Jelentős médiaérdeklődés mellett tartottak szerdán előkészítő ülést a Pécsi Törvényszéken abban az, emberi test tiltott felhasználása miatt indult büntetőperben, amelyben három férfit vádolnak azzal, hogy nem megfelelő módon, valódi engedély hiányában vettek ki holttestekből nagyjából egy év leforgása alatt 320 koponyacsontot, majd azt különböző célokra felhasználták, s legalább egy részét értékesítették, sőt külföldre is került belőlük néhány példány.

A cikk a hirdetés után folytatódikA mai előkészítő ülésen mindhárom vádlott ártatlannak vallotta magát, azaz nem éltek az ügyészség által megajánlott, személyre szabott büntetési tétellel, amellyel azonnal véget ért vagy véget érrhetett volna számukra az elsőfokú és akár a teljes eljárás is. Ebben az esetben azonban bűnösségüket be kellett volna ismerniük – a vádlottak természetesen egyenként is vallhatták volna magukat bűnösnek. Mivel mindegyikük azt mondta, hogy ártatlan, klasszikus bírósági tárgyalási szakasz kezdődik, három vádlottal, az elsőt március 22-én reggel tartják, amikor is tanúkat még nem, csak a három vádlottat kérdezik ki – ők egyébként ma mindhárman azt mondták, hogy részletes vádlotti vallomást kívánnak tenni a tárgyaláson.

A vádlottakat képviselő ügyvédek több indítványt is előterjesztettek, az egyes vádponttal kapcsolatban mindhárom vádlott és ügyvéd azt kérte, hogy a bíróság ne vegye figyelembe, zárja ki a bizonyításból a rendőrség által kirendelt igazságügyi orvosszakértői véleményt, ugyanakkor kérjen fel egy magán igazságügyi orvosszakértőt (egy konkrét nevet is megemlítve a beadványban), aki arról tud véleményt mondani, hogyan lehet és mitől és mikortól oktatási célra emberi szövetet, testrészt vagy szervet felhasználni. Az ügyész viszont úgy látta, hogy erre az orvosszakértői véleményre nincs szükség, az az ügy szempontjából irreleváns, ugyanis az ügyészség nem azt vitatja, hogy a sziklacsontok olyan szervek, amelyeket ki lehet venni az emberi testből és felhasználni oktatási célra, hanem a felhasználás jogszerűségért, at mondják, hogy az emberi testrészek és szervek, így például a sziklacsontok felhasználásának szigorú jogszabályi feltételei vannak, egy meghatározott folyamaton kell keresztülmenni, s előzetes adminisztrációs teendők vannak, amik az adott ügyben és időszakban nem teljesültek maradéktalanul az esetek egy jó részében. Az ügyészség ugyanakkor – természetesen – fenntartja a korábban kirendelt orvosszakértői vélemény fontosságát és relevanciáját, és azt kéri, a bíróság utasítsa el az ennek a per irataiból való kiemelésére történő ügyvédi indítványt.

A pécsi sziklacsont ügyben az előkészítő ülésen mindhárom vádlott ártatlannak vallotta magát, nem ismerte el bűnösségét, így az eljárás márciusban,. tárgyalással folytatódhat – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Az ügyről három éve, a Szabad Pécs számolt be először egy részletes cikkben, akkor azonban még nyomozati szakban volt az eljárás. Amint arról azonban a napokban beszámoltunk, időközben a rendőrség lezárta a nyomozást, s nem kizárólag ők, de aztán az ügyészség is úgy látta, hogy bűncselekmény történt, és három férfit, egy fül-orr-gégész professzort, egyben volt pécsi klinikaigazgatót, egy másik szakorvost és egy boncmestert vádoltak meg emberi test tiltott felhasználásával.

Az ügyhöz azonban tartozik két további vádpont is, ami már kizárólag az elsőrendű vádlottat érinti. Az egyik további vádpont gazdasági jellegű feltételezett bűncselekmény, illetve a rendőrség és az ügyészség szerint bizonyítható is, hogy gazdasági-pénzügyi visszaélés is történt az egyik klinikai alapítvány működése során. A harmadik vádpont viszont semmilyen módon nem kapcsolódik a két előzőhöz, az lényegében egy halálos kimenetelű műhiba per, de érinti a Pécsett, a volt klinikaigazgató által elvégzett műtét adminisztrációs részét is.

Mint megírtuk, a pécsi sziklacsont vagy koponyacsont ügy lényege, hogy engedélyek vagy megfelelő hozzájárulás nélkül vetettek ki, majd használtak fel emberi koponyacsontokat Pécsett 2018-ban. A rendőrségi eljárás a PTE feljelentésére indult meg, a koponyacsontok miatt, illetve a feltételezett gazdasági visszaélés miatt, de az egyetem névtelen bejelentésre kezdett vizsgálódni, illetve szállt ki a pécsi fül-orr-gégészeti klinikára, amelynek alagsorában körülbelül kétszáz emberi koponyacsontra bukkantak. Az emberi csontok egy jó részét a rendes egyetemi oktatásban, illetve egy speciális, évenként megrendezett, fizetős, nemzetközi kurzuson használták fel, de el is adhattak belőle valamennyit.

Címkék:
KategóriákMETÁL