Nem lehet egyszerű látássérültként a pécsi belvárosban közlekedni segítség nélkül. A közterületi vezetősávokra sokan nagy ívben tesznek, valószínűleg egyszerűen csak tudatlanságból. Utcabútorok, teraszok állnak a vakok és gyengénlátók útjában.

A cikk a hirdetés után folytatódik?A vezetősáv a vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket? – írja az akadalymentesites.hu.

Ez az útburkolati jelzőrendszer nincs túlbonyolítva. Van az ?Erre haladhatsz biztonságosan? jelentéssel bíró vezetősáv és van a ?Állj! Veszélyforrás következik? jelentésű figyelmeztetőjelzés. Utóbbi ?pontszerű, diagonális elrendezésű, 25-45 mm átmérőjű gömbszeletekkel illetve csonkakúpokkal strukturált felület?. E kettőn kívül van még egy, ami a vezetősávok kereszteződését jelzi.

Mutatunk mindegyikre pécsi példákat.

Itt van például a Széchenyi térről néhány vezetősáv a négyzet alakú kereszteződéssel.

Ez pedig egy zebránál lévő vezetősáv vége a veszélyt, azaz az autóutat jelző figyelmeztető jelzéssel.

Itt pedig néhány négyzetméteren mind a három jelzés: vezetősáv, kereszteződés, akadályt (ajtó) jelző figyelmeztető burkolat.

De az akadálymentesítés akkor működhet csak, ha az ehhez szükséges tudás és segítőkészség is megvan a fogyaték nélkül élők körében. Tényleg csak néhány elképesztő példát mutatunk a pécsi belvárosból, mindössze pár percre volt szükség a fotók elkészítéséhez, kizárólag a forgalmas, a turisták által kedvelt Széchenyi téren csináltunk felvételeket.

A városi bíróság elől indul egy vezetősáv a Városháza felé. Egy darabig nincs is probléma, szépen lehet rajta haladni.

Itt kezdődnek a gondok. Ezt a terasz például egészen a vezetősáv széléig tart. Igen, az egyedül közlekedő látássérülteknek többnyire segít ilyenkor a fehér bot, de 10-20 centi plusz sokat segítene a biztonságos közlekedésükön.

Ezt viszont már nehezen lehet kimagyarázni. Jó pár centit belóg a terasz a vezetősávba.

A legszebb példát a vezetősávok semmibevételére közvetlenül a Városháza épülete mellett találtuk. Nem, sajnos nincs figyelmeztető jelzés a vezetősáv végén, hogy itt akadály, egy nagy terasz következik.

Ugyanebbe a teraszba egy másik vezetősáv is belefut mindenféle figyelmeztető jelzés nélkül. Persze lehet, hogy a túl közel lévő ládákból a sávba belógó növények már lelassítják a közlekedőt és nem lesz akkora a “meglepetés” a sáv végén.

Egy 120 centinél alacsonyabb látássérült itt gond nélkül tud közlekedni. A többiek majd lehajolnak szépen, esetleg bozótvágót használnak. Mondjuk itt plusz húsz centi tényleg csodákat tudna tenni, de hát kit érdekel, ugye.

Aztán ilyeneket is találtunk.

Sokan nyilván nem nemtörődömségből helyeznek el akadályt a vezetősávokra, hanem egyszerűen nincsenek tisztában a rendeltetésükkel. A város üzemeltetőinek viszont kötelességük lenne tájékoztatni a város lakóit és vállalkozóit arról, hogy ezek a sávok mire valók, különben az akadálymentesítés megmarad egy kötelező aktusnak, amit le kell tudni, de fogyatékkal élő embertársaink élete semmivel nem lesz könnyebb.

KategóriákMETÁL