Decemberben közös megegyezéssel távozott Magyar Attila, a Zsolnay Örökségkezelő gazdasági igazgatója, akinek lakhatását éveken át a városi cég intézte.

Decemberben közös megegyezéssel távozott Magyar Attila, a Zsolnay Örökségkezelő gazdasági igazgatója, akinek lakhatását éveken át a városi cég intézte.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A ZSÖK ügyvezetője volt az egyik első cégvezető, akinek az új városvezetés adta ki az útját. Vincze Balázsnak egy gyanús médiaszerződés miatt kellett mennie, amit Magyar Attila, a ZSÖK gazdasági igazgatójaként már korábban is ismerhetett. December végén tőle is megváltak.

Magyar Attilát a pécsi nyilvánosság először a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatójaként ismerhette meg. Mivel az intézmény élére Fabényi Júlia távozása után évekig nem sikerült megfelelő szakembert találni, így gyakorlatilag az sokáig az egykori kazánkereskedő – a korabeli beszámolók alapján sokszor teljesen szakmaiatlan – irányítása alatt volt. A hirtelen kulturális szakemberré avanzsált Magyar sokáig leghíresebb teljesítménye egy utazó Da Vinci-vándortárlat Pécsre csábítása volt. A Széchenyi teret hónapokig uraló lovasszobor sem hozta a várt hatást: a több helyszínt is lefoglaló, helyi viszonylatban óriási, 220 millió forintos költségvetésű tárlat hatalmas bukta volt. A látogatószám a vártnak csupán fele volt, végül 65 ezren látták pedig jelentős kedvezményeket is biztosított a múzeum. Ezt mondjuk nem minden tekintetben sikerült jól kivitelezni: a NAV-nak nem igazán tetszett, ahogy a gazdasági igazgató irányítása alatt az áfát alkalmazták. Meg is büntették a városi intézményt néhány millióval a trükközés miatt, de a kiállítás nettó buktája ezt figyelmen kívül hagyva is kb. 100 millió forint is lehetett.

Ezek az előzmények alapozták meg, hogy a ZSÖK gazdasági igazgatójaként, majd nem sokkal később az egykor szebb napokat látott Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég ügyvezetőjeként kapjon újabb lehetőséget. Utóbbival kapcsolatban a Pécsi Stop több cikkben tárta fel, hogy a POSZT-tól egy olyan cégbe csatornáztak több mint 100 millió forintot, amiben Magyar Attila is érdekelt volt tulajdonosként. Az ügyben Páva Zsolt is vizsgálatot rendelt el és súlyos hiányosságokat találtak.

Információink szerint Magyarnak tulajdonítható az országos botrányt kavaró Munkácsy-tárlat Pécsre szervezése is. Erre utal az is, hogy Fásy Ádámmal éppen ő reklámozta a kormánypárti TV2-n a kiállítást. A Szabad Pécs cikksorozatban foglalkozott a restaurátorok szerint teljesen dilettáns módon tárolt képekkel. A városi kulturális holding vezetése, így Magyar is először tagadta a problémát, de nem sokkal később mégis elismerték, hogy gond van a légkondicionálással és hirtelen vettek egy csomó mobilklímát.

Teljesen más ügy miatt még 2019-ben közérdekű adatigénylést juttattunk el a ZSÖK új vezetéséhez, amit részben teljesített a cég. Viszont ebből többek között az is kiderült, hogy Magyar albérletét a ZSÖK intézte évekig. A gazdasági igazgató mindenesetre jól választott első körben, hiszen a 2015 szeptemberétől októberétől havi kb. 90 ezer forintért bérelt lakás a munkahelyétől alig pár perc sétára volt. Azonban 2017 júliusától Magyar – vélhetően a feleségével, aki a bama.hu cikkei szerint szintén a ZSÖK-ben dolgozott – egy nagyobb, 68 négyzetméteres (+terasz+tároló+teremgarázs) albérletre váltott, immár havi 130 ezer forintért, ami aztán 2019-ben havi 5 ezer forinttal drágult. Mindkét albérlet esetében a kauciót is a Zsolnay Örökségkezelő fizette. A második határozott idejű bérleti szerződés 2019. december 31-én járt le. Érdekesség, hogy a bama.hu decemberi cikke szerint Magyar Attila a ZSÖK-ből is pont ezzel a dátummal távozott.

A Fidesz-közeli bama.hu korábbi és mai cikke politikai szálat emleget Magyar Attila távozása kapcsán és a Munkácsy-kiállítást szakmai sikerként értékeli. Arra nem tér ki, hogy az alapvetően kortárs kiállításoknak szánt térbe a vártnál mennyivel kevesebben látogatták el és azt sem, hogy megaszalták a hőre igencsak érzékeny képeket.

Címkék:
KategóriákMETÁL