STÍLUS Idén egyelőre nem tudta folyósítani a szerződésben vállalt összeg folyósítását a pécsi önkormányzat a Pécsi Íróprogram számára. Ahhoz, hogy ne kelljen felfüggeszteni az írók fogadását, két korábbi vendégíró sietett a szervezők segítségére némi adománnyal, értesítette sajtóközleményében az Íróprogram a Szabad Pécset.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 10. évfolyamába lépett Pécsi Íróprogram 2007 óta 74 külföldi írót látott vendégül – áll a közleményben. A pécsi tartózkodásuk nyomán létrejött írásaik 2010-ben a 22xPécs, idén a 31xPécs című antológiában láttak napvilágot – de a város egész regényt is ihletett már, Thierry Loisel Pécsi látogatás című műve formájában.

Mint írták, természetesen a Pécsi Íróprogram nem képzelhető el anyagi háttér nélkül. A pécsi önkormányzat mindig is támogatta a programot, ám jelenlegi nehézségei miatt idén egyelőre nem utalták a szerződésben is vállalt összeget. Eda Kriseová cseh író, aki áprilisban töltött egy hónapot Pécsett, ösztöndíjának felét ajánlotta fel az egyik, utána következő vendégnek. Később Nathan Filer angol szerző, amikor hírét vette a Pécsi Íróprogram nehézségeinek, szintén azonnal lépett: annyi pénz utalt át, amiből egy, az év második felében Pécsre érkező író ösztöndíját lehet fedezni.

Túl azon, hogy elég jó arcok ezek az írók, azért stílusból és nagyvonalúságból és példát mutatnak. A Pécsi Íróprogram vezetői, Kulcsár Enikő és Méhes Károly örömét és meghatottságát fejezte ki korábbi rezidensei felé, egyben büszkék arra, hogy Pécs és az íróprogram olyasmit jelent fontos európai írók számára, amit tovább kell vinni.

A Pécsi Íróprogram az EKF-projekt keretében indult és 2010-ig tartott – eredetileg. Felismerve a kezdeményezésben rejlő lehetőséget 2011-ben Réthelyi Miklós kulturális miniszter, illetve a pécsi önkormányzat teremtett rá anyagi fedezetet, hogy újabb és újabb írók érkezzenek Pécsre, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja, így a program honlapja. A kezdeményezés nagyszerűségét nagyon nem kell magyarázni, ezért bár olyan rózsás sosem volt a helyzet, több forrásból, pályázatból, mecenatúrából mindig adódott támogatás.

Mint arról idén áprilisban, a legutóbbi kötet megjelenésekor a bama.hu tudósítottPáva Zsolt polgármester az íróprogramot méltatva az eseményen úgy vélekedett, hogy “képzett, jó stílussal rendelkező írók szép és tetszetős írásokat alkottak.” Méhes Károly akkor úgy fogalmazott: “a jövőben is folytatni kívánják a programot, amelynek anyagi támogatására ígéretet kaptak városvezetéstől”.

Az önkormányzat 2017. évi költségvetésének mellékletei szerint az idei évre vállalt másfél millió forint nem érkezett még meg, aminek valljuk meg, azért nem kellene olyan nagy tehernek lennie Európa Kulturális Fővárosának.

Az ügyben természetesen felkerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot is, amint megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket. 

KategóriákMETÁL