Vajon miért kell az utolsó fillérig gyorsan szétosztani az állítólagos tavalyi maradványmilliárdokat, a tartalékot? És miért működésre megy a pénz nagy része? Vajon az utolsó fillérig valós megtakarításról van itt szó?

A cikk a hirdetés után folytatódikHosszú a cikk, itt egy rövid összefoglaló:

  • Azzal büszkélkedik a helyi Fidesz, hogy rendberakták a korábban csődhelyzetbe került pécsi önkormányzat gazdálkodását, és emiatt maradt tavalyról 4,7 milliárd forint tartalék.
  • Viszont ezt most az utolsó fillérig elköltik.
  • Ráadásul nagyrészt működésre és kötelezettségteljesítésre, például 1 millárd megy belőle az államnak törlesztőrészletként.
  • Felvetődhet, hogy az utolsó fillérig valós-e ez a megtakarítás vagy a választási év miatt akartak valami pozitívat felmutatni és ezért alulfinanszírozott volt a tavalyi és idei működés, amit már most korrigálni kell.

Papíron már szét is osztották a pécsi önkormányzatnál azt az állítólagos 4,7 milliárdos maradványt, amivel hetek óta úgy büszkélkedik a pécsi városvezetés és a helyi Fidesz, mintha egy csapásra mindent rendbe hoztak volna. Csakhogy az elosztás módja, mikéntje felvet jó néhány kérdést.

Hétfő délután került fel az önkormányzat honlapjára a maradványpénz szétosztásáról szóló előterjesztés és az ahhoz kapcsolódó táblázat. A költségvetést is módosítani kell emiatt. Mindkét témát csütörtöki ülésén tárgyalja a pécsi közgyűlés.

A városvezetés azt állítja, hogy annyira szigorúan gazdálkodtak az elmúlt évben, hogy a költségvetésben maradt 4,7 milliárd forint, magyarán ennyivel pluszos a 2018-as büdzsé. Ez első ránézésre előrelépés ahhoz képest, hogy két éve még ennél nagyobb mértékben volt mínuszos a költségvetés, gyakorlatilag csődhelyzetben volt a város.

A szigorú gazdálkodás annyiban igaz, hogy a csődhelyzet óta az Magyar Államkincstár (MÁK) szakemberei (revizorai) felügyelik a pécsi pénzügyeket, magyarán a városvezetés ebben a tekintetben jórészt elvesztette önállóságát. Például azt is kötelezően kiadták a pécsi vezetésnek, hogy szakítsanak addigi számlavezető bankjukkal (az OTP-vel egyébként), és kötelezően a MÁK legyen a számlavezetője a városnak.

A két választás miatt muszáj felmutatni valamit?

Az viszont most már minimum kérdéses, hogy valóban megspóroltak-e 4,7 milliárdot, és nem arról van-e szó, hogy számos tételt és területet tavaly jelentősen alulterveztek, és alulfinanszíroztak, sok amúgy szükséges kiadást visszafogtak, és most korrigálnak. S hogy miért tettek volna így? Hát mert 2019 az uniós és az önkormányzati választások éve, a maradványról szóló hírt néhány nappal az európai voksolás előtt hozta nyilvánosságra a városvezetés. Sőt, az is nyilvánvalónak látszik, hogy az őszi helyhatósági választásig is ez lesz az egyik legfőbb ütőkártyájuk – a propagandaanyagokból ez már most látszik. A mostani előterjesztésből úgy tűnik, hogy az idei költségvetésben is alultervezhettek tételeket, aminek korrigálását szintén ebből a pénzből kell elvégezni.

Néhány felújítás mellett sok-sok működési támogatás

Egyértelmű, hogy a 4,7 milliárd jelentős része nem extra célokra megy el, hanem az önkormányzat és cégeinek működésére, feladatellátásra, kötelezettségek teljesítésére.

Mutatunk néhány példát.

Itt van például egy hatalmas, 1 milliárdos tétel, ami ?visszterhes állami támogatás résztörlesztése?. Ez nyilván a csődhelyzet miatti sokmilliárdos állami mentőcsomag miatti fizetési kötelezettség. Hogy ez az idei aktuális törlesztés vagy még a tavalyi, nem derül ki az előterjesztésből. Ami biztos, 9,5 milliárddal tartozik Pécs az államnak az idei költségvetés szerint, a visszafizetési határidő pedig 2020 vége. Ehhez képest kevésnek tűnik ez az egymilliáros törlesztés.

Aztán van itt egy jelentős, 437 milliós ?visszapótlás?. Itt arról van szó, hogy az idei költségvetésben elvontak tíz százalékot a dologi kiadásokból (magyarán alultervezték), de most visszapótolják.

De van egy 300 milliós visszapótlás is, egy uniós, TOP-os pályázati pénzt kell visszarakni most a büdzsébe.

Önkormányzati intézményeknek is jut a pénzből, döntően működésre. A Pécsi Nemzeti Színház például 57 millió forintot kap működésre és bérekre, igaz, 20 millió jut a nagyszínpad felújítására is.

Így könnyű céget vezetni: Várit megint megdobják egy kis plusz pénzzel

A Vári Attila fideszes polgármesterjelölt által vezetett, a helyi propagandamédiában sikercégként bemutatott, idén nagyrészt az állam által adott támogatásból (kvázi segélyből) működő PSN Zrt. működésre és egy rendezetlen tartozásra kap 20 millió forintot.

Ugyanennyi jut az önkormányzati médiát működtető Pécsi Kommunikációs Központnak (PKK), amit pont most akarnak privatizálni. A PKK-nak eleve gyanúsan kevés pénzt adtak erre az évre, mindössze 50 milliót, miközben tavaly 140 milliót kaptak (az előtte lévő években pedig évi 200 milliós vagy még annál is nagyobb támogatást is kaptak közvetlenül az önkormányzattól), várható volt, hogy önteni kell egy kis közpénzt idén a cégbe.

Csak a Biokomnak a városüzemeltetési feladatok ellátására közel 600 milliót adnak az állítólagos maradványból.

Miért a tartalékot költik működésre?

Ha ez a tavalyról megmaradt 4,7 milliárd teljes egészében valódi megtakarítás, és nem a választási év miatti kirakatmegtakarítás, akkor elvileg év végén ennek a 4,7 milliárdnak legalább a nagy része meg kell, hogy maradjon, hiszen most nyilvánvalóan olyan célokra megy el, amit az idei költségvetésből kellene finanszírozni.

Érdemes tudni azt is, hogy a 4,7 milliárdhoz hozzá kell még adni 2-4 milliárd forint közti összeget, mivel körülbelül ekkora hiány információink szerint évről évre felhalmozódott Pécsett. Vagyis egy tisztán megmaradó 4,7 milliárdos összeghez 6,7-8,7 milliárd forintot kellett (vagy kellett volna) megspórolni egyetlen év alatt a korábbiakhoz képest, ami elég valószínűtlennek tartunk. Ha viszont mindez így történt, akkor az a korábbi gazdálkodásra vet nagyon-nagyon rossz fényt.

Last minute lóvé

Az is érdekes, hogy a 4,7 milliárd szétosztásáról szóló előterjesztés hogyan bukkant fel a soron következő közgyűlés napirendi pontjai között. Múlt pénteken kezdték el a városházi dolgozók a tárgyalandó bizottsági és közgyűlési dokumentumokat feltölteni, azonban az osztogatásról szóló a napirendi pont csak hétfőn, késő délután került fel az önkormányzat nyilvános felületére.

Kérdéseinket elküldtük a pécsi Városházára. Bár szinte soha nem válaszolnak a Szabad Pécsnek, ha most igen, frissítjük cikkünket.

Szöveg: N.F. – B.A. – G.E.

KategóriákMETÁL