Két tárgyalási nappal folytatódik a jövő héten a Volvo-gate néven elhíresült korrupciós ügy bírósági eljárása. Szólítani fogják Páva Zsolt volt pécsi polgármestert, és szintén tanúként hallgatják meg Csizi Péter volt pécsi alpolgármestert, volt pécsi országgyűlési képviselőt.

A cikk a hirdetés után folytatódikRögtön az első, hétfői tárgyalási napon kihallgatja a Kaposvári Törvényszék Páva Zsoltot és Csizi Pétert is, mert mindkettőjüket a november 29-i időpontra idézték, és egyikük sem mentette eddig még ki magát – mindezt a bíróságtól tudtuk meg.

A Volvo-gate néven elhíresült korrupciós ügy a 2015-ös pécsi használt buszbeszerzéshez kapcsolódik, amikor a pécsi önkormányzat buszos cége, a Tüke Busz Zrt. használt Volvo-buszflottát vásárolt Hollandiából.

A buszokat nem az eredeti tulajdonos szállította le, hanem egy “közvetítő” cég, az eredeti tulajdonos nem indult a kiírt közbeszerzési eljáráson (vélhetően azért, mert abban az időszakban nem ő rendelkezett tulajdonosi jogokkal a buszok felett, így nem is pályázhatott), a végül nyertes hollandiai magánvállalkozás azonban igen. Ők azonban jóval magasabb árral nyertek, mint amennyiről szólt az eredeti tulajdonosnak a később megvásárolt buszflottára (plusz még tíz jól felszerelt csuklós Volvo-buszra) vonatkozó indikatív értékesítési ajánlata. Igaz, ez a majdnem 3,5 milliárdos ár megfelelt a pécsi önkormányzat által előtte, 2014 decemberében elfogadott hitelkeretnek, mivel a teljes összeget, a buszok vételárát, a szükséges ablakcserét és a Pécsre szállítást hitelből fizette a Tüke Busz.

A buszflotta indikatív értékesítési ajánlatát jóval a közbeszerzési eljárás kiírása előtt többen is ismerték Pécsett, többek közt elviekben a hétfőn tanúként kihallgatandó Csizi Péter is. Aki nem mellékesen a pécsi buszcsereprogram felelőse és arca is volt.

És aki, megint csak nem mellékesen együtt utazott Hollandiába a buszbeszerzés időszakában Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel. Utóbbi politikust ráadásul feltevések és városházi pletykák rendszeresen és visszatérően a 2009-2019 közti időszak fontos pécsi politikai ügyei felett őrködő személyként azonosítják.

Az ő útjukról, annak pontos időpontjáról, és annak jelentőségéről a Szabad Pécs nemrég a Helyközi Járat néven indult médiaegyüttműködési program részeként számolt be részletesen.

Híresek és gyanúsak: A korrupciós botrány szempontjából érdekes időpontban repült Hollandiába két fideszes politikus

Bánki Eriket most nem fogják kihallgatni tanúként, noha az ő kihallgatását is kezdeményezték, csakúgy mint Páva és Csizi meghallgatását, ugyanakkor a bíróság nem vetette el, hogy őt is kikérdezik később.

A buszvásárlás mindenesetre az akkori árfolyamon mintegy 710 millió forint, mai áron mintegy 850 millió forint kárt is okozhatott Pécsnek (összesen 2 millió 400 ezer euróról van szó).  

A Kaposvári Törvényszék a november 29-i ülés után december 2-án is folytatja egy tárgyalással (idén az utolsóval) a pécsi Volvo-pert.

A bíróságtól azt is megkérdeztük, hogy van-e arra esély, hogy döntés szülessen arról a védői indítványról, amelyet a másodrendű vádlott védője (a közvetítőként és tolmácsként eljáró holland-magyar kettős állampolgár védője) nyújtott be. A védői beadvány, mint megírtuk korábban, arra vonatkozott, hogy vizsgálják meg, nem szükséges-e a védence ellen a

magyarországi vagy a hollandiai eljárás megszüntetését kezdeményezni. Mivel ugyan a minősítése a magyar és a hollandiai eljárásnak papíron nem ugyanaz, de tartalmában lényegében megegyezik a kettő az ügyvéd szerint, márpedig ugyanazért két eljárás, két ítélet nem lehet egy emberrel szemben. Arra is rákérdeztünk a héten a bíróságnál, hogy megérkezhetnek-e a mostani tárgyalási napok valamelyikére a szóba jöhető légitársaságoktól az ügy szempontjából fontos időszakban indított Budapest-Amszterdam-járatok kikért utaslistái.

A bíróság nem csak azt mondta el, hogy a jelenlegi tudomása szerint sem a november 29-i, sem a december 2-i tárgyalásra megidézett tanúk közül senki nem mentette ki magát, s hogy Páva Zsoltot és Csizi Pétert is a november 29-i tárgyalási napra idézték, hanem azt is, hogy az valószínűtlennek tűnik, hogy a holland hatóságoktól a kitűzött tárgyalási napokig megérkezzen a válasz a Hollandiában folyamatban lévő büntetőeljárás részletei kapcsán. Az utaslisták kapcsán viszont a légitársaságokról már megérkezett a válasz, amit a bíróság a tárgyaláson ismertetni fog.

Azt korábban megírtuk, hogy Csizi Péter az elsővonalas politikát már elhagyta, de három állami cég vezetője lett, míg Páva Zsolt az USA-ban, azon belül Chicagóban kapott diplomáciai feladatot – Páva Zsoltról nemrég új cikkben is írtunk.

Címkék:
KategóriákMETÁL