Mondhattam volna kétezret is, mert nem ez a lényeg, hanem ez a csodálatos növény. Talán még a fradisták is imádják.

A cikk a hirdetés után folytatódikNekem pár napja a Bálicsi út alján lévő körforgalomnál tűnt fel és fogalmam sem volt arról, mi ez a nagyszerű lilaság, de egyszerűen jó kedvem lett tőle. A tulipánt nem keverem össze a rózsával, de azért nem vagyok nagy botanikus, úgyhogy most szépen utánanéztem, mi ez a fantasztikus színű és formájú élőlény. Arra számítottam, hogy valami különlegesség, és ennek megfelelő névre vártam. Fradiszomorító buzogányvirág helyett viszont egy sokkal hétköznapibb nevet találtam: óriás díszhagyma. Mondjuk a latin menőbb: Allium giganteum.

Hát nem néz ki milliószor jobban, mint a már nevében is nyomorult árvácska?

A díszhagyma a kora nyári hónapok legfeltűnőbb növénye – írja ez az oldal, ami kétségkívül igaz. Én például szívesen köröznék egész nap a körforgalomban, hogy láthassam, de az élet sajnos nem habostorta és nem óriás díszhagyma, úgyhogy ezt a vágyam el kell engednem.

Azt is írják, hogy ?Nagyon sok fajtája létezik. Vannak köztük magas és törpe növekedésűek is, melyeket bátran ültethetsz cserépbe vagy sziklakertbe. A közös bennük, hogy virágaik kora nyáron nyílnak. Csoportosan ültetve mutatnak a legszebben. Érdemes más növények társaságába ültetni, amik elvirágzás után takarják a díszhagyma sárguló leveleit.?

Hajrá, Fradi!

Szóval most van az óriáshagymaszezon, gyönyörködjünk bennük, ameddig lehet. A Barbakán feletti körforgalomban is láttam belőlük. Ha van máshol is, és a kedves olvasók lefotózzák és beküldik nekünk, küldünk cserébe egy nagy lila lájkot. Ahogy annak a városi kertésznek is, aki a szokásos lehangoló lúzernövények helyett ezt a varázslatos lényt favorizálta.

Fradistáknak meg annyit: bár újpesti színben pompázik, azért a szára zöld.

KategóriákPOP