Különösen jelentős gazdasági hátrányt okozó gazdasági csalás miatt tartanak a jövő hónap végén, majdnem napra pontosan egy hónap múlva előkészítő ülést Kaposváron a pécsi Volvo-gate ügyében, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt már korábban megírtuk, hogy a Volvo-gate néven elhíresült pécsi korrupciós ügyben történt vádemelést követően a büntetőpert – a Pécsi Törvényszék által bejelentett elogultság miatt – a Kaposvári Törvényszéken folytatják le.

Most azt is megtudtuk, hogy az ügyet dr. Vadócz Attila bíró által vezetett tanács tárgyalja, és hogy a Kaposvári Törvényszéken október 28-án délelőtt 9 órakor kezdődik az első tárgyalás. Ami ugyanakkor még nem “klasszikus” tárgyalás lesz, hanem úgynevezett előkészítő ülés. Ez a jogintézmény korábban is létezett, de 2018 júliusától kötelezővé tette a Büntetőeljárásról szóló új, 2017. évi XC. törvény, annak egyik fontos új eleme volt tehát, s éppen azt a célt szolgálta, hogy ezzel is gyorsítsák a peres eljárások lefolytatását.

A Szabad Pécs Volvo-gate aktája ITT ÉRHETŐ EL.

Ami azt jelenti, hogy a már elkészült és a terheltek által is megismert vádirat alapján az ügyészség indítványt tehet az előkészítő ülésre a büntetés vagy intézkedés mértékére, illetve tartamára. Amennyiben a vádhatóság által megajánlott büntetési tételt a terhelt és ügyvédje elfogadja, illetve ezzel együtt az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, a beismeréssel érintett körben pedig lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság a beismerés, az eljárás ügyiratai, a vádlott vagy vádlottak kihallgatása alapján dönt arról, hogy a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadja-e. Ha elfogadja (amely végzés ellen fellebbezésnek nincs helye), akkor a bíró, avagy a tanács már az előkészítő ülésen is befejezheti az ügyet és ítéletet hozhat.

És ez elviekben még a Volvo-gate esetében sem kizárt. Mármint az, hogy a Baranya Megyei Főügyészségnek lesz megajánlott büntetési tétele a vádlottak részére – sőt, információink szerint van is megajánlott büntetési tétel – és azt esetleg el is fogadják a terheltek vagy egy részük. A vádlottak – a Volvo-gate esetében három vádlott – és ügyvédjük külön-külön nyilatkozik arról, hogy a számukra megajánlott büntetést elfogadják-e vagy sem.

A 600 milliós vagyoni hátrány vádja miatt a Volvo-gate vádlottjai 5-10 évvel fenyegetett kategóriába tartoznak, ami azonban adott esetben akár 2 éves büntetésre is mérsékelhető – ehhez azért nyilván komoly érvekre és enyhítő körülményekre van szükség. Már csak azért is, mert a 2 év és 1 napos börtönbüntetést még el nem érő mértékű (és a 2 éves börtönbüntetés még ide tartozik) büntetés végrehajtása felfüggeszthető. Azaz akit legfeljebb 2 évre ítélnek, annak jó eséllyel nem kell börtönbe vonulnia.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy ennél, azaz a 2 évnél magasabb, azaz letöltendő börtönbüntetést ajánlott meg az ügyészség a pécsi Volvo-ügyben.

Persze a vádlottaknak nem csak részben, hanem teljesen el kellene ismerniük a bűnösségüket a rájuk rótt terhekben ahhoz, ha a megajánlott büntetés számukra elfogadhatónak tűnik.

Ugyanakkor az ügyészségi büntetési ajánlatok még az előkészítő ülés előtt is megváltoztathatók, enyhíthetők, ha még a tárgyalás kezdete előtt olyan körülmény következik be és jut az ügyészség tudomására, amely akár jelentősen befolyásolhatja azt, hogyan vélekedik a vádhatóság az ügyről. Ha például az addig ismertekhez képest más kép alakul ki az ügyről vagy a vádlottak szerepéről. De ilyen új, a vádhatóság által már megajánlott büntetési tételt akár felülíró, új, enyhébb ajánlatot jelentő körülmény lehet például az is, ha teljes egészében megtérül az önkormányzati busztársaságnak okozott jelentős vagyoni hátrány.

Akárhogyan is lesz, a nyilvános előkészítő tárgyalást október 28-ára kitűzték, és ha azon megjelennek a vádlottak és védőik, és elfogadják az ügyészség által megajánlott vagy akkorra megajánlott büntetést, akkor akár aznap, azaz innnetől kezdve akár egy hónapon belül is befejeződhet az elmúlt évek egyik legérdekesebb pécsi korrupciós ügye.

A bíróságnak elviekben persze még abban az esetben is lenne lehetősége a tárgyalás lefolytatására, ha születne “alku”, ugyanakkor, ha nem tudnak megegyezni, akkor nem lesz elkerülhető a tárgyalás lefolytatása.

Címkék:
KategóriákMETÁL