69 személlyel szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett sikkasztás és költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Baranya Megyei Főügyészség. A kár közel 9 milliárd forint.

A cikk a hirdetés után folytatódikA vádirat szerint a vádlottak a 2012-es évet megelőzően autóversenyzésük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, ami egy számlázási láncolatot épített ki – áll a főügyészség lapunknak eljuttatott közleményében. A bűnszervezet a színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal érdekeltté tette a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. A kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a támogatást nyújtó gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

Valótlan tartalmú számlák befogadásával a támogató cégek a vagyonuk egy részét jogtalanul a cég érdekköréből kivonják, eltulajdonítsák, valamint az általános forgalmi adó és társasági adó adónemekben a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentsék.

A támogatást nyújtó, reklámoztató gazdasági társaságok vezetői a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó versenyeztető cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített összegeket általában havi rendszerességgel átutalták, majd a versenyeztető cég számlájáról a bűnszervezet valamely tagja azt készpénzben felvette, és a részesedés levonását követően visszajuttatta a reklámoztató társaságoknak.

A cégvezetők ezáltal pénzt loptak saját cégüktől, másrészt a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a költségvetést is megkárosították. A sikkasztással a vádlottak közel 9 milliárd forint kárt okoztak, a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint 20 cég önként megfizette aköltségvetésnek okozott vagyoni hátrány összegét, közel 800 millió forintot, így az ő esetükben az hiánytalanul megtérült.

KategóriákMETÁL