérdésére elmondták, hogy százas nagyságrendű cégről van szó, van olyan gyanúsított, akihez öt-hat cég is köthető, mások akár ketten-hárman is egy cégben érintettek. A tevékenység öt éven át folyt, amikor is a NAV pénzügyi nyomozói véget vetettek ennek a nyomozással.

A magyar költségvetésnek okozott mintegy 2,5 milliárdos kár egy része megtérült vagyonbiztosításon, lefoglalásokon keresztül, és 400 milliót a gyanúsítottak is befizettek önkéntes megtérítésként.

Volt olyan magyar autóversenyző, aki az egyik évben egy Opellel versenyezve, de ténylegesen csak egy versenyen indulva 380 milliós költséget számolt el, közölte Nagy Erzsébet. A pénzügyőr azt is elmondta, hogy ezzel szemben egy túraautó világbajnok csapatot is megkerestek, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy egy autójuk egyéves teljes költsége verenyekkel mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg.

A NAV 75 gyanúsítottal szemben javasol vádemelést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

KategóriákMETÁL