Már májusban is lőttek Pécsbányán, most újra. Egy ottani egyesület szerződött le a Honvédséggel.

A cikk a hirdetés után folytatódikDélelőtt tízkor vaktöltényes lövészeti gyakorlat kezdődött Pécs belterületén, Pécsbányatelepen a közösségi háznál. Egészen pontosan ezen a környéken:

A közösségi ház és környéke tavasz óta helyszíne a tartalékos katonák kiképzésének. A honvédség a Pécsbányai Kulturális Egyesülettel kötött szerződést arról, hogy erre a célra kibérli a területet.

Pécsbányai lakók már májusban jelezték lapunknak, kifejezetten zavarja őket a lövészet, nem tartják elfogadhatónak, hogy mindez Pécs város határain belül történik. Néhány napja a következő levelet kaptuk egyikőjüktől: “az előbb kaptam az értesítést, hogy kutyákat, unokát, macskákat, stb-t zárjam be e hét csütörtökön 10 és 15 óra között, mert az újoncok képzése vaktöltényes lövészettel folytatódik a Gesztenyés utcában. Az előző lövészetnél az ablakok zörögtek. Nemcsak kellemetlennek, nagyon felháborítónak is tartom mindezt.”

A lakóktól úgy tudjuk, körülbelül 50 tartalékosról van szó.

A közösségi ház vezetője és az azt fenntartó egyesület elnöke Vozár Pál.

Már májusban egy ÖPE-sajtótájékoztatón (Vozár az ÖPE egyik prominense és képviselőjelöltje) megkérdeztük tőle, hogy kerülnek a tartalékosok Pécsbányára. Azt mondta, a támogatások csökkenése miatt volt szükségük a plusz bevételre, ezért szerződtek a Honvédséggel.

Most újra megkerestük a közösségi ház vezetőjét és a szerződés részleteiről kérdeztük. Azt válaszolta, hogy a szerződés értelmében csak a honvédség engedélyével mondhat bármit, megkereste az illetékeseket, hogy hozzájárulnak-e a nyilatkozathoz.

Küldtünk kérdéseket a honvédelmi tárcának is, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy miért egy lakott területen kell lőgyakorlatot rendezni és hány alkalommal lesz még ilyen. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket, miként akkor is, ha Vozár Pál engedélyt kap a nyilatkozatra.

A mai lövészet délután háromig tart.

Képünk illusztráció, forrás: Pixabay.com

KategóriákMETÁL