Pont egy hónappal ezelőtt történt, hogy leállt a klimatizáló és légcserélő berendezés a pécsi gyermekklinikán. Emiatt műtéteket halasztottak el. A PTE állítja, egyszeri esetről volt szó. Mindezt azt követően, pénteken este is megerősítették a Szabad Pécsnek, hogy megjelent pénteken a Magyar Hang cikke, amely szerint éveken át volt probléma, de nem történt semmi, hiába jelezték a kórház dolgozói a vezetésnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Hang egyik pécsi olvasója számolt be arról a hetilapnak, hogy a gyermekének a műtétje Pécsett eredetileg június első felében lett volna, de az intézmény jelezte, hogy a beavatkozásra csak július második felében kerülhet sor.

A szülő beszámolt arról is a Magyar Hangnak, hogy a pécsi gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak neki, hogy már évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával és levegőcseréjével, s habár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

A szülő azt mondt a Magyar Hangnak, hogy

“odáig fajult a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket”.

A szülő szerint az orvosok és az ápolók elkeseredettek és a szülőket kérték arra, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mivel az ő szavukra semmi nem történt, pedig évek óta jelezték, hogy baj van.

A független konzervatív hetilap névtelenséget kérő forrása azt nyilatkozta, hogy ő maga is küldött panaszlevelet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja több vezetőjének is, de válaszra sem méltatták.

A Magyar Hang megkereste a PTE Klinikai Központot, ahol a lap szerint csak a kérdéseik egy részére voltak hajlandók reagálni, és azt érzékeltették velük, hogy csupán egyszeri, átmeneti üzemzavar történt, de annak is már egy hónapja.

„A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át. A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” – írták a hetilap megkeresésére.

Azt is megjegyezték, hogy a PTE Klinikai Központ területén a klímák, folyadékhűtők karbantartását rendszeresen, az előírásoknak megfelelően, szakcégek bevonásával végzik.

A Magyar Hang szerette volna megtudni azt is, hogy összesen hány műtőt és hány őrzőt érint a klímaprobléma a PTE intézményeiben, mi vezetett a helyzet kialakulásához, jelezték-e a problémát a fenntartónak, és ha igen, milyen választ kaptak, hány műtőben használnak mobilklímát, de a kérdéseikra és újbóli megkeresésükre sem érkezett válasz.

A Szabad Pécs a Magyar Hang cikkének megjelenése után pénteken koraeste megkereste a PTE és a PTE KK sajtósait, akik azt írták, hogy (attól függetlenül, hogy a cikkben a szülőre hivatkozva mit mondtak az elmúlt évek tapasztalatairól és az orvosok szülők felé intézett kéréséről) továbbra is fenntartják, hogy csupán egyszeri meghibásodásról volt szó, amit aznap még javítottak, nem sokkal később pedig a rendszert teljesen kicserélték. A hetilapnak adott nyilatkozaton túl pedig a Szabad Pécsnek sem kívántak többet mondani.

Lapunk más, nem hivatlos forrásból arról értesült, hogy a PTE KK-n a június 12-i meghibásodástól függetlenül be volt tervezve a már valóban elavult légcserélőrendszer teljes cseréje, az élet azonban úgy hozta, hogy nem sokkal azelőtt történt egy műszaki meghibásodás, ami miatt egy rendkívüli napjuk volt, és ami miatt valóban kellett nem halaszthatatlan, de ténylegesen arra a napra betervezett műtéteket lemondani és átütemezni.

KategóriákMETÁL