Az őszi önkormányzati választásokra készülő Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) öt képviselőjelöltet mutatott be csütörtökön a Civil Közösségek Háza kertjében. A 2014-es választáson jó eredményt elérők újra próbálkozhatnak, de vannak új arcok is. Ráadásul egy sokaknak talán meglepő támogatót is megnevezett az egyesület vezetője.

A cikk a hirdetés után folytatódik“Az állandó tagadásra és a rombolásra nem, de a közös városépítésre nyitottak vagyunk minden olyan szervezet felé, amely ezt a célt helyezi előtérbe” – hangzott el a képviselőjelölteket bemutató sajtótájékoztatón. Kővári János az ÖPE elnöke szerint a Mindenki Pécsért Egyesületet csak a Fidesz-ellenesség vezeti, városépítő programjuk nincs, civil köntösbe bújtatott baloldali politikusokat akarnak a közgyűlésbe juttatni.

Ezzel szemben az ÖPE legfontosabb programelemei: a 2010 és 2014 között megalkotott Fenntartható Városfejlesztési Stratégia megvalósítása, valamint a helyiek minél hatékonyabb bevonása a város közügyeibe.

A sajtótájékoztatón bemutattak öt képviselőjelöltet, akik a helyi civil szférából érkeztek, és többüknek már komoly közgyűlési tapasztalatai is vannak. Az uránvárosi, nyugati városrészt Varga Zsanett képviseli, aki az Életmód Egyesület vezetője. Kertvárosban Varga Péter a lakásszövetkezet egyik frontembere, korábbi önkormányzati képviselő indul. Árpádváros és Postavölgy választóit a környezeti fenntarthatósággal évek óta foglalkozó Tóth Róbert közgazdász fogja megjeleníteni. Pécsbánya és környéke képviseletében az évek óta ott élő, több keleti városrészi civil szervezet vezetője, korábbi képviselője, Vozár Pál indul az őszi önkormányzati választásokon. Míg a Somogy-Vasas-Hird városrészt a korábbi éveknek megfelelően Berényi Zoltán képviselné, a Vasasért Egyesület vezetője, aki jelenleg is önkormányzati képviselő. Végül Kővári János még elmondta, hogy ő az ÖPE legfőbb támogatóit a Belváros és a Mecsek-oldal polgárait is képviselni fogja.

Szövetség?

Az esemény után külön beszéltünk Kővári Jánossal. Arra a kérdésünkre, hogy számíthatunk-e további jelöltekre elmondta, hogy egyelőre elsősorban szövetségeseket szeretnének találni. “Még az is lehet, hogy mind a 18 körzetben állítunk jelöltet. De nem csak pártokban gondolkodunk, 2014-ben 19 pártködés nélküli jelöltünk volt” – tette a hozzá az ÖPE polgármesterjelöltje. Arra a felvetésünkre, hogy indultak már a Fidesszel is szövetségben azt is elmondta, hogy ezt most sem zárják ki. Olyanokkal tudnak együttműködni, akik városépítésben gondolkodnak, de a szövetségeseiknek ezt az öt jelöltet és Kővári polgármesterjelöltségét el kell fogadnia. “Sok minden elképzelhető még egy esetleges együttműködés során, de sem én, sem ezek a jelöltek nem fognak visszalépni. Kivéve például, ha lesz nálam alkalmasabb jelölt” – mondta a képviselő.

A most bemutatott jelölteket tudatos építkezés eredményeként választhatták ki. Egyrészt a 2014-es választáson legjobban teljesítőkről, másrészt olyan új jelentkezőkről van szó, akik azonosulni tudnak az ÖPE politizálásával, értékeivel. “Azért nem töltöttük még fel a teljes keretet, mert még nyitottak vagyunk a városépítő gondolatokra és a szövetségekre” – tette hozzá Kővári.

Fidesz?

Megkérdeztük azt is, hogy mi véleménye Vári Attila polgármesteri jelöléséről is, akit egyelőre csak a Fidesz helyi alapszervezete nevezett meg jelöltjének, erre a pártközpontban fognak csak rábólintani (vagy nem). “Az egyelőre bejelentett polgármesterjelöltek politikai rátermettségét – sem Péterffy Attiláét, sem Váriét – nem tudom megítélni, mert ilyen jellegű munkájukat nem láttam. Kételyeim mindkét esetben vannak, de egyértelmű állásfoglalásom nincs, programot pedig egyiktől sem láttam” – mondta Kővári.

Felvetettük azt is, hogy az elmúlt hónapokban mintha az ÖPE sokkal többet támadná ez ellenzéket, mint a Fideszt, amit Kővári egyáltalán nem így lát, véleménye szerint mindkét oldal kap tőlük hideget és meleget is.

KDNP?

“Tény, hogy a KDNP helyi szervezete támogatja a polgármester-jelöltségemet” – erősítette meg a Szabad Pécs korábbi értesülését Kővári János. A képviselő szerint, az ÖPE kérése nélkül a KDNP pécsi elnöksége magától javasolta a Fidesznek, hogy őt látnák szívesen polgármester-jelöltként. Erről pedig az ÖPÉ-t is tájékoztatták.

Számok?

Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk a Szabad Pécsen választási eredményekkel, így arra is kíváncsiak voltunk, hogy az 5 éve megszerzett 4600 szavazattal, a polgármester-választáson 11 %-os eredménnyel, és az ÖPÉ-s képviselőjelöltekre átlagosan 12 százalék körüli szavazataránnyal elégedettek lennének-e? Kővári szerint ők azzal lennének elégedettek, hogyha a városnak olyan vezetése lenne, aminek van víziója, következetesen cselekszik ennek érdekében, és kevesebbet pártpolitizál. “Persze, hogy azt szeretnénk, hogy ebben minél nagyobb szerepe legyen az ÖPÉ-nek, de ennél is fontosabb, hogy egy jó városvezetés jöjjön létre” – tette hozzá a polgármesterjelölt. “Ha 10-ig kellene pontozni az elmúlt harminc év városvezetését, akkor 5-6-nál egyik sem kapna többet, talán 1-2 jó év kivételével. Minőségi képviselők legyenek mindegyik oldalról, akik tudnak és akarnak dolgozni, akik felül tudnak emelkedni a párthatározatokon” – mondta Kővári János.

KategóriákMETÁL