Mellár Tamás terve, a képviselőjelölti és polgármesteri előválasztás már kivitelezhetetlen, nincs rá elég idő, erőforrás, és tulajdonképpen szándék se. Ráadásul a Péterffy Attilát eddig nem támogató ellenzéki pártok pozíciói nagyon meggyengültek az európai választás után.  

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ellenzéki oldalon egyetlen polgármesterjelölt van jelenleg, Péterffy Attila, aki mögé január elején beállt a DK, a Momentum és az MSZP. Kővári János, az ÖPE elnöke is bejelentette, hogy polgármester szeretne lenni, de az utóbbi hetekben olyan látványosan közeledett a fideszes városvezetés felé, hogy talán még ő is kikérné magának, hogy ellenzéki jelölt lenne. Sőt, arra sem vennénk mérget, hogy tényleg jelölt lesz belőle, és nem lép vissza idejekorán a Fidesz javára.

Az LMP és a Jobbik eddig csak a képviselőjelölt-állításra vonatkozó összellenzéki együttműködéshez csatlakozott. Keresztes László Lóránt például többször is azt nyilatkozta, hogy az LMP önálló polgármesterjelöltet kíván indítani, információink szerint a Jobbikot is győzködték a háttérben leendő jelöltjük támogatásáról. Az LMP-Jobbik tandem körül az elmúlt hónapokban informálisan Mellár Tamás független országgyűlési képviselő is feltűnt, akinek eredeti terve az volt, hogy ő és a Mindenki Pécsért Egyesület fogja koordinálni Pécsett az ellenzéki jelöltállítást. Csakhogy hónapokon át nemigen látszott, hogy ennek érdekében tényleg komoly munka folyna a háttérben, nem látszottak konkrét lépések. Márpedig ha valami tanulsága van a Momentum és a DK sikerének azon túl, hogy karakteresnek, és következetesen orbánizmus-ellenesnek kell lenni az ellenzéki térfélen, akkor az az, hogy nagyon-nagyon sokat kell dolgozni, mégpedig hatékonyan. Mellár korábban többször is egyértelművé tette, hogy személy szerint nem támogatja Péterffyt, de az utóbbi hetekben mind gyakrabban hangsúlyozta azt is, hogy ha egy előválasztáson bebizonyosodik, hogy ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, akkor beáll mögé. Nos, úgy tűnik, minimálisra csökkent annak esélye, hogy akár képviselői, akár polgármesteri szinten előválasztást tartson a városban az ellenzék. Reális esélye ennek egyébként korábban sem volt, Magyarországon a méretekből adódóan legfeljebb Budapesten van igazán értelme egy ilyen aktusnak, még ha az alapgondolattal amúgy nincs is baj.  

Mellár már az európai választás előtti sajtótájékoztatón jelezte, hogy a képviselőket érintően nem lesz előválasztás, és azt is, hogy a pártok egymás közt fogják leosztani a 18 képviselői körzetet. Ez már arra utalt, hogy a korábban, az összefogás bejelentése után ellenzéki mutyit kiáltó politikus jó néhány lépést tett hátra, tulajdonképpen elfogadta azt, hogy a pártok döntsenek a képviselőjelölti helyekről. E mögött az lehetett, hogy a pártok egyszerűen túlléptek Melláron, megkezdték az egyeztetéseket, ráadásul saját egyesületén, a Mindenki Pécsérten belülről is érte kritika a honatyát a sokak szerint nem az ellenzéki egységet segítő nyilatkozatai miatt. Mellár a május 24-ei sajtótájékoztatóján, amiről hiányoztak az ellenzéki pártok képviselői, arról beszélt, hogy az ellenzéki jelöltek ősszel nem pártjelöltként, hanem a Mindenki Pécsért színeiben indulnak majd. Úgy tudjuk, ugyan valóban tárgyalt erről a pártokkal, de végleges egyezség nem született, Mellár elébe ment a dolgoknak, nyilvánvalóan taktikai megfontolásból. Információink szerint a választások közelsége miatt senki nem akart reagálni a sajtótájékoztatón elhangzottakra, de a választások utáni napra időzített ellenzéki megbeszélést több párt is lemondta, így valószínűtlen, hogy a Mellár által megjelölt június 13-ára tényleg meglesz a 18 képviselőjelölt, de még júniusban meglehet.

Úgy tudjuk, bár a DK és a Momentum pozíciói Pécsett is igencsak megerősödtek a számukra kedvező választási eredmények miatt, egyik párt sem fogja annyira megkavarni a dolgokat, hogy az a választási együttműködést megakadályozza. Habár egyes értesüléseink szerint az sem volt kizárt, hogy végül csak négypárti összefogás lesz, a legújabb információnk az, hogy végül tényleg megvalósulhat a teljes, azaz az 5+1-es összefogás (öt párt + Mellárék).

A képviselőjelölti együttműködés továbbra is ötpárti, az viszont egyre valószínűtlenebb, mégpedig több okból is, hogy az LMP vagy a Jobbik, esetleg a két párt közösen polgármesterjelöltet állítana Péterffyvel szemben, akivel majd utóbbinak előválasztáson meg kéne mérkőznie.

Egyrészt a két említett párt Pécsett is nagyon gyengén szerepelt az európai választáson, meggyengültek a pozícióik, nehezen tudnának amellett érvelni, hogy helyi vagy országos támogatottságuk indokolna egy saját jelöltet. (Akiről eddig is csak beszéltek, konkrét nevek említése nélkül, és elmaradt a háttérben legalább kétszer beígért nagy bejelentés is a jelöltről.)

Másrészt augusztusban már indul az ajánlásgyűjtés, így egyszerűen nem lenne idő egy előválasztás megszervezésére és lebonyolítására, ráadásul azt sem tudni, hogy azt ki és milyen pénzből szervezné meg.

Harmadrészt nem hemzsegnek a polgármesterséget ambicionáló és arra alkalmas jelöltek a városban, olyanok meg pláne nem, akiknek tényleg esélyük lenne a már hónapok óta a porondra fellépett Péterffy ellen az előválasztáson, és a Fidesz ellen ősszel.

Összességében tehát az előválasztási terveknek, úgy tűnik, befellegzett. Megvan az egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt és rövidesen meglesz a 18 ellenzéki képviselőjelölt is. Most már a Fideszen a sor, hogy megnevezze polgármesterjelöltjét (erre hivatalosan valószínűleg csak júliusban kerül sor), aztán jöhet kampány.

Péterffy Attila a Szabad Pécsnek adott interjújában a választások utáni új helyzetről is beszélt.

KategóriákMETÁL