Sem azt nem tudtuk meg, miért egy város belterületén zajlik a kiképzés és az azzal járó lövészet, sem azt, mennyit fizettek ezért.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtökön írtuk meg, hogy egy ideje tartalékos katonákat képeznek Pécsbányán, a Közösségi Ház környékén. Az intézményt működtető egyesülettel kötött szerződést a Honvédelmi Minisztérium. Az itt lakók egy részét mindez zavarja, elsősorban a vaktöltényes lövészeti gyakorlat.

Három kérdést küldtünk a Honvédelmi Minisztériumnak.

  1. Mikor kezdődött és meddig tart a pécsi kiképzés?
  2. Mennyit fizettek az egyesületnek a területhasználatért?
  3. Miért lakott területen, belterületen zajlik a kiképzés? Legalább a lövészeti gyakorlatot miért nem a lakott területektől távolabb tartják?

A háromból egy kérdésre kaptunk választ. Azt írják, hogy a kiképzés július elsején kezdődött és augusztus 24-én ér véget. Ez, gondolom, csak a nyári részére vonatkozik a programnak, hiszen már május elején kaptunk jelzéseket pécsbányaiaktól a tartalékosokról és a lövészetről.

Az alábbiakban közöljük a minisztérium teljes válaszát.

“Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, ma számuk meghaladja a 8700-at.  Biztonságunk megőrzése érdekében hazánknak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak. 

Az 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj, melyhez tíz Baranya megyei járás tartozik, alig másfél évvel ezelőtt alakult, és mára már több mint négyszáz tagot számlál. Pécsett  több generáció, különféle szakmákat képviselő állampolgárok gondolták úgy, hogy önkéntes tartalékos katonaként csatlakoznak a Magyar Honvédséghez, hogy szükség estén hatékony segítséget tudjanak nyújtani a Baranyai megyei, ezen belül a pécsi lakosoknak is.

A lehetséges veszélyhelyzetekre  fel kell készülni. A pécsi képzés 2019. július elsején kezdődött és augusztus 24-én ér véget.  A felkészítés programjában a vaklőszeres lövészet is szerepel, melyről tájékoztatást kaptak a környéken élők is.”

Szokás szerint a pécsi fideszes önkormányzat lapja, a “privatizáció” előtt álló Pécsma a maga módján reagált korábbi cikkünkre, íme.

Illusztrációs kép: Pixabay.com

KategóriákPOP