„A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő” – ez a felirat szerepelt azon a táblán, amelyet a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tanító pedagógusok és technikai dolgozók tartották maguk előtt ma, nem sokkal dél után, amikor összeálltak egy nagy közös képre, hogy így tiltakozzanak a a kormány sztrájktörő rendelete ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mint tegnapi előzetes cikkünkben megírtuk, ma több tanár, sőt több technikai dolgozó is kiállt a sztrájkjog mellett azzal, hogy egy közös csoportfotót készítettek el a pécsi Leőwey Klára Gimnázium épülete előtt. A tiltakozók mellett diákok is kiálltak, egyrészt, mint megírtuk, ebben a fejlődő és bővülő szolidaritási nyilatkozatban, másrészt a helyszíne mintegy 100-120 diák is ott volt az épület előtt és megtapsolta a pedagógusokat.

Akik a kormány új, február 11-i rendelete ellen tiltakoztak, ami kimondja, hogy a pedagógusoknak sztrájk esetén is meg kell tartaniuk óráik jelentős részét, és kötelező minden osztály részére, külön-külön is gyermekfelügyeletet biztosítani. A rendelet célja tehát elég egyértelműnek tűnik, nagyon erősen felpuhítani, sőt letörni a sztrájkot.

Az egyik legjobb pécsi gimnázium épülete előtt nagyjából harmincan tiltakoztak, pedagógusok és technikai dolgozók, az intézményben tanító nagyjából minden második pedagógus (talán valamivel kevesebb, mint 50%) részt vett az akcióban, amellyel egy országos kezdeményezéshez is csatlakoztak. Két pedagógus pedig, Vatai Éva és Odrobina Tamás fel sem vették a munkát a mai napon.

A kormány február 11-én, gyakorlatilag a fent leírt rendelettel reagált arra, hogy nagyon komoly, országos pedagógussztrájk jöhet márciusban. Mondjuk a másik lehetőség az lett volna, hogy érdemben tárgyalnak a pedagógusokkal és megállapodnak velük, de Orbánék egy másik, egyértelműen nem demokratikus úton indultak el.

A tiltakozó akció egyik szervezőjével, Vatai Évával készült, tegnap publikált podctast-ünk ITT hallgatható meg.

KategóriákMETÁL