A napokban ismét munkagépek vonultak fel a Megyeri tér környékére, ha nem bukkan fel “előre nem látható körülmény”, akkor néhány hónap múlva új játszótere és parkja lesz a városnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét eredménytelen nyílt közbeszerzési eljárás után, és így az előzetes tervekhez képest két éves csúszással, sikerült kivitelezőt találni a magasház helyére tervezett parkhoz. A tervek már 2017 tavaszán rendelkezésre álltak, azonban rendre jóval drágább ajánlatok érkeztek be a felhívásra, mint az európai uniós, pályázati forrásból rendelkezésre álló keretösszeg.

A területet elkerítették és felvonult egy munkagép – Fotó: Gűth Ervin

Harmadik nekifutásra már tárgyalásos eljárást indított a projektgazda Pécsi Városfejlesztési Nzrt., a Platina Bau és a RP-SC Kft részvételével. Előbbi így is 170 millió forintos ajánlatot nyújtott be, míg nettó 130 milliós ajánlatával a kozármislenyi RP-SC 3 millió forinttal aláment az eredetileg becsült összegnek – és nyert. Úgy tudjuk, hogy a kivitelezés kevesebb, mint fél évet vehet igénybe, amennyiben minden rendben halad.

Tércsengő

A kiviteli tervben egy javaslat is szerepel, mely szerint a sokat emlegetett Magasház-emlékmű, a “Pécs2010 Európa kulturális Fővárosa során meghirdetett 21 Párbeszéd akció keretében felállított ideiglenes Tércsengő c. installáció (alkotók: Schmidt András és Réthey-Prikkel Tamás)” lehetne.

Az installáció “kapucsengőit” nyomogatva egykori Magasház-lakók hangfelvételei szólaltak meg. Ismert színeszek, hétköznapi emberek arról meséltek, hogy milyen volt a sokáig rekorder épületben élni.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Rádóczy (f) László jelezte, hogy a kiemelt kép “nem a kivitelezésre kerülő állapotot, hanem az eredeti elképzelést mutatja, amelyet időközben többször is át kellett dolgozni – azaz a leglényegesebbnek tartott tájépítészeti- és élményelemek (így tbk. a legendás épület egykori kontúrját megidéző, egyúttal – koros fák híján – a leendő park és a játszótér nyári használhatóságát szolgáló színes napvitorla-rendszer) kikerültek a projektből. Ennek köszönhetően a leendő használók ezeket ne keressék a majdan elkészülő új parkban.”

Az építész, az aktuális látványtervet is elküldte:

KategóriákPOP