Már, ha Páva Zsolték hagyják, hogy a Zsolnay Zrt. március 5-ére összehívott közgyűlésén megszavazzák azt, hogy a pécsi önkormányzat szavazatelsőbbségi részvényei átalakuljanak ?sima? törzsrészvénnyé. FRISSÍTÉS!!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 17.15

Reagált a pécsi városvezetés

 

?A pécsi önkormányzat nem adja hozzájárulását a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szavazat-elsőbbségi részvényeinek törzsrészvénnyé változtatásához. A szavazatelsőbbségi részvények célja, hogy a közösségi tulajdonon keresztül a Zsolnay értékeit védjék, ezért hosszú ideje önkormányzati tulajdonban vannak. Ezen helyzet fennmaradása és tiszteletben tartása garanciális jelentőségű, ezért ezt a kitételt már a szindikátusi szerződés is tartalmazta. Részvényekhez fűződő jogosultságokat kizárólag egyhangú döntéssel lehet módosítani. Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője szerint március 5-én közgyűlést tartanak a gyár részvényesei, melynek egyik napirendi pontja, hogy a város tulajdonában lévő szavazat-elsőbbségi részvényt egyszerű törzsrészvénnyé változtatják. A képviselő félelme alaptalan, hiszen az önkormányzat nem adja hozzájárulását a részvényekhez fűződő jogosultságok megváltoztatásához.”

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Merthogy van egy ilyen pont a közgyűlési előterjesztések között. Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi közgyűlési képviselője, és országgyűlési képviselőjelöltje szerint aggasztó, ha ebben az ügyben nem lép Páva Zsolt, ugyanis ő, avagy a város delegált képviselője, élve a ma még létező szavazatelsőbbségi részvény adta lehetőséggel, ezt a részvényátalakulást meg tudja akadályozni. És szerinte meg is kell, ezért hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy felszólítja Páva Zsoltot arra, hogy ne engedje a pécsi önkormányzat Zsolnay-részvényének átlakítását. Arra figyelmeztetett ugyanis, hogy ha a város képviselője bármi okból nem megy el, vagy nem szavaz, akkor elveszik ez a lehetőség, márpedig ezzel Pécs olyan jogosítványokat birtokol, amelyektől nem lenne szerencsés a városnak saját magát megszabadítania.

Lapunk egyébként, egyelőre nem hivatalosan arról értesült, hogy a Zsolnay vezetősége mégsem terjeszti szavazásra ez a pontot, habár valóban szerepel az elpterjesztések között. Gyimesi Gábor emellett még annak fontosságáról beszélt, hogy a városnak valamiképpen ki kellene állnia a Zsolnay azon volt dolgozói mellett, akik ma már nem dolgozói a Ledina Kerámiának és kapcsolt cégeinek, a korábbi a polgármesteri ígéret szerint, habár ez kemény dió lesz, mert a segítség,. bármi nemes is, a másik oldalról a hűtlen kezelés gyanúját vetné fel azonnal.

A szavazatelsőbbségi részvény nem kevés, és nem ksi dolgokra jó, pl.  bele lehet szólnai a társaság alaptőkéjének felemelésébe, illetve leszállításába, döntő módon, a társaság jogutód nélküli megszüntetéséről sem lehet anélkül határozni, ahogyan a Zsolnay márkanévvel ellátott porcelán edények, dísztárgyak, épületkerámiák, továbbá valamennyi egyéb, a Zsolnay márkanévvel ellátott termék termeléséről és értékesítéséről, mint a fő tevékenységi kör megszüntetéséről, sőt a társaság székhelyének megváltoztatásáról is.

 

De mutatjuk is, hogy a Zsolnay Zrt. Alapszabály szerint mire is jó a szavazatelsőbbségi részvény

 

 

 

 

KategóriákMETÁL