Nem tudjuk, hová fog még kifutni a pécsi választási kampány, kik lesznek hajlandók a legmélyebbre menni és a legkevésbé válogatni a módszerekben, de attól tartunk, még nincs vége, sőt. Kővári János is erős versenyzőként szállt a ringbe az elmúlt napokban, és most ismét lépett egyet.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyon, nagyon, nagyon tarthat attól a Fidesz, hogy tíz év után elbukja Dunántúl legnagyobb városát. Sőt, hogy nem csak a polgármesteri széket veszítik el, hanem a városházi többséget is. És nyilvánvaló az is, hogy a párt pécsi és országos politikusainak, tagjainak, támogatóinak, csatlósainak és érdekszférájának egy része nem fog válogatni a módszerekben.

Azt gondolhattuk tegnap, hogy eljutottak oda, ahonnan már csak visszafelé lesz út, de a folyamatot elnézve, lehet hogy még azon is túl fognak menni. Amint azt a Szabad Pécs elsőként megírta, Péterffy Attila független ellenzéki polgármesterjelölttel kapcsolatban egy, a Fidesznek kedves témákban az embereket kérdező “közvéleménykutató cég” azt bírta kérdezni az általa felhívott emberektől, hogy akkor is szavaznának-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el. Sunyi és aljas kérdés ez, egyértelműen tisztán politikai célból, de az majd csak később derül ki, hogy az ellenzéki polgármesterjelölt rágalmazás miatt megtett feljelentésével a rendőrség mit fog kezdeni. Kívácsian várjuk mindenesetre.

Egy másik emeletről köszönt be történetével csütörtökön Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője. Ő azt állította, hogy sajtótájékozatót hívott össze, és ott jelentette be, amit elmondott, de nyilvánvaló, hogy nem az volt, hanem a barátinak gondolt sajtó összetrombitálása. Lapunk ugyanis nem kapott meghívót az eseményre. Nyilvánvalónak tűnik, hogy azért nem, mert mi esetleg kellemetlen kérdéseket is feltettünk volna a tárgyban.

Mi az Összefogás Pécsért Egyesület oldalán, a Pécsérten olvastuk a hírt a mai “sajtótájékoztatóról”, az írás ITT érhető el.

Kővári János mondandójának a lényege az volt, hogy két pécsi civil szervezet is indul az őszi önkormányzati választásokon: a 2002 óta működő Összefogás Pécsért Egyesület, vagyis az ÖPE, és a nemrégiben alakult Mindenki Pécsért Egyesület (alapítói között Mellár Tamással és Péterffy Attilával). Itt elmondta, hogy a nevek hasonlóak, sőt a választási programjuk címe is “lényegében ugyanaz”, az ellenzéki szövetség a „Megújuló város”, az ÖPE korábban közölt programjának a neve pedig a Megújuló Pécsért. Kővári szerint ez már plágium, a cél a választók megtévesztése, és szerinte hasonlóért a piaci szférában komoly pénzbüntetés jár.

Az ÖPE ezért “jóhiszemű joggyakorlás sérelme és a választók megtévesztése okán megfellebbezi a Mindenki Pécsért jelölő szervezetté minősítést a Választási Bizottságnál”.

Eddig a hír. De mondunk még néhány dolgot.

Az ÖPE a kezdetektől civil szervezetként aposztrofálja magát, és való igaz, országos választáson nem is indult, de egyértelműen a politikai tevékenysége, helyi közéleti aktivitása a meghatározó és az elsődleges, ciklusok óta pedig a pécsi városi közgyűlésben vannak képviselőik.

Az ÖPÉ-t nem titkoltan 2002-ben, Orbán Viktor polgári körök alakítására tett felhívására alapították, Kővári már akkor az alapítók közt volt, az ÖPE így lényegében egy polgári körnek is mondható.

Kővári János Fidesz-támogatással, a Fidesz-KDNP-frakció tagjaként egyéni körzetet megnyerve pécsi országgyűlési képviselő volt négy éven át.

Kővári János 2014-ben már nem indulhatott a Fidesz támogatásával országgyűlési képviselőnek. Vagy talán ő nem akart – habár akkoriban az a hír járta, hogy szerette volna a folytatást, de kikerült a kedvezményezetti körből.

Kővári ezt követően, tehát a jelenleg még tartó, hamarosan záruló ötéves önkormányzati ciklus egy részében ellenzéki politizálásra rendezkedett be. Illetve ő volt a “jó” és “konstruktív” ellenzék, aki bírálja a városvezetést, de nagyjából majdnem mindig odaszúr a baloldalnak az “elmúltnyolcév” miatt. Már akkoriban sokak szerint csak színjáték zajlott, de mi úgy tudjuk, hogy valóban hideg lett a viszony. Azt mindenképpen el kell azonban mondani, hogy Kővári meglátásainak és bírálatainak egy része valós problémát feszegetett, és arra adott nem egyszer valamiféle választ is. És nyilván a baloldali ellenzéket ért bírálatainak egy része is biztosan jogos, vagy részben jogos volt.

Kővári aztán, ahogy közeledtek a választások egyre inkább elfogadottabb figura lett ismét a Fidesz politikusai számára – sőt egyes javaslatait nem csak napirendre vették, de meg is szavazták.

Aztán úgy volt, hogy ismét önállóan indul az őszi választáson az ÖPE, és Kővári János lesz a szervezet polgármesterjelöltje. Sőt, előtte a politikai pletykák arról is szóltak, hogy ő lehet akár a Fidesz polgármesterjelöltje.

Mostanra azonban ez már a múlt, Kővári és az ÖPE beállt a Fidesz-KDNP és Vári Attila mögé, a politikai pletyka pedig már az, hogy ha nyerne ismét a Fidesz, ismételten többséggel, akkor Kővári lenne az egyik alpolgármester.

Az pedig már jól látszik most is, hogy Kővári lett az egyik olyan ember, akinek feladata lehet a kampányban Péterffy Attila támadása. Korábban például ő vetette fel elsőként azt, hogy Péterffy a hőerőmű vezetőjeként fákat és mecseki fákat is “elégettetett” az erőmű biomassza blokkjában.

Sőt, nemrég egy egészen elképesztő bejegyzést tett közzé, amelyben nem írta le Péterffy Attila nevét, de Kővári posztjait követők nagyon is érthették, kire gondol. Vagy, ha nem rá gondolt, akkor könnyen félreérthették. Mutatjuk.

Most pedig ő támadja meg a Péterffy-féle ernyőszervezet bejegyzését, plágiumot és a választók összezavarását kiáltva.

Végül megjegyezzük, hogy már a Mindenki Pécsért megalakítása után jelentkezett Kővári János azzal, hogy ő is gründolt egy választási szervezetet, és igazából majd annak lesz a polgármesterjelöltje. Aminek a neve így hangzott: Szövetség Pécsért.

KategóriákMETÁL