Június elejétől – a tervek szerint – augusztus végéig dolgozik a Tettye Forrásház a környéken, azonban sokakat mintha nem érdekelné a forgalmi rend változása.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közműszolgáltató júniusi tájékoztatása szerint: “A Kürt és a Honvéd utca teljes hosszában kicserélik a rossz állapotban lévő régi vezetékeket (előfordult, hogy egy év alatt hat csőtörés is történt a Kürt utca alatt futó fővezetéken), valamint 688 méter hosszan új vízvezetéket fektetnek az Ifjúság útja – Kürt utca – Jakabhegyi út közti szakaszán.” Az egyetemvárosi víziközmű-felújítás egy közel 200 millió forint értékű komplex korszerűsítés része, ami várhatóan az év végéig eltart.

A munkálatok egy ideje már jelentősen akadályozzák a közlekedési lehetőségeket a Kürt utca – Szigeti út – Tiborc utca környékén. Egyelőre a Honvéd utca felől érdemes kerülni. A Homok utca felől sem lehet megúszni azaz ott sem lehet feljutni a Szigeti útról az Ifjúság útja felé. Legalábbis szabályosan.

Probléma 1

Az egyirányú Tiborc utcában most már mindennapos a forgalommal szabálytalanul szembe közlekedő járművek látványa. Sokan a Szigeti útról a Homok utcára felkanyarodva veszik észre, hogy nem tudnak a Kürt utcára kihajtani ezért nem fordulnak meg, hanem szabálytalanul, a forgalommal szemben indulnak el Tiborc utcába. Így:

Probléma 2

A következő problémaforrás, bár megfelelően van kitáblázva, abból adódhat, hogy az orvosi egyetem Kürt utcából nyíló parkolója a Szigeti út felől is megközelíthető, ez akadhat okot a félreértésre. Így:

Ezért ebből az irányból a Kürt utcára (a táblák ellenére) felkanyarodnak, mert azt hiszik, hogy feljuthatnak az Ifjúság útjára. Nos, szabályosan jelenleg ez nem lehetséges, de ezzel el is jutottunk a következő problémához.

Probléma 3

Az Ifjúság útja felől csak nagyon későn van kihelyezve, hogy a Kürt utca jelenleg zsákutca, csak a klinikai tömb és Batsányi utca bejáratáig lehet behajtani.

A legnagyobb gond, hogy a forgalmi rend változására gyakorlatilag az egész Ifjúság útján, illetve a Jakabhegyi úton nem utal semmi. Már csak a Kürt utcába kanyarodva lehet látni a zsákutca táblát. Ezért sokan későn veszik észre, hogy csak szabálytalanul közlekedhetnének tovább. A munkálatok napközben zajlanak viszont azok befejezése után sokan döntenek úgy, láthatóan némi mérlegelés után, hogy a szabályokat figyelmen kívül hagyva mégiscsak lemennek és kalandosan folytatják az utazást.

Kürt utcai offroad

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Tegnap délután három autó is ezt a módszert választotta, kettő sikerült is felvenni. Így már több értelme van a városi terepjáró kategóriának is…

Megkérdeztük a Tettye Forrásházat a forgalmi rend változásairól és annak kommunikációjáról. A szolgáltató elmondta, hogy a közútkezelő (ez esetben a Biokom) a lehető legoptimálisabb verziót hagyja jóvá az ilyen munkák engedélyezésekor. A szituáció ráadásul gyakran változik, így nehéz mindig pontos tájékoztatást adni az aktuális helyzetről. A forgalmi rend változásáról, terelésről szóló táblák kihelyezése a kivitelező hatásköre, de a Tettye Forrásház ellenőrei is egyeztetni fognak a munkálatokat végző vállalkozással. A Biokom a napokban járt a helyszínen és a véleményük szerint forgalomtechnikai szempontból rendben vannak a táblák.

A felújítás alatt a lakosság igényeit természetesen próbálják szem előtt tartani, szórólapokkal, hirdetésekkel is tájékoztatták a környéken élőket. Az ütemezést például a szolgáltatók úgy alakították ki, hogy az iskolai évzárót, ballagást a munkálat ne zavarja.

Azt is hozzátették, hogy a közlekedők hozzáállásán is van mit javítani: a Mártírok útján lezajlott munkálatok egyik tapasztalata, hogy az egyértelmű jelzések ellenére sok a szabálytalanság. Ez pedig nem csak veszélyezteti a munkásokat, de erőforrásokat is elvesz fontos feladattól.

KategóriákMETÁL