A felsőoktatás helyzetéről, kilátásairól tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt és Ungár Péter, LMP-s országgyűlési politikusok hétfőn Pécsen.

A cikk a hirdetés után folytatódikKeresztes László Lóránt szerint Európában a kiemelt figyelmet kap a felsőoktatás, hiszen a jól működő oktatás megkerülhetetlen a versenyképesség növeléséhez, és a 21. század kihívásaira való reagáláshoz. A politikus szerint a vidéki egyetemek, főiskolák a legnagyobb vesztesei az Orbán-kormány oktatáspolitikájának, hiszen óriási hallgatóilétszám-csökkenésnek lettek az áldozatai. Budapesten stagnálást mutatnak a számok, egyedül Szeged esetében van növekedés. “Az LMP elkötelezett, hogy kormányváltás legyen, de önmagában ez nem elegendő, a legfontosabb, hogy szakpolitikai kérdésekben legyen változás, és ezekre garanciákat kell adni.” A felsőoktatás és a vidéki intézmények támogatása kiemelt terület az LMP számára Keresztes szerint.

Keresztes László Lóránt, Ungár Péter

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő szerint drámaian alacsony a felsőoktatásban dolgozók fizetése. Az alacsony bérezés az állami intézmények összességére is jellemző, de a felsőoktatásban különösen rossz a helyzet. A béremelés elférne a költségvetésben a politikus szerint. “Hiába írja ki plakátokra a kormány, hogy mennyit nőtt a gdp, ha ennek gyümölcseit nem élvezhetik, akik a nagyon fontos munkát végeznek” – tette hozzá Ungár. A magántőke bevonása a felsőoktatásba – ahogy a Fidesz csinálja – egy neoliberális felsőoktatáspolita, amire biztos nincs felhatalmazása a kormánypártoknak, hiszen az általuk elindított tandíjellenes népszavazás is az akkori, hasonló politika ellen irányult.

Újságírói kérdésre az is elhangzott, hogy a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről szóló törvényt többször is beterjesztették, azonban most arról van szó, hogy a remélt 2022-es kormányváltásra már ki legyenek jelölve az egyes irányvonalak.

Gyurcsány Ferenc évértékelőjére vonatkozó újságírói kérdésre (és a közös ellenzéki listára vonatkozóan) Keresztes László Lóránt elmondta, hogy fontos lenne, hogy azok a politikusok, akik már voltak kormányzati pozícióban, és amit a Fidesz kétharmada követett, önmérsékletet tanúsítsanak. Ne így üzengessenek a lehetséges partnereknek. Felelősségteljes felkészülésnek van itt az ideje a politikus szerint, hogy 2022-től valódi alternatívát tudjon nyújtani a mostani ellenzék.

A Szabad Pécs kérdésére Ungár Péter elmondta, hogy véleménye szerint is fontos üzenet egy pécsi pride, ami segíti az elfogadást. Reményét fejezte ki, hogy nem csak szivárványszínű, hanem magyar zászlók is lengeni fognak a felvonuláson. Azt is hozzátette, hogy beszélni fog a pécsi rendezvény szervezőivel, és arra kéri őket, hogy legyenek körültekintőek a szervezés során.

Szabó István tervezett díja, és az azt ért kritikák kapcsán, is megkérdeztük a politikust, hiszen az ún. ügynöktörvény-módosítást éppen az LMP nyújtotta be a legtöbbször. Ungár Péter szerint sokkal mélyrehatóbb a probléma, minthogy egy személyt ki lehessen emelni, és az életművet sem ez alapján kell értékelni, ugyanakkor azok, akik jelentései alapján mások hátránya származott, mindenképpen szigorúbb megítélés alá tartoznak. Azt is hozzátette, hogy társadalmi vitára volna szükség, és azt is felvetette, hogy a néhány éve létrehozott, milliárdokból működő Nemzeti Emlékezet Bizottság mégis mit is csinál, ami esetleg közelebb vezetne ehhez?

KategóriákMETÁL