Tíz év kőkemény küzdelem után történelmi pillanatban vagyunk, új korszak kezdődik, növekedési a pálya, reményteli a jövő Pécsett. Az nem világos, ha ennyire jól végezte Páva Zsolt a munkáját az elmúlt tíz évben, akkor miért nem őt, a sikerembert indítja ősszel a Fidesz Pécsett a polgármester-választáson.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzórólapot fújt be a szél néhány tízezer pécsi postaládába. Az aláírója Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Bekezdésről bekezdésre idézzük a szöveget (dőlt betűvel), de kommentárokkal ellátva.

Vajon mennyi közpénzt költöttek erre a kedves kis levélre?

?Tisztelt Pécsi Polgár!?

Jó, hogy nincs még egy szó itt, mert azt is nagy kezdőbetűvel szedték volna, mondhat bármit a helyesírási szabályzat.

?Történelmi pillanathoz érkeztünk, új korszak kezdődik városunkban.?

Hűha! Valami gigantikus, az egész város életét alapvetően befolyásoló hír következik itt? Valami olyan változás jön, aminek pozitív hatása évtizedekig érezhető lesz? Izgatottak vagyunk!!!!!

?Tíz évnyi küzdelem után, mi, pécsiek, közösen értük el, hogy városunk újra növekedési pályára állhasson, újra reményteli jövő elé nézzen.?

Érdekes, hogy éppen most, három hónappal az önkormányzati választás előtt állunk rá az eddig ezek szerint nem talált növekedési pályára.  

21 év után elértük, hogy több mint 4,7 milliárd forintos pozitív eredménnyel zártuk a legutóbbi esztendőt, vagyis nem feléltük, hanem gyarapítottuk a közös jövőt. Tíz év megfeszített munkája, szigorú és fegyelmezett gazdálkodása, és a város egészének támogatása és türelme kellett ahhoz, hogy ne vesztesei, hanem nyertesei lehessünk a 21. századnak.

Bár 2013-14-ben a kormányzat kifizette Pécs adósságait, 2017-ben csődhelyzetbe került a város, Páva Zsoltot felügyelet alá helyezték, azóta az Államkincstár ellenőrzi a gazdálkodást és a költségvetés összeállítását és végrehajtását, az önkormányzat pénzügyi önállóságát jelentős részben elvesztette. Ha igaz, hogy sikerült tavaly 4,7 milliárdot megtakarítani, akkor ez az államkincstári irányítás kezdete óta eltelt másfél év eredménye. Emiatt az a kérdés merül itt fel, hogy korábban hova tűnt el a pénz, s hogy miért volt szükség az önkormányzati vezetés állami gyámság alá helyezésére.

Mert bizony rémisztő adósságot örököltünk 2009 májusában, amikor Önök a város vezetésével megbíztak. Mindenestül több, mint 40 milliárd forint adósság nyomta a vállunkat. Még kimondani is sok volt a negyvenezer millió forintot, nemhogy legyűrni.

Hát, nem is sikerült önállóan, csak úgy, hogy az állam, azaz az ország polgárai kifizették a cechet 2014-ben.

?Úgy hiszem, az Önök türelme és a Kormány támogatása nélkül talán nem is sikerült volna. Kérem, fogadják szívből jövő hálás köszönetünket az összefogásért, a bizalomért, a türelemért és a támogatásért, mert ez a kétezer esztendős város megérdemelte, hogy ne legyen kárvallotja a felelőtlen gazdálkodásnak, amit bizony elkövettek az előttünk kormányzók. E romboló folyamatot kellett közösen megállítanunk és visszafordítanunk.?

A türelem tényleg fontos volt ebben a tíz évben, például a következő ügyek és botrányok miatt:

 1. Három milliárd forintjába került az adófizetőknek a pécsi vízműfoglalás
 2. A Zsolnay-botránnyal két vonalon is romboltak: a gyárlenyúlási kísérlettel sikerült negatív hírspirálba taszítani a város egyetlen világhírű márkáját, a Zsolnayt, valamint veszélyeztették az onnan a politika hamis ígéretei miatt kilépett emberek egzisztenciáját.
 3. Volvo-ügy: a hitelből lebonyolított használtbusz-beszerzésnek egyelőre három gyanúsítottja van.
 4. Csőd.
 5. ?Közvilágításkorszerűsítés? a miniszterelnök veje által, hitelből.
 6. NER-kedvenc vállalkozások tarolása a közbeszerzéseken.
 7. Saját helyi propagandamédia működtetésére tíz év alatt milliárdos összeget költöttek. A szabad, független sajtót semmibe veszik.
 8. Tíz év alatt közel 13 ezerrel csökkent Pécs lakossága, ez a második legnagyobb népességcsökkenés a megyei jogú városok között.
 9. A fentiekkel kapcsolatos folyamatos dezinformálás, mellébeszélés, hallgatás.

?Mára – büszkén mondhatom – sikerült! Megtörtént az áttörés Pécsett! Városunk gazdasága megerősödött, komoly tartalékokkal is rendelkezünk.?

Bár a szövegben nem szerepel, de a gazdaság megerősödését azért emlegeti Páva Zsolt (vagy az, aki megírta a nevében a szöveget), mert 2018-ban több iparűzési adó folyt be, mint 2017-ben. Mondjuk az lett volna a világbotrány, ha ez nem így alakul. A magyar gazdasági növekedésből ugyanis valami minimális kell hogy jusson a Dunántúl legnagyobb városába is, de ehhez az önkormányzatnak vajmi kevés köze van.

Ja, még valami: reméljük, jövőre a tartalékban megmarad az a 890 millió forint, amit az önkormányzatnak idén nem kell elköltenie saját cégére, a PSN Zrt-re, amelynek működését 2019-ben jelentős részben az állam által adott támogatás (segély) biztosítja, mivel arra sem a város, sem a cég maga önállóan nem lett volna képes.

?Viszont az elért sikereket meg is kell védenünk. Részben a további fegyelmezett gazdálkodás folytatásával, részben pedig azok távol tartásával, akik majdnemhogy tönkretették a várost, milliárdokat tettek zsebre jutalomnak álcázva, akik hitelt hitelre halmozva gyermekeink jövőjét zálogosították el.?

MAGYARÁN: SZAVAZZ A FIDESZRE!!!!!

?Pécset az adóssorból a gyarapodó városok sorába emeltük. S ennek így is kell maradnia. Közös erőfeszítéssel, valamennyiünk biztonsága érdekében. Ebben kérem és köszönöm előre is további támogatását! Hogy a pécsiek nyerjenek!?

További jó gyarapodást mindenkinek, azoknak különösen, akik helyi vagy országos szinten közel állnak a kormánypárthoz!

Most pedig mindenki olvassa el ezt a 2015 januári, négy és fél évvel ezelőtt készült Pécsma-tudósítást Páva Zsolt akkori évnyitó sajtótájékoztatójáról.

Néhány idézet belőle, még egyszer a dátum: 2015 január.

 • Ez az első olyan év húsz esztendeje, amikor a jövőre koncentrálhatunk a múlt helyett.
 • Páva szerint immáron nem a múlt örökségének, terheinek, adósságainak, elrontott üzleteinek cipelése és rendbetétele a legfontosabb feladat.
 • Hosszú évek után most végre alapos oka van az optimizmusra, mert minden adat azt mutatja, hogy 2015 lesz az az év, amikor Pécs látványos fejlődésnek indul és 2020-ra komoly gazdasági tényezővé válik a régióban.

Megkérdeztük a pécsi önkormányzatot, hogy mennyi közpénzt költöttek erre a szórólapra, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 06.14., péntek: Felszólítást kaptunk a nagyrészt közpénzből működő, önkormányzati tulajdonban lévő pécsi Médiaközpontot képviselő ügyvédtől, hogy a közpénzből előállított Pécsi Hírek című kiadványuk címlapjáról készül screenshotot haladéktalanul távolítsuk el a cikkből, különben jogi lépéseket tesznek. Megtettük. Érdekes, milyen gyorsan reagálnak ilyen helyzetben, pedig számos közérdeklődésre számot tartó, közpénzeket érintő kérdést küldtünk már nekik az elmúlt időszakban, amire nemhogy gyorsan, sehogy sem reagáltak

KategóriákPUNK