Pécsnek új vásárcsarnoka lesz. Egyszer majd. A tervet és azt, hogy pénz is van/lesz rá, 2015-ben bejelentette a pécsi fideszes városvezetés. Egy év múlva már a győztes látványtervek is elkészültek. Azóta azonban csak annyi történt, hogy folyamatosan valami változik. Sőt, akár érvényteleníthetik is a hárommilliárdos kivtelezési közbeszerzést. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A nyári szünet előtti utolsó pécsi közgyűlési ülésen az új pécsi vásárcsarnokkal kapcsolatos kivitelezési-építési program újabb módosításáról szavazhatnak. Az új nagy pécsi fedett piac az eredeti tervek szerint tisztán állami és uniós támogatásból, azaz nem pécsi önkormányzati forrásból valósulna meg.

A pécsi önkormányzat felkérésére a Merza Péter vezérigazgató által vezetett Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. július 5-én nyújtott be pályázatot az uniós TOP-os forrás megigénylésére. A támogatási szerződés 2016. december 13. napján hatályba is lépett, ez is olvasható a csütörtökre előterjesztett anyagban.

Ahogyan az is, hogy a projekt teljes körű előkészítését és lebonyolítását Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának városfejlesztési társasága, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. látja el.

A projekt alappillérét az új vásárcsarnok megépítése jelenti. A vonatkozó kivitelezési közbeszerzési eljárás megindítása kapcsán már ismét ugrunk egyet az időben: a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság csak 2018 júliusában  határozatával dönt aról ugyanis.

A feltételes eljárás eredményeként nyilvánvalóvá vált azonban, hogy

?a projektben eredetileg rendelkezésre álló nettó 2 500 000 000 Ft keretet a legalacsonyabb ellenszolgáltatást biztosító ajánlat is meghaladja, mindösszesen nettó 559 997 775 forinttal.?

Így a pécsi önkormányzatnak kell gondoskodnia  a különbözet biztosításáról, hogy a nyertes, nettó 3,059 milliárdos ajánlat vállalható legyen.

?Belső átcsoportosítással? a projekten belül is lehetett még spórolni, és így az összegből lefaragni, de a hiányt így is nettó 432 milliós  ?ráemeléssel? kell biztosítani, amit többlettámogatási igényként fogalmaztak meg.

Ne aggódjanak, egyszer azért majd az új pécsi vásárcsarnok is elkészül

Ismét csúszik egy határidő. Na, de jó munkához idő kell. Az építés kb. másfél év lesz, szóval ezen igazán már nem múlik. A Surányit a Strabag újíthatja.

Mivel a közbeszerzési eljárás feltételesen került lefolytatásra, és a beérkező ajánlatok ajánlati árai meghaladják a rendelkezésre álló fedezet összegét, az önkormányzatnak van lehetősége támogatási igényt benyújtani (?ráemelés?) pótfedezet biztosítása érdekében.

Azt is leírják, hogy amennyiben a benyújtott támogatási igényt nem fogadják el, vagy az igényeltnél kisebb összeget kapna Pécs, akkor a teljes eljárás eredménytelenné nyilvánítható.

Az eljárás lezárásáról és a nyertessel történő szerződés megkötéséről a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a 2019. 06. 19-ei ülésén hozza meg döntését.

A nyertes ajánlattevővel megkötendő szerződés tehát csak abban az esetben lép majd hatályba, ha a szükséges forrás teljes egészében biztosítható lesz.

KategóriákMETÁL