Pécsnek új vásárcsarnoka lesz. Egyszer majd. A tervet és azt, hogy pénz is van/lesz rá, 2015-ben bejelentette a pécsi fideszes városvezetés. Egy év múlva már a győztes látványtervek is elkészültek. Azóta azonban csak annyi történt, hogy folyamatosan valami változik. Sőt, akár érvényteleníthetik is a hárommilliárdos kivtelezési közbeszerzést. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA nyári szünet előtti utolsó pécsi közgyűlési ülésen az új pécsi vásárcsarnokkal kapcsolatos kivitelezési-építési program újabb módosításáról szavazhatnak. Az új nagy pécsi fedett piac az eredeti tervek szerint tisztán állami és uniós támogatásból, azaz nem pécsi önkormányzati forrásból valósulna meg.

A pécsi önkormányzat felkérésére a Merza Péter vezérigazgató által vezetett Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. július 5-én nyújtott be pályázatot az uniós TOP-os forrás megigénylésére. A támogatási szerződés 2016. december 13. napján hatályba is lépett, ez is olvasható a csütörtökre előterjesztett anyagban.

Bréking! Az új pécsi vásárcsarnok nincs letojva

Ahogyan az is, hogy a projekt teljes körű előkészítését és lebonyolítását Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának városfejlesztési társasága, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. látja el.

A projekt alappillérét az új vásárcsarnok megépítése jelenti. A vonatkozó kivitelezési közbeszerzési eljárás megindítása kapcsán már ismét ugrunk egyet az időben: a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság csak 2018 júliusában  határozatával dönt aról ugyanis.

Úgy néz ki, 2020-nál előbb nem fognak nekiállni az új vásárcsarnok építésének

A feltételes eljárás eredményeként nyilvánvalóvá vált azonban, hogy

?a projektben eredetileg rendelkezésre álló nettó 2 500 000 000 Ft keretet a legalacsonyabb ellenszolgáltatást biztosító ajánlat is meghaladja, mindösszesen nettó 559 997 775 forinttal.?

Így a pécsi önkormányzatnak kell gondoskodnia  a különbözet biztosításáról, hogy a nyertes, nettó 3,059 milliárdos ajánlat vállalható legyen.

?Belső átcsoportosítással? a projekten belül is lehetett még spórolni, és így az összegből lefaragni, de a hiányt így is nettó 432 milliós  ?ráemeléssel? kell biztosítani, amit többlettámogatási igényként fogalmaztak meg.

Ne aggódjanak, egyszer azért majd az új pécsi vásárcsarnok is elkészül

Mivel a közbeszerzési eljárás feltételesen került lefolytatásra, és a beérkező ajánlatok ajánlati árai meghaladják a rendelkezésre álló fedezet összegét, az önkormányzatnak van lehetősége támogatási igényt benyújtani (?ráemelés?) pótfedezet biztosítása érdekében.

Azt is leírják, hogy amennyiben a benyújtott támogatási igényt nem fogadják el, vagy az igényeltnél kisebb összeget kapna Pécs, akkor a teljes eljárás eredménytelenné nyilvánítható.

Az eljárás lezárásáról és a nyertessel történő szerződés megkötéséről a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a 2019. 06. 19-ei ülésén hozza meg döntését.

A nyertes ajánlattevővel megkötendő szerződés tehát csak abban az esetben lép majd hatályba, ha a szükséges forrás teljes egészében biztosítható lesz.

KategóriákMETÁL