Nyilatkozatot adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi bizottsága, amiben nem csak aggodalmukat fejezik ki, de Pécsi Tudományegyetem professzorainak a szolidaritását is kérik.

A cikk a hirdetés után folytatódikMájus végén vált nyilvánossá a kormány jogszabálytervezete az MTA kutatóintézeti átalakításáról. Az MTA-tól elvénné a kormány a kutatóintézeteket, a hivatalos megfogalmazás szerint csak használatba adja majd azokat. A kutatóintézetek szerint a kormány terve veszélyezteti a kutatás Alaptörvényben garantált szabadságát. A javaslat nemrég a a parlamenti bizottságon is átment. A napokban hangfelvétel is kiszivárgott arról, hogy az egyeztetések kezdetén teljesen más állásponton volt Palkovics miniszter.

A Szabad Pécshez most eljuttatott és az MTA helyi tagjai által közösen megfogalmazott, elfogadott szöveg szerint meggyőződésük, hogy a technikai fejlődés és az innováció csak az alapkutatásnak meghatározó jelentőséget garantáló szervezeti keretben valósulhat meg. Kérik a Pécsi Tudományegyetem aktív és emeritus professzorait, hogy vállaljanak velük közösen szolidaritást az MTA kutatóintézetek dolgozóival. Ezzel együtt kérik a döntéshozókat, hogy a törvényjavaslatot vegyék le a napirendről és induljon egy széleskörű társadalmi egyeztetés a kutatói közösség valamennyi résztvevőjének bevonásával, különösképpen a kiemelkedően tehetséges fiatal kutatókkal, akik jövő zálogát jelentik.

A teljes nyilatkozat, az aláírók névsorával együtt innen tölthető le.

Az elmúlt napokban több egyetem oktatója, professzorai álltak ki az MTA mellett.

KategóriákMETÁL