De amúgy minden oké Baranyában.

A cikk a hirdetés után folytatódikTovábbra sem látszik, mi emelhetné ki a gödörből Baranyát, ami bizonyos mutatók szerint a megyék közül tökutolsó vagy az utolsók közt van.

A KSH június végén publikálta a megyékre vonatkozó első negyedéves adatait. Megnéztük a Baranyával kapcsolatos számokat.

Munkanélküliség: a harmadik legmagasabb

A fotó kattintásra nagyobb lesz – Forrás: KSH

Országosan nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, 3,6 százalék, bizonyos ágazatokban súlyos munkaerőhiány van. A Dunántúlon van olyan megye, például Veszprém, ahol 0,8 százalékos a ráta, de még a szomszéd Somogyban is csak 3,2 százalék. Baranyában több mint dupla ennyi, 6,6 százalék. Az országban ennél csak két megye van rosszabb helyzetben, Szabolcs-Szatmár-Bereg (8,9) és Nógrád (6,9). Sovány vigasz, hogy 2018 hasonló időszakában még 8,1 százalék volt ugyanez a mutató Baranyában, ami egyébként akkor is a harmadik legrosszabb adat volt országosan.

A foglalkoztatottsági rátát nézve ennyire nem állunk rosszul, bár jól sem. Egy-két észak-keleti megyét, valamint Somogyot és Tolnát előzzük, Hajdú-Biharral azonos szinten állunk, de a többi megyének ebben a vonatkozásban is csak a hátát nézzük.

Nettó átlagkereset: inkább hagyjuk

A fotó kattintásra nagyobb lesz – Forrás: KSH

A 190 ezres baranyai nettó átlagkeresettel kapcsolatban egyetlen jó hír, hogy 15 ezer forinttal emelkedett egy év alatt. A Dunántúlon viszont csak Zalában keresnek rosszabbul az emberek. Budapesten több mint 100 ezer forinttal “hosszabb” ez az adat, de olyan megyékben is magasabbak a bérek, mint Csongrád, Heves vagy Hajdú-Bihar. Az országos átlag 234 ezer forint, hat megye van Baranya mögött ebben a rangsorban.

Beruházás: még az országos átlag is messze

BA = Baranya; A fotó kattintásra nagyobb lesz – Forrás KSH

Ahogy országosan, úgy Baranyában is nőtt az egy lakosra jutó beruházás értéke 2018 hasonló időszakához képest, de sajnos az arány is változatlan: az országos átlag kevesebb mint fele a baranyai beruházási érték.Budapest, Győr, Komárom, Fejér, Bács-Kiskun elérhetetlen messzeségben vannak e tekintetben. Baranya Somogy és Békés közt szerénykedik, hátulról az ötödik, olyan megyék vannak csak mögötte, mint az említett Békés, Zala, Szabolcs és Nógrád.

Ipar: nincs lejjebb

BA = Baranya; A fotó kattintásra nagyobb lesz – Forrás: KSH

Ugyan némileg nőtt az egy lakosra jutó ipari termelés Baranyában 2018 első negyedévéhez képest, de még mindig az agrármegyeként számon tartott Békés szintje alatt van, ami az utolsó helyre elég a megyék rangsorában. A 377 ezer forint jóval kevesebb mint az országos átlag fele.

Kevés lakás épül

BA=Baranya; A fotó kattintásra nagyobb lesz – Forrás: KSH

Építőipari termelésben és az épített lakások számában is nagy a megye lemaradása az országos átlaghoz és a megyék többségéhez képest.

Gyorsabban fogyunk, mint az ország

2019 január elsején 360 ezer fő volt a megye népessége, egy százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A két negyedév összevetése alapján az írja a KSH, hogy “a születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 837 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 18%-kal – az országos átlagnál nagyobb mértékben – haladta meg a 2018 első negyedévit”.

Illusztrációs fotó: Pixabay.com

KategóriákMETÁL