Touché. Egy újság nem vív, csak híreket, elemzéseket, véleményeket közöl, meg szembesít. Most kivételesen mégis ez az első szó, ami eszünkbe jut arról a cikkünkről, amelyben megírtuk, hogy négy éve Páva Zsolt és Hoppál Péter még nem győzte dicsérni a Péterffy Attila által vezetett Pécsi Hőerőművet és a biomassza programot. És amelyben az is szerepelt utalás szintjén, hogy most viszont már, hogy a politikai érdekük úgy kívánja, simán leerdőégetőzik az akkor szépen megdicsért menedzsert. Láthatóan idegesek a pécsi Fidesz-központban a cikk, az igazság megírása miatt. De ez már legyen az ő bajuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikOlvasóink tudják, hogy sem a pécsi városvezetés, sem a pécsi fideszes poltikusok, sem a pécsi önkormányzati cégek nem iparkodnak túlságosan, hogy a Szabad Pécs megkereséseire válaszoljanak.

Pedig rendszerint fontos, közérdekű és sokakat érdeklő, illetve aktuális ügyekben keressük meg őket. Na és persze nem egy esetben nem, hogy fontos, de kiemelten fontos ügyekben. A kevés kivételek közé tartozik, amikor pl. akár az önkormányzatnak, akár a pécsi Fidesznek a helyi társadalmi, gazdasági, s főleg a politikai érdeke úgy kívánja, akkor minket is bevesznek a buliba, és elküldik a sajtóközleményüket, szíves közlést kérve. És ilyenkor rendszerint le is hozzuk azokat, nem egy esetben szó szerint.

A Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő által vezetett pécsi Fidesz hétfőn este ismét kiadott egy közleményt. Ezúttal azonban kihagytak minket a címzettek sorából. A Szabad Pécs nevét csak a közleményben írták le, tehát még érintettek is lennénk. Habár nem mondanak rólunk sok jót, de ugye vannak olyan emberek és csoportok, akiktől a bírálat (pont annak minősége miatt) felér száz dícsérettel is.

A Pécsi Fidesz elnökségének közleménye kb. arról szól, hogy négy éve ők nem is akarták olyan nagyon megdicsérni Péterffy Attilát (mint írta például a Szabad Pécs), illetve nem is őt dícsérték, illetve “nem a Fidesz támogatta a mecseki erdők kiirtását”. Amit egyébként senki sem írt, sőt mi a mecseki erdők kiirtásáról sem hallottunk, ami azt illeti.

Ami valósan felmerült a vitákban, az az, hogy voltak-e tarvágások (konkrétan tarvágások), mennyi fát vágtak ki, mennyit a Mecsekben, milyen fákat vágtak ki, egyáltalán erre miért volt szükség stb.

Minden ott kezdődött, hogy a Szabad Pécs újságírója, Gűth Ervin megírta, hogy négy éve még a Péterffy Attilát egyre vadabban támadó pécsi fideszes politikusoknak, pl. Hoppál Péternek még láthatóan semmi bajuk nem volt Péterffyvel és a Pécsi Hőerőmű biomassza programjával. Sőt, egy látogatóközpont avatásakor készített újságcikk kapcsán azt bírta pl. Hoppál Péter mondani, hogy 

„az erőmű a beruházással Pécs kulturális és turisztikai attrakcióit egészíti ki, a fenntartható fejlődés fontosságát erősíti”.   

Cikkünk megjelenését követően Hoppál Péter lapunk szempontjából történelmi tettet hajtott végre, megosztott egy Szabad Pécs-cikket. Igaz, a posztjában nem kukoricázott, a Szabad Pécset hírferdítőnek (vagy ostobának) mondta.

Az újabb “zseniális” Hoppál-posztról is kénytelenek voltunk írni, néhány jogos kérdést is megfogalmazva, amelyek Hoppál politikusi és országgyűlési képviselői teljesítményére nézve gondolkodhatták el az olvasóinkat.

Ezt követően adott ki a Pécsi Fidesz elnöksége egy közleményt, amelyben a Szabad Pécset és a Pécsi Stopot is egy politikai szereplővel, Péterffy Attilával hozták egy szintre, és amelyben azt állították, hogy pl. a Szabad Pécs is Gyurcsány Ferenc kegyeit keresi. Majd nagyjából azt a magyarázatot adták elő, amit már a Hoppál-posztban is láthattunk.

Mindez szerintünk nemigen jelent mást, mint azt, hogy Hoppálék Achilles-sarkára léptünk a négy évvel ezelőtti cikk felidézésével, rém kínos nekik az, hogy politikusi színeváltozásaikat bemutattuk, így azt követően is meg kellett próbálkozniuk valamivel, nyilván egyfajta lejáratásféleséggel és magyarázkodással – még ha lényegében semmi újat sem mondtak el ahhoz képest, mint amit a leleplezett Hoppál-posztban is elmondtak már. És mivel Hoppál a Fidesz pécsi elnöke, azt is kimondhatjuk, hogy amit nem sikerült neki “személyesen”, a saját politikusi Facebook-oldalán elmondania, megpróbálta ugyanazt, csak már a pécsi Fidesz neve mögé bújva.

Más már nincs is hátra, mint a nem kevés közpénzből működő Pécsi Fidesz közleményét szó szerint idézzük. A szöveget a propaganda médiától kölcsönözve.

Íme.

„Nagy verseny zajlik napjainkban a pécsi balliberális körökben, hogy ki legyen Gyurcsány Ferenc legjobb pécsi tanítványa, aki maga ismerte el, hogy „hazudott reggel, éjjel, meg este”. Egyelőre nem tudni, ki kerül ki ebből a versenyből győztesen, de nagy a tülekedés a rajtvonalnál: a balliberálisok polgármester-jelöltje, Péterffy Attila, a hírhedt pécsi fake news-gyár a Szabadpécs.hu, vagy az alig valakit érdeklő Pécsistop.hu.

Gyurcsány pécsi polgármester-jelöltje, „erdőégető” Péterffy szerecsenmosdatása szánalmas epizódokat produkál. A napokban a két említett webfelületen olyan cikkek jelentek meg, amelyek Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét és Hoppál Pétert, Pécs országgyűlési képviselőjét azzal próbálják kellemetlen helyzetbe hozni, hogy egy 2015-ös cikkre utalva azt a hamis látszatot keltik, mintha ők akkoriban támogatták volna Péterffy Attilát a mecseki erdők elégetésében.

Ezzel szemben a 4 évvel ezelőtti cikkből is kiderül, hogy a polgármester és a képviselő éppen azt üdvözölte, hogy a pécsi erőmű a fatüzelés helyett átállt a szalmatüzelésre, és a megújuló, mezőgazdasági hulladék hasznosítására.

Egyértelmű, hogy a Civilek a Mecsekért Mozgalom és az Összefogás Pécsért Egyesület által is dokumentált Péterffy-féle gigantikus erdőégetéssel szemben a négy éve örvendetesen elindult szalmaüzem valóban egy zöld város lakói számára elfogadható energiatermelési eljárást jelentenek. Nem véletlenül lett a Veolia az Orbán-kormány stratégiai partnere a megújuló mezőgazdasági zöldenergia hulladék hasznosítása magyarországi úttörőjeként.

Ismét meg kell állapítanunk: Gyurcsány pécsi tanítványai tudatosan ferdítik el a tényeket, hadilábon állnak az igazsággal. Ha rajtuk múlna, Pécset újra visszafordítanák a fejlődés útjáról a balliberálisoktól megszokott csőd irányába.

Pécs, 2019. július 8.

A Pécsi Fidesz elnöksége”

KategóriákPOP