A parlament gazdasági bizottsága elnökének a napokban újraválasztott fideszes politikust, Bánki Eriket is kihallgatta kedden a Kaposvári Törvényszék a Volvo-gate néven elhíresült büntetőper keddi tárgyalásán. Bánki tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz, de éppen a buszbeszerzés időszakában járt Hollandiában a pécsi buszcsereprogram arcával, aki akkor történetesen szintén baranyai fideszes országgyűlési képviselő volt. Hadházy Ákos szerint túl sok a véletlen Bánki kapcsán, ezért feljelentést tesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikRitka az olyan büntetőper (jó esetben és egy jogállamban pláne), amikor egy “sima” tanú kihallgatását szinte vagy akár gyakorlatilag is jobban várja a közvélemény, mint a perben vádlottként elővezetett szereplőkét.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

Bánki Erik és Csizi Péter (akkori) fideszes országgyűlési képviselők neve rendre felmerült az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb baranyai korrupciós botránya, a 2015-ös pécsi buszbeszerzés, elhíresü…

A pécsi Volvo-gate nevű korrupciós ügy, és az annak folyományaként végül kínkeservesen hazánkban is elindult büntetőeljárás nemcsak emiatt különleges, de emiatt is. A mai napon, kedden hallgatták ki az ügyben tanúként az eredetileg mohácsi fideszes országgyűlési képviselő, parlamenti gazdasági bizottsági elnök Bánki Eriket. Amit legalább annyira vártak sokan, mint azt, amikor az ügy eddigi három vádlottja meghallgatására került sor.

Bánki Erik sokak szerint kulcsszereplője lehetett a korrupciós ügynek, de mint az várható volt, a mai bírósági kihallgatásán ezt határozottan tagadta. Azt mondta, az igaz, hogy a per harmadrendű vádlottját ismerte korábban, egyrészt a sportéletből, másrészt egy ügyletből is (a volt harmadrendű vádlott szerezte be egyik autóját), illetve egy olyan németországi cégnek is volt az ügyvezetője, amiben Bánki Erik résztulajdonos volt. A Szabad Pécs leírta már korábban, hogy a másik tulajdonos Bánki Erik testvére volt.

Bánki a bíróság kérdésére tagadta, hogy akár ebben az ügyben, akár más pécsi ügybe ő operatívan belefolyt volna, a buszos beszerzés kapcsán pedig lobbiznia sem kellett – állította. Valóban járt a buszbeszerzés időszakában Hollandiában, ahogyan azt az elsőrendű vádlott írásos tanúvallomása és volt ügyvédje indítványa alapján kikért repülőtéri adatok is mutatják, de nem a buszbeszerzés miatt ment. Ő abban az ügyben nem tárgyalt, sem ott, sem másutt. Azt is elismerte, hogy az akkor Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjével, Csizi Péterrel utazott, repült együtt, de mint mondta, csak egy napra/éjszakára mentek, és egy koncert miatt utaztak ki, plusz gasztronómai érdeklődés is vezette őket.

A bírósági tárgyaláson jelen volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki a közelmúltban már foglalkozott az üggyel. Hadházy a Szabad Pécsnek azt mondta, feljelentést tesz Bánki Erik tanúvallomása miatt. Úgy hiszi ugyanis, hogy éppen elég gyanúra ad okot, amit hallott. Szerinte Bánkinak – bármit is mondott ma – mégiscsak köze lehet a pécsi buszbeszerzéshez, amint azt állította is a közelmúltban elhunyt elsőrendű vádlott, aki írásos tanúvallomásában beszélt arról, hogy Bánkinak és Csizinek igenis volt köze a buszbeszerzéshez.

Mint megírtuk, a bíróság korábban Csizi Pétert is kihallgatta, de ő is tagadta, hogy belefolyt volna a buszbeszerzési ügybe. Bánki és Csizi mellett tanúként hallgattak ki korábban egy másik politikust is, Pécs előző (és akkori) fideszes polgármesterét, Páva Zsoltot.

Fontos részlet, hogy a rendőrség és az ügyészség korábban ebben az ügyben nem hallgatta ki még tanúként sem, sem Csizit, sem Bánkit.

A harmadrendű vádlottat – értelemszerűen – kihallgatta volna, ő azonban mind az eljárás azon szakaszában, mind a bíróságon megtagadta a vallomástételt. A harmadrendű vádlott az úgynevezett előkészítő ülésen, azaz a bírósági per első, hagyományos tárgyalás előtti meghallgatáson elismerte a büntetőjogi felelősségét: bevallotta azt, hogy bűnös pénzmosásban, színlelt szerződéssel jutott hozzá mintegy 170 millió forinthoz, amely pénz a pécsi Tőke Busztól érkezett Hollandiába, s a holland közvetítő cég utalta el neki – ezek szerint a nagy semmire. 

A Volvo-pernek korábban három vádlottja volt, s ez sokszorosan értendő. A per elsőrendű vádlottja, a 2015-ben, Hollandiából használt Volvo-buszokat beszerző Tüke Busz Zrt. akkori vezérigazgatója Paiger István volt. Ő azonban az év elején elhunyt. Paiger magát mindvégig ártatlannak vallotta, és bár őt vették elő a nyomozók és az ügyészség is, többször leírtuk már, hogy hihetetlennek tűnik, amivel vádolták: hogy ő és a per másodrendű vádlottja szervezte volna meg a korrupciós ügyletet, amelynek a végén Pécs mintegy 700 millió forinttal drágábban vett meg egy több, mint 110 buszból álló flottát, mint amennyit a buszokért ténylegesen ki kellett fizetni.

Az elsőrendű vádlott ebből az összegből gyakorlatilag nem gazdagodott, egy családi cége hozta be a buszokat Magyarországra, elfogadható piaci áron. Bűne ezen túl bizonyosan az volt, hogy aláírta azt a szerződést, ami után Pécs végül sokkal többet költött mint lehetett volna.

A per másodrendű vádlottja egy Hollandiában született magyar férfi, aki volt korábban Hollandia tiszteletbeli konzulja is, és a Pécsi Sörgyár vezérigazgatója is. Ő a közreműködéséért a buszok leszállítását végül közbeszerzésen megnyerő holland céggel kötött szerződést. A “sikerdíja” több száz millió forint volt, a teljes összeget egy szerbiai számlára kapta meg. Ennek egy nagyobb részét aztán elvitte Hollandiába, s akkor indult el a nyomozás, a holland hatóságok által, amikor ő a tetemes összeget ott be akarta tenni a bankba.

Mint említettük, a buszokat leszállító holland cég ezen túl szerződött egy, a budapesti éjszakai életben is mozgó férfival, akinek a nevén volt egy olyan thaiföldi off-shore cég, amelynek a bankszámlájára mintegy 170 millió forint vándorolt. A férfi a bűnössége beismerése után már nem harmadrendű vádlottja az elsőfokú eljárásnak, az ő ügye már másodfokra került. Ma azonban tanúként hallgatták volna ki, immáron harmadszorra idézték, de ezúttal sem, jelent meg. Korábban betegségre hivatkozott, most külföldi utazásra.

A per csak ősszel folytatódik, szeptember 22-én kerül sor a következő tárgyalásra, akkor viszont elviekben nemcsak az ex-harmadrendű vádlottat hallgatják ki, hanem egy új vádlottat is, azt a holland férfit, amely annak a cégnek a tulajdonosa és vezetője, amely megnyerte a pécsi közbeszerzési eljárást és leszállította a buszokat. Arról korábban írtuk, hogy a férfi ellen Hollandiában indult eljárás, de aztán már Magyarországon is nyomoztak ellene is, és hogy a két ügy a későbbiekben összeérhet.

A slusszpoén pedig az – ha ezt lehet egyáltalán annak nevezni –, hogy mint a mai tárgyaláson kiderült, a holland hatóságok jelezték, hogy ők (is) igényt tartanak arra a pénzre, amelyet ők foglaltak le, amikor a kiugróan magas és gyanús összeget bevitte egy amszterdami fiókba az ügy későbbi, másodrendű vádlottja. A másodrendű akkori áron mintegy 500 millió forintnyi eurót (1 millió 650 ezer eurót) kapott a közreműködéséért a holland közvetítőtől. Ennek az összegnek egy része már nincs meg, de a jelentősebb része igen, azt vitte be a bankba a vádlott férfi, és azt zárolták a hollandok. A pénz a vádlott holland-magyar kettős állampolgár szerint neki jár, az egy nagyon magas, de szerinte neki szerződése alapján megjáró sikerdíj, de az összegre a pécsi Tüke Busz is bejelentkezett, mondván, azt ők fizették ki.

A Szabad Pécs Volvo-gate aktája: ITT olvasható.

KategóriákMETÁL