Már régen, és igen kevés helyen mondhatták ki azt utoljára, amit most Pécsett ki lehet: nem lesz könnyű dolga a választáson a Fidesznek. Széleskörű ellenzéki összefogást pecsételtek meg aláírással vasárnap délelőtt. Egy lista és egy polgármesterjelölt mögé 5 párt és 2 szervezet sorakozott fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt, valamint a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd, illetve a Mellár Tamás által vezetett Mindenki Pécsért Mozgalom és a Forum Sopianae Egyesület képviselői írtak alá választási együttműködési megállapodást Pécsett vasárnap délelőtt.

A független polgármesterjelölt, az öt párt és a két szervezet abban állapodtak meg, hogy közös célok, értékek és program mentén, közös ellenzéki képviselőjelölti listát állítva, és a Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgató polgármesteri kampányát támogatva indulnak el az őszi önkormányzati választáson Pécsett.

A nevekből kiderülhet, hogy az LMP nem volt ott és nem írta alá a választási szövetséget és együttműködést a parlamenti képviselettel is rendelkező ellenzéki pártok közül.

Az LMP néhány órával az együttműködés ünnepélyes aláírása előtt, még szombaton kora este közleményt adott ki. Abban az áll, hogy a céljuk továbbra is a Fidesz leváltása Pécsett is, és még sok más helyen is, de Pécsett egyelőre nem tudtak megállapodni. Sem a közös független polgármesterjelölt támogatásáról, sem az ellenzéki összefogáshoz való csatlakozásról. Azt is megírták ugyanakkor, hogy kedden előállnak a farbával, és elmondják majd a saját ajánlatukat, azt, hogy milyen feltételekkel mennének bele a teljeskörű ellenzéki együttműködésbe.

A vasárnapi aláírást követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre az ellenzéki pártok képviselői egyértelművé tették, hogy nyitott az együttműködés lehetősége továbbra is az LMP számára, olvasták a szombati nyilatkozatukat, és várják az ajánlatot, egyúttal bíznak benne, hogy az LMP is csatlakozni tud végül Pécsett is az ellenzéki együttműködéshez.

Ami biztos, az az, hogy a megállapodást aláírók az őszi, azaz az októberi önkormányzati választáson Pécsett Péterffy Attila polgármesterjelöltségét támogatják, és közösen indítanak jelölteket mind a 18 pécsi választási körzetben. Azt is elmondták, hogy van már 18 olyan képviselőjelölt-jelölt, minden egyes körzetben, akik esélyesként indíthatók el ősszel a választáson. A cél a Fidesz leváltása Pécsett, a közgyűlési többség megszerzésével. És amint ebben a választási elemző cikkünkben írtuk az EP-választást követően, a tavaszi eredmények tükrében erre, azaz a váltásra, legalább négypárti összefogással nagyon komoly esély kínálkozik (az EP-választáson az MSZP-vel közös listát állító Párbeszédet nem vettük bele külön a számolgatásba).

Az együttműködés írásba foglalt szövege az alábbi:

Megállapodás Pécs demokratizálásáról, a város jövőjéről

„A Fidesz és segédcsapatai gazdasági csődbe és morális válságba taszították városunkat. A Páva Zsolt által vezetett pécsi közgyűlési többségnek köszönhetően az önkormányzat ingatlanait jelzálog terheli, így a város önálló gazdálkodási képessége megszűnt. Pécs az elvándorlás tekintetében is az ország egyik legnagyobb vesztese. Az 1990 óta elvándorlók közel fele 2012 és 2014 között távozott Budapestre vagy külföldre.

Az Emberség Erejével Alapítvány meghurcolása mindent elmond a pécsi Fidesz-es többség civil szférához való hozzáállásáról. Az is a pécsi városvezetés tehetetlenségét bizonyítja, hogy nem tudtak mit kezdeni az ölükbe hullott ’Európa Kulturális Fővárosa’ programmal. Városunk egyre súlytalanabb voltát jelzi, hogy Páva Zsolt polgármester képtelen volt a Pécs vonzáskörzetébe tartozó településekkel érdemi és partneri viszonyt kialakítani.

Mindezek ébresztettek rá bennünket, hogy a közöttünk lévő ideológiai különbségek ellenére a város jövője szempontjából közös a felelősségünk, azaz nem hagyhatjuk, hogy ez így menjen tovább! Készek vagyunk arra, hogy az idei őszi önkormányzati választással új időszámítást kezdjünk Pécs életében.

Ezért az őszi önkormányzati választáson a széleskörű érdekek, értékek és vélemények figyelembe vételével is működőképes kompromisszumok megkötésére kész közgyűlési többséget kívánunk létrehozni. Ennek biztosítására a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt az aláíró szervezetek Péterffy Attila személyében közös polgármesterjelöltet és mind a 18 pécsi egyéni választókerületben közös önkormányzati képviselőjelöltet indítanak. A közös képviselőjelöltek neveit megfelelő időben nyilvánossá tesszük. Ez az együttműködés nem csak a választásra, hanem az azt követő közös és kiszámítható városirányításra köttetett.

Célunk, hogy a demokratikus irányítás eszközeinek és a személyre szóló felelősség érvényesítésének eddig nem tapasztalt kiterjesztésével az önkormányzat és cégei működésének hatékonysága azonnal és érezhető módon javuljon. Célunk, hogy elősegítsük a város gazdaságának kiszámítható fejlesztését, a közbiztonság és a lakhatás területén pedig már a ciklus első felében minőségi változást jelentő javulást biztosítsunk.

Célunk, hogy a lehető legteljesebb átláthatóság megteremtésével felkeltsük a választók érdeklődését a közügyek iránt. A korrupcióval szembeni nulla toleranciánk mellett az átláthatóság önszabályozó módon is segíti, hogy a korrupció kikerüljön Pécs közéleti szótárából.

Szélesre tárjuk a kapukat a civil szervezetek és a szakmai műhelyek előtt, hogy Pécs egy élhető, egymást segítő, társadalomszervező erővel bíró várossá fejlődjön.

Azért írtuk alá ezt a megállapodást, azért döntöttünk a felelős együttműködés mellett, hogy a közgyűlési többség birtokában megváltoztassuk Pécs politikai légkörét, komfortossá tegyük a város közéletét.”

KategóriákMETÁL