Sok helyen már most lefutottnak lehet tekinteni az októberi önkormányzati választások kimenetelét, és az is biztosra vehető, hogy a legtöbb “sima” helyen a kormánypárti politikusok vagy pártnélküli függetlenek kerülnek többségbe, számos olyan település is van azonban, ahol sokkal kiélezetteb lesz a választás, és ezek közt ráadásul nagyvárosok és fővárosi kerületek is vannak. Nem beszélve arról, hogy a budapesti főpolgármester-választás sem lefutott ügy, korántsem. Az egyik olyan város, amelyben fordulat jöhet, és véget érhet a fideszes hegemónia, az pont Pécs. A HVG podcastjában, a Fülkében éppen ezért egy országos választási sorozat részeként foglalkoztak a baranyai megyeszékhellyel, és a pécsi választásról a Szabad Pécs egyik újságíróját kérdezték.

A cikk a hirdetés után folytatódikA HVG tíz választási csatateret emelt ki országosan, ők erről ebben a cikkben írtak. Az egyik ezek közül éppen Pécs. A HVG podcast-rovata, a Fülke emiatt Babos Attila újságírót, a Szabad Pécs egyik alapítóját kérdezte arról, hogy mit gondol, illetve a Szabad Pécsnél mit gondolunk arról, hogy milyen esélyei vannak az ellenzéknek Pécsett. Illetve arról is, hogyan is jutottunk el a mostani helyzetig, kik a legfőbb szereplők, hogyan gyengült meg Páva Zsolt, amelynek egyik feltételezett következménye lehet, hogy nem ő lett újra a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje.

Az egyik legfontosabb állítás az volt, hogy ha Pécsett nem fog nyerni ősszel az ellenzék, akkor nem sok más helyen van esély a váltásra. Az elmúlt évek botrányai, a kormányzati hátszél ellenére is akadozó fejlesztések, az elmaradó nagyberuházások miatt ugyanis nem túl erős a Pécsett amúgy is rendre az országos átlag alatt teljesítő Fidesz népszerűsége, ehhez jön még egy, nem feltétlenül nagyon erősnek tűnő fideszes polgármesterjelölt, illetve egy, ha nem is teljes, de széleskörű és megvalósuló ellenzéki összefogás.

A teljes beszélgetés ebben a cikkben jelent meg, és most is elérhető ott, de nálunk is meg lehet hallgatni, alább.

Fülke: “Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye” by HVG.hu

Az önkormányzati választások 10 csatatéren különösen izgalmasak lesznek. A hvg.hu közelről követi a 8 magyar nagyváros és a 2 budapesti kerület eseményeit. Ma a pécsi csatatérről tudósítunk. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

KategóriákPOP