Több oka is lehet annak, ha egy középiskolát be akarnak zárni, de leginkább az, hogy “elfogynak” a gyerekek. A Montenuovo Nándor grófról elnevezett bólyi szakközépiskola is erre a sorsra jutott, habár a körüélmények, amelyek ide vezettek igencsak érdekesek. És ezért tavaly ősszel úgy is volt, hogy nem lesz több évük. Aztán kaptak (legalább) még egyet, így 2019 őszén is lesz tanítás, értesült a kis magyar abszurdról a Magyar Narancs.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy iskola tervezett vagy tényleges bezárása hír, egy szakképző bezárása a kormány oktatási törekvései miatt még inkább az.

A Bólyban működő Pécsi Szakképzési Centrum Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egy korábbi “döntés” szerint e tanév végén bezárt volna. A fenntartó minisztériumot képviselő, az operatív feladatokat vivő területileg illetékes felettes szervük, a Pécsi Szakképzési Centrum (SZC) részéről arról tájékoztatták már 2018 őszén a Montenouvo vezetését a Narancs értesülése szerint, hogy a most még (augusztusig) tartó, 2018/2019-es lesz az utolsó tanévük.

Merthogy egyre kevesebb a gyerek. Így arra készülhettek, hogy 2019. augusztus végén végleg bezárják az iskola kapuját, a 2019/2020-as tanév pedig már nem is indul el Bólyban.

Lefújták a felvételi eljárást is

Így hát már az idén tavaszi felvételi eljárást sem engedélyezték a számukra, vagyis a bólyi iskolába már nem is lehetett jelentkezni az új tanévre, így például a szokásos szakmai, továbbtanulási tájékoztató stb. rendezvényeken sem jelentek/jelenhettek meg.

Sőt, a változtatást nem is felmenő rendszerben jelentették be, kimondták, hogy azoknak a diákoknak is menniük kell Bólyból, akik már ott tanulnak, de még nem voltak végzősök.

Önmegsemmisítő folyamat

Emiatt – magától értetődően – az iskola nem végzős diákjai és pedagógusai elkezdtek más iskola, esetleg más munka után nézni. A “természetes” csökkenés mellett beindult tehát egy automatikus önmegsemmisítő folyamat is.

Persze, azt lehetett tudni, hogy papíron a végső jóváhagyó döntést a fenntartó minisztériumban, Budapesten, a Palkovics László által vezetett ITM-ben hozzák meg. És, hogy a terület szakmai felelőse Áder János államfő testvére, Pölöskei Gáborné, aki szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárként dönt oktatási ügyekben.

Egy iskola bezárásának tehát megvan a maga adminisztrációs-bürokratikus folyamata, de az ilyen esetek többségében (nyilvánvalóan) jóváhagyó döntés szokott születni, hiszen a helyben illetékes irányító szerv javaslata alapján indul el a folyamat. Ráadásul most “objektív” tényre hivatkozhattak, az évről évre csökkenő gyermeklétszámra, a mind kevesebb jelentkezőre.

Hova is mehettek?

A tanulók nyilván elsősorban olyan új iskolát kerestek, amely a megyében van, és ahol van olyan képzés, amilyen szakmát eddig is tanultak. Bólyban szociális gondozó és ápolónak is lehetett tanulni, nappalin és estin is, de a fő szakirányok a különféle vendéglátóipari szakmák voltak. Éppen ezért a tanév végén Bólyt elhagyó tanulók a közeli Mohács, Pécs, esetleg Siklós ilyen képzést adó iskoláinak valamelyikébe kérelmezték átjelentkezésüket.

A bólyi szakképzőről baranyai szakmai körökben egyöntetű vélemény, hogy rendezett, jól felszerelt iskola, és az ott folyó szakmai munkát sem érte kifogás. 
Fotó: Babos Attila

Úgy tudjuk, az intézmények örömmel vették át a gyerekeket, hiszen a szakképző iskolákra, szakgimnáziumokra még a fent említett kormányzati törekvések ellenére is ínséges idők járnak.

A diákok és a pedagógusok tehát kényszerhelyzetbe kerültek – vagy legalábbis így tudták.

Még egy év ráadás

Csakhogy Bólyban mégiscsak elindul az új tanév ősszel, a 2019/2020-as. Valaki, vagy valakik ugyanis végül leállították az iskola bezárását. A településen és az iskolában is az a “hír”, hogy “felülről” nyúlhattak bele a döntésbe. Hogy pontosan ki és mikor, nem tudjuk, de egyes értesülések szerint a Pölöskeiné által vezetett államtitkárságon mondhatták ki azt, hogy 2019 őszén nem lesz iskolabezárás Bólyban.

Az, hogy Budapesten, az irányító minisztériumban gyulladt fény valakinek a fejében, esetleg az ITM háttérintézményében, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban, lényegtelen a szempontból, hogy beiratkozni már nem lehetett az új évre a Montenuovóba, pótjelentkezésnek pedig nyilvánvalóan semmi értelme nem lett volna – ha lett is volna ilyen szándék.

Talán nem teljesen szakmai szempontok döntöttek

Bólyban sokan meg vannak győződve arról, hogy nem szakmai döntés született. Főleg, ha valóban egy év a ráadás csak. Mert abban az esetben sem arról lenne szó, hogy minden osztályt engednek “kifutni”.

Választás, az mondjuk Bólyban is lesz

De, ha nem szakmai, akkor mégis milyen “érv” dönthetett? Kérdésünkre a történetet legalább részleteiben ismerők is azonnal rávágták: politikai. És, hogy ősszel Bólyban is lesz önkormányzati választás.

Kb. lefeleződött a létszám

Az új tanévre 45-50 beiratkozója lehet a Montenuovónak. A mostani tanévet múlt ősszel mintegy 110 tanuló kezdte az intézményben, azaz még a kimenő diákokat a létszámból leszámítva is azt lehet mondani, hogy kb. lefeleződött az utolsó éves létszám is.

Amúgy meg: “nincs ügy”

A Narancs megkereste a Pécsi Szakképzési Centrumot (SZC), azt kérdezve, hogy jövőre tényleg bezár-e az iskola, és egyáltalán miért és hogyan dőlt el a bezárás és a nem-bezárás ügye. Metzger Tibor a Pécsi SZC kancellárja válaszul annyit írt, hogy „a Pécsi SZC Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a 2019/2020-as tanévben is elindul. Az átszervezés kérdése jelenleg nincs napirenden.” A kancellár előzetes megkeresésünkre a telefonba azt mondta, hogy “nincs ügy”, és nem is érti, miért foglalkozik ezzel a sajtó.

Bólyban meg van ügy

Hárs József, Bóly független polgármestere az egyik legsikeresebb kisvárosi polgármester az országban, 1990 óta irányítja a több szempontból is példamutató települést. A Narancsnak azt mondta,  a hivataloson túl személyes oka is van a szomorúságra. Annak idején ugyanis ő egy másik, már rég megszüntetett bólyi szakképző iskola utolsó, “kifutó” osztályába járt a hetvenes évek elején-közepén.

Kellett egy kis erősítés

Az új ügyről azt mondta, ők is az év során értesültek arról, hogy meg fogják szüntetni az iskolát, majd nem túl régen arról, hogy végül mégsem lesz még iskolabezárás. Ők is úgy tudják, hogy egy év ráadást kaptak. Polgármesterként tudta, milyen mozgások, elvándorlások történtek a Montenuovóban, emiatt tárgyalt a helyi általános iskola vezetésével, hogy onnan kérjen “beugró tanárokat” a szakképző iskolába. Ezzel az erősítéssel abszolválni fogják tudni az utolsó évet is.

Nem ők döntenek

A bólyiaknak nincs a kezükben a döntés. Azt, hogy van-e, lesz-e, bezár-e a középiskolájuk, nem ők döntik el. A szakképző iskolákról az országban mindenütt a szakképzési centrumok, illetve az ITM határoz. A bólyi önkormányzat tehát nem választhatott, mint például tehették ezt az önkormányzatok az általános iskolák esetében. Hárs József biztos volt abban, ha az önkormányzat lett volna a fenntartó, megpróbáltak volna minden követ megmozgatni ahhoz, hogy az iskola megmaradhasson.

A vég nem most kezdődött

Az viszont igaz, hogy csökkent a gyereklétszám. Bólyban még négy-öt éve is 300 főnél többen tanultak. Persze, a csökkenés általános tendencia: a térségben a nem is oly távoli múltban 8000 fő felett volt a 18 év alatti iskoláskorú gyerekek száma, ez a szám most ötezer fő körül van.

Bólyban már hosszú ideje elindult a vendéglátóipari szakmák képzése. Őket követte e téren Siklós és Mohács is. Utóbbi, a hozzájuk közel fekvő, náluk jóval nagyobb város szakközépiskolája ráadásul az elmúlt években szélesítette is vendéglátós képzési palettáját. Mohácson is megszüntek ugyanis szakok az elmúlt években. Izgalmas kérdés, hogy egyazon kistérségben lévő két iskola ugyanazokat a képzéseket indíthatja el – csúnyábban fogalmazva, indíthat rá az egyik iskola a másikra. Most úgy tűnik, a “nagyobb” nyert. Persze kérdés, hogy a szintén nem messzi Siklós iskolája meddig tudja tartani magát ebben a környezetben, a létszámcsökkenés őket is érinti.

Pikáns részlet és/vagy szűk keresztmetszet

Pikáns részlet, hogy a Pécsi SZC főigazgatója, Rittlinger Zoltán korábban szakmai igazgatóhelyettese volt a mohácsi szakképző iskolának, Metzger Tibor pedig Pécsett vezette a vendéglátósok képzésével is foglalkozó, Zsolnay Vilmosról elnevezett szakképző iskolát. Amelyek lehetnek végső soron Bóly megszüntetésének a nyertesei, habár ebben a történetben igazi nyertesekről talán nem lehet beszélni, inkább arról, ki tud még a víz felett maradni.  

Azok a pedagógusok és más szakemberek, akik kívülről látják a Bólyban történteket, azt mondták, nem csak a szakképző iskolák közti (nem hivatalos) versengésnek van szerepe e folyamatokban, hanem a gimnázumoknak is. A csökkenő gyereklétszám őket is sújtja, és “versenybe” hajszolja. Általános vélekedés, hogy már egy ideje sokkal könnyebb bekerülni a gimnáziumok egy jó részébe, mint az azt megelőző években, és a lejjebb vitt “küszöb” miatt így olyanok is inkább gimnáziumokba mennek, akik amúgy nem feltétlenül ott tanultak volna tovább, akár csak tíz évvel ezelőtt is.

KategóriákMETÁL