Vajon hogyan hívhatták a titkos telefonszámokat is, egyáltalán milyen adatbázist használtak Vári Attila, a Fidesz (még nem teljesen hivatalos) pécsi polgármesterjelöltjének hétfőn indult telefonos kampányában? A kérdésekre a választ egyelőre nem mondta el lapunknak “Pécs polgármesterjelöltje”. Azt viszont ki lehetett deríteni, amit persze sejteni is lehetett: hogy a június óta pécsi lakcímmel rendelkező jelölt nem saját lakásban él Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs is beszámolt arról, hogy (többek közt) automata telefonhívásokkal próbálja elérni Vári Attila a pécsi szavazókat polgármesterjelöltként. Mint ismert ugyanis, Vári Attila a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, még ha egyelőre nem is teljesen hivatalos ez a cím. Lapunk úgy tudja, a telefonos kampány hétfőn indult, hétfőn legalábbis egymást érték a szerkesztőségünknek ezügyben küldött üzenetek, levelek, illetve telefonhívások. Olyanok hívtak vagy írtak főként, akik nem értették, hogyan is tárcsázhatták az ő telefonszámukat, amikor nem adtak ilyesmire engedélyt, avagy éppen titkosíttatták a számukat. Olyanokat is elértek, akik pár éve még valóban Pécsett éltek, de már elköltöztek a városból.

Mindezek arra engedtek következtetni, hogy konkrét adatbázis (vagy adatbázisok) alapján kezdték hívni a lehetséges szavazókat, s nem egy országos telefonszámgenerátor alapján, mint amire lehetett az “Orbán-robot” idején gondolni, és aminek egy országos választás esetén még lehet értelme, egy helyi választásnál viszont nyilvánvalóan nem.

A pécsi ellenzéki összefogás a felturbózott hívások miatt közleményt is kiadott, amelyben budapesti telefonbetyárnak nevezte Vári Attilát.

A fent már idézett cikkünkben azt is megírtuk, hogy Vári Attila nyáron felpörgő kampányában már egy tetszetős-tegeződős szórólapot is postára adhattak, mindkét “csatornán” a lényeg, hogy Vári nagyszerű sportember, kétszeres olimpiai bajnok, s hogy kiváló polgármestere lenne Pécsnek. A baranyai megyeszékhely pedig majd most néz igazi aranykorszak elé, ehhez viszont (ha jól értettük) Várira kellene szavazniuk a pécsieknek. Arról már meglehetősen engedékenyen szólnak, hogy az elmúlt tíz évben a fideszes vezetés alatt álló Pécsett hogyan is alakultak a dolgok, de a lényeg, hogy a végére minden megoldódott, nincs hiány és épül-szépül Pécs.  Vári Attila is tíz évet kér a pécsiektől egyébként.

A telefonhívások miatt három napja, azaz még hétfőn írtunk Vári Attilának (a Pécsi Sport Nzrt-és e-mail címére), de egyelőre nem kaptunk tőle választ.

Várival a legutóbb személyesen a Lauber Dezső Sportcsarnokban tartott PVSK-s kosárlabdás sajtótájékoztatón tudtunk szót váltani. Vári Attila azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy leghamarabb 2-3 hét múlva fog tudni nekünk interjút adni. Polgármesterjelölti interjút kértünk ugyanis tőle, az önkormányzati lapnak adott hosszú interjú megjelenésének másnapján. Azt nem feltétlenül értettük, miért kell nekünk minimum 2 hetet várnunk, de kivárjuk a 3 hetet is, természetesen (a Pécsma-interjút pedig idéztük is akkor), azt viszont egyértelműnek gondoljuk, hogy mindezidő alatt az aktuális ügyekben megkeressük kérdésekkel Vári Attilát is – a későbbi interjútól függetlenül. A mostani pontosan egy ilyen helyzet volt.

Az ugyanis tényleg érdekes helyzet, ha titkosított számokhoz is “hozzájut” valaki, és politikai kampányra használhatja fel. (Ebből a szempontból nem érdekes részlet, hogy bárkinek joga van azonnal kinyomni, letenni a hívást, az már inkább, ha utána esetleg újra és újra feltárcsázzák őket.) 

Vári Attilától ezért egyebek mellett azt kérdeztük, hogy milyen adatbázist használt ő és/vagy a Fidesz, hogyan jutottak ahhoz hozzá. Hogyan lehetséges, hogy pl. titkos telefonszámokat is hívnak? Ki rendelte meg a hívásokat és ki fizeti?

Az elmúlt 3 napban nem kaptunk választ a munkahelyi címre kiküldött e-mailre, és sem azt nem jelezte vissza a rendszer, hogy a cégvezető szabadságon, “házon kívül” van, sem azt, hogy az e-mail cím nem él. Annyi választ sem kaptunk, hogy a levelünket megkapták. Természetesen, ha később jön rá válasz, közölni fogjuk.

A Vári Attila automata telefonhívásairól szóló cikkben jeleztük, hogy a Pécsi Sport (PSN) NZrt. Vezérigazgatói posztját 2010 óta betöltő kétszeres olimpiai bajnok volt vízilabdázónak immáron pécsi lakcíme van. A PSN cégadatait nemrég frissítették is a lakcímváltozás miatt. A vezérigazgató eddig budapesti lakos volt (nyilván volt eddig is lakás, ahol élt),  most viszont már pécsi a lakcíme. Teljesen egyértelmű, hogy az őszi önkormányzati választás előtt szükség volt erre a változtatásra a kampány miatt. Lapunk megtudta, ami persze sejthető volt, hogy a pécsi lakás nem Vári Attila tulajdona, az egy budapesti székhelyű ingatlanos cég tulajdonában van (a cég pedig két pécsi férfi tulajdonában áll), vélelmezhető tehát, hogy bérli pécsi lakását (egyelőre?) “Pécs polgármesterjelöltje”. 

KategóriákMETÁL